Pe aceeași temă
"Onorarea victimelor Holocaustului este o dovadă a faptului că România își acceptă trecutul și se poziționează de partea valorilor democratice", se arată în mesajul transmis de șeful statului la un eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului, mesaj prezentat de consilierul prezidențial Andrei Muraru, conform Agerpres.
Potrivit președintelui, România a demonstrat că poate fi considerată un lider regional în problematica prezervării memoriei Holocaustului.
Iohannis a amintit, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani privind recuperarea memoriei Holocaustului atât la nivel educațional, cât și în privința adoptării unei legislații coerente în combaterea antisemitismului, rasismului și xenofobiei.
El a adăugat că, deși tendințele extremiste nu își găsesc susținerea în societatea românească, aceasta nu este complet ferită de "aceste toxice ispite".
"Resuscitarea lor poate fi stagnată doar printr-o cooperare strânsă între decidenți și cel mai important printr-o educație sănătoasă, de aceea, tinerii de astăzi trebuie să știe ce a fost Holocaustul, cine au fost responsabilii, precum și cine au fost victimele lor", a evidențiat președintele.
Doar apărând valorile democrației și drepturile celuilalt se poate trăi în pace și armonie, a indicat Iohannis în mesaj.
"Cred că un rol important în transmiterea adevăratului istoric generațiilor de astăzi și celor care vor urma revine Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România pentru a cărui înființare am pledat încă de la începutul mandatului meu. Acest proiect a prins contur și sunt convins că va deveni un adevărat spațiu simbolic pentru a nu uita niciodată suferințele evreilor din România și pentru a păstra vie moștenirea cultural iudaică", a transmis președintele.
El a amintit că luni se împlinesc 76 de ani de la începutul deportării masive a evreilor în Transnistria, unde aceștia au fost nevoiți să trăiască în ghetouri și lagăre.
"Prin mijloace barbare, care au întrecut orice închipuire, sub autoritatea administrației românești, acolo au fost asasinați în masă zeci de mii de oameni. (...) În ianuarie 1941 în București au avut loc violențe și acte criminale îndreptate împotriva etnicilor evrei", a adăugat șeful statului.
Vicepreședintele Senatului, Niculae Bădălău, prezent la eveniment, a afirmat că Holocaustul a reprezentat una dintre problemele grave ale istoriei.
"Asumarea trecutului propriu cu cele bune și cele rele ale lui nu e doar un exercițiu de onestitate, ci deopotrivă e o dovadă a conștiinței democratice, a responsabilității conducerii statului român care într-unul din momentele de cumpănă ale istoriei sale nu a reușit să se ridice la înălțimea misiunii lui esențiale, aceea de a asigura securitatea tuturor cetățenilor indiferent de originea etnică", a transmis Bădălău.
El a amintit că mulți români și-au riscat libertatea și chiar viața pentru ca semenii lor evrei să fie salvați de la moarte.
"Progresele pe care România le-a făcut până acum în domeniul cercetării, educației și comemorării Holocaustului sunt un semn fundamental al maturizării și democratizării societății românești", a spus Bădălău.
La rândul său, deputatul Silviu Vexler a transmis mesajul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
"Readucând în atenție trecutul suntem cu toții dureros de conștienți de faptul că în prezent trăim din nou momente în care antisemitismul, ura și intoleranța continuă să existe", a afirmat Vexler.
El a spus că nimic nu poate justifica indiferența când ea conduce la afectarea vieții și demnității altor ființe umane.
"Prin urmare, obligația rămâne aceea de a ne asigura că Holocaustul nu reprezintă un simplu obiect de cercetare academică. Datoria noastră este ca Holocaustul să fie un instrument care să genereze sinergii active de combatere a pericolelor cauzate de manifestarea urii și a intoleranței", se arată în mesajul președintelui Camerei Deputaților.
Potrivit acestuia, statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror acțiuni extremiste și să promoveze toleranța și democrația.