Pe aceeași temă
Lia Savonea este considerată cel mai influent membru CSM. Ea a fost președintele Curții de apel București (CAB). Savonea a reușit să coaguleze o majoritate, considerată pro PSD, în Secția pentru judecători a Consiliului și în plen. Inteligentă și bine pregătită, Savonea este definită, însă, cel mai bine de propriile acțiuni. Spre exemplu, în noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, scrie G4Media.ro.
La începutul lui octombrie, Secția pentru judecători, dominată de judecătoarea Savonea, s-a răstit chiar la ambasadorul SUA, pe motiv că ar afecta independența Justiției.
Trebuie precizat și că Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă.
Din partea procurorilor candidează George Solomon, un profesionist independent, venit de la Parchetul Capitalei.
Miza alegerilor CSM
Ce dosare va gestiona în 2019 noua conducere a CSM. Anul viitor, în toamnă, expiră mandatul șefei ICCJ, judecătoarea Cristian Tarcea. Ea mai are dreptul la un mandat de 3 ani, însă este complet la mâna Secției pentru judecători a CSM. Potrivit noilor modificări legislative operate de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la Înalta Curte se fac de către Secția pentru judecători a CSM. Judecătorul Daniel Grădinaru, fost purtător de cuvânt al CAB și considerat în sistemul de Justiție ”omul lui Savonea” este singurul candidat pentru șefia Secției Penale a ICCJ.
La fel, foarte important, șefa CSM, alături de alte două judecătoare, numește șefii și procurorii de execuție ai noii Secții de anchetare a magistraților, considerate în sistemul de Justiție o unitate creată să lupte cu magistrații care își fac treaba, nu cu cei corupți.
În plus, șefa CSM și alte două judecătoare cu rang de Curte de apel vor selecta conducerea Inspecției Judiciare, considerate, de asemenea, o ”coadă de topor” în mâna Puterii politice împotriva magistraților care anchetează politicieni.
Tot în 2019, în iulie, expiră mandatul procurorului general Augustin Lazăr, dacă va reuși să se mențină până atunci în funcție după ce ministrul justiției, Tudorel Toader a cerut revoarea sa din funcție iar în preces se judecă în instanță suspendarea revocării. Postul de șef al DNA este vacant deja, la fel numeroase poziții din eșalonul 2-3 din marile parchete, însă extrem de importante în arhitectura sistemului de Justiție. Numirile la șefia marilor parchete se fac în continuare de președintele țării, la propunerea ministrului de Justiție, cu avizul consultativ al Secției pentru procurori, însă, după modificările legislative, Iohannis are dreptul să respingă o singură dată propunerea lui Tudorel Toader. În ce privește numirile în funcțiile de șefi de secție la marile parchete, acestea se fac de către Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.