Pe aceeași temă
Iohannis a fost practic obligat să promulge legea, după ce Parlamentul a respins cererea sa de reexaminare, iar judecătorii Curții Constituționale a României au respins sesizarea sa de neconsituționalitate, remarcă Hotnews.ro.
Legea îl elimină din procedura organizării unui referendum de revizuire întrucât până acum Legislativul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care președintele îl promulga sau îl putea retrimite parlamentului la reexaminare.
"Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului", prevede textul legii.
Legea a fost trimisă la reexaminare de către preşedintele Iohannis, a fost adoptată din nou de Parlament, în forma iniţială, şi a fost atacată de două ori la CCR de către parlamentarii opoziţiei și de către șeful statului.
Legea referendumului a fost amendată de nenumărate ori, în funcție de interesele conjuncturale ale majorității, inscluisv în legislatura trecută. În acest caz, inițiativa legislativă a PSD a fost promovată în contextul agendei social-democraților privind redefinirea familiei ca uniune între bărbat și femeie, în Constituție, proiect care, deocamdată, a fost abandonat.