Iohannis: Nu pot să nu văd că Dragnea este condamnat şi, în prezent, urmărit penal

E.b. | 06.01.2017

O lege a aministiei şi a graţierii ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, la şedinţa de constituire a noului CSM. El a arătat că o astfel de lege nu numai că "ar spăla păcatele unor hoţi periculoşi, dar ar şi albi dosarele unor politicieni".

Pe aceeași temă

 

 

Iohannis consideră că, dacă va fi promovată, se va opune cu toată puterea funcţiei prezidenţiale. În discursul susţinut la Consiliul Superior al Magistraturii, şeful statului a mai afirmat că "nu poate să nu observe" că în Parlament şeful Camerei Deputaţilor este condamnat penal, iar şeful Senatului este trimis în judecată, ceea ce reprezintă o "circumstanţă îngrijorătoare".

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la CSM, în contextul în care avertiza asupra unei eventuale legi a graţierii şi a amnistiei, că nu poate să nu observe că în Parlament şeful Camerei Deputaţilor este condamnat penal, iar şeful Senatului este trimis în judecată, ceea ce reprezintă o "circumstanţă îngrijorătoare", conform News.ro.

 

"Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare", a spus Iohannis.

 

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care avertiza asupra unei eventuale legi privind graţierea şi amnistierea pedepselor, spunând că există politicieni care şi-au făcut din asta "un deziderat".

 

Iohannis a spus că o lege a amnistiei şi a graţierii este un "deziderat" al unor politicieni, dar este inacceptabilă, mai ales că se poate pune în discuţie şi "albirea" dosarelor unor oameni politici cu probleme.

 

"Un astfel de precedent creat ar duce la dispariţia egalităţii în faţa legii. De asta spun că ar duce la dispariţia statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărat-o de la valorile euroatlantice în care românii cred", a spus Iohannis.

 

 

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii - care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor - ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru", a spus Iohannis, privind către ministrul Justiţiei, Florin Iordache, care se afla alături de el la CSM.

 

Iohannis şi-a început discursul pe această temă spunânu-i lui Iordache că "speră că nu o va lua în nume personal", dar observă că încep discuţii asupra temei graţierii şi amnistierii.

 

"Sigur, o să spună unii că preşedintele acum bate câmpii, că nu există nicio intenţie de a face aşa ceva, dar eu cred că preşedintele trebuie să spună lucruri şi preventiv", a avertizat şeful statului.

 

El a mai afirmat că speră "să nu fie cazul" unei astfel de legi şi tocmai de aceea a simţit nevoia să se exprime şi public.

 

"Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisoriile sunt pline, foarte multe entităţi internaţionale ne acuză că nu facem nimic, bani nu avem că ne trebuie şcoli, hai să le dăm drumul. Doar că aceste bune intenţii cred că nu sunt numai în acest domeniu, tare mă tem că sunt politicieni urmăriţi penal, condamnaţi penal, care ar saluta o astfel de lege care i-ar scăpa de toate problemele", a mai spus Iohannis.
 

 

Preşedintele a avertizat că un astfel de mers ar duce la "dărâmarea statului drept" şi la apariţia riscului ca "democraţia din România să dispară".

 

Independența justiției este fundamentală într-o democrație, consideră președintele Klaus Iohannis, afirmând că "nu și-a imaginat nimeni că un simplu hoț are pretenția să fie deasupra legii", conform Agerpres.

 

El a invocat articolul 133 alineatul 1 din Constituție care spune că CSM este garantul independenței justiției.

 

"Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puține cuvinte. Asta este sarcina dvs, să garantați independența justiției. De ce o fi așa de importantă această independență a justiției? Nu este doar așa importantă, este fundamentală. Nicio democrație, niciun stat de drept nu poate să funcționeze fără o justiție independentă. Justiția independentă înseamnă (...) că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor și a procurorilor, dar și faptul că (...) nimeni nu este mai presus de lege", a arătat șeful statului la ședința de constituire a CSM.

 

El a mai precizat că "nu și-a imaginat nimeni că un simplu hoț are pretenția să fie deasupra legii". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22