Pe aceeași temă
Declaratii Iohannis:
Sunt doi elefanti in incapere - modificarea codurilor penale si amnistia. Am discutat despre asta cu premierul Grindeau si mi-a spus ca a avut loc o discutie cu colegii de guvern pe aceasta tema insa acestea nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara.
Subliniez ca premierul ca s-a angajat sa nu bage peste noapte aceste legi in sedinte de guvern. Aceste legi, dupa ce vor fi gata, vor fi puse la dispozitia tuturor institutiilor prevazute de lege pentru consultare - CSM, judecatori - dar si la dispozitia opiniei publice. E obligatoriu sa trecem prin aceste etape.
Inainte sa ajung, premierul a analizat aceste aspecte si asa a fost posibil sa ajungem la un consens in 20 minute. Dorim sa consolidam statul de drept, si deci e importanta respectarea legilor si a romanilor care cu totii sunt foarte interesati de aceste spete.
E prima data cand particip la o sedinta de Guvern. Am decis sa-i fac o vizita premierul. Am avut o discutie foarte serioasa, aplicata, cu concluzii consensuale, dupa care premierul m-a invitat sa prezidez sedinta de Guvern.
Vreau sa va spun ca sunt foarte multumit de felul in care va faceti datoria si pentru mine e o onoare sa fiu aici cu dumneavoastra.
In privinta concluziilor discutiei cu premierul, il las pe el sa le detalieze.
Grindeanu
Ordinea de zi a sedintei a fost publicata. Noi discutam despre ce e pe ordinea de zi, punct cu punct. sunt lucruri legate de constructia bugetara dar si de data de 23 ianuarie ca zi libera.
Update: Iohannis a avut o discutie cu premierul Grindeanu si cu Florin Iordache, ministrul Justitiei, inainte de inceperea sedintei, anunta Digi 24.
Iohannis a declarat ieri ca actuala majoritate trebuie sa dovedesca maturitate in ce priveste legea amnistitiei si gratierii si a ”albirii unor dosare de coruptie”.
Noile discutii despre legea amnistiei si gratierii au inceput dupa ce Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, a afirmat, in cadrul audierilor din Parlament, ca o astfel de lege ar fi de bun augur.
Presedintele Iohannis, procurorul general al Romaniei si sefa DNA au anuntat ca se opun unei legi a amnistiei si gratierii.
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, au declarat acum cateva zile ca o lege a amnistiei si gratierii nu este necesara. Codruta Kovesi, sefa DNA, a precizat ca deocamdata nu exista un astfel de proiect de lege.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a afirmat acum cateva zile, la CSM, ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei eventuale legi a amnistiei si gratierii, deoarece aceasta ar duce la daramarea statului de drept si la disparitia democratiei din Romania.
"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate", a mai declarat Iohannis, care a precizat ca se teme "că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege (a amnistiei si gratierii, n.red.), care i-ar scăpa de toate problemele."
Presedintele i s-a adresat direct ministrului Justitiei atragandu-i atentia asupra problemelor pe care o lege a amnistiei si gratierii le-ar putea aduce, atragand atentia ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal, iar presedintele Senatului, Tariceanu, este urmarit penal:
"Dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament... În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare."