Iohannis: politicienii responsabili trebuie să se opună campaniilor împotriva unei minorități

Redactia | 18.12.2018

Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul Zilei Minoritatilor Nationale din Romania.

Pe aceeași temă

„Ziua Minorităților Naționale din România ne oferă prilejul de a celebra contribuția neprețuită a cetățenilor aparținând minorităților naționale la consolidarea armoniei noastre sociale, a dialogului interetnic și intercultural. Această sărbătoare este expresia interesului general de a trăi într-o societate a conviețuirii democratice, a toleranței și a protejării diversității, pentru a cărei bună funcționare suntem cu toții angajați.

Păstrători ai tradițiilor strămoșilor, dar și contributori valoroși la modernizarea statului și la conturarea identității noastre europene, cetățenii aparținând minorităților naționale au construit, împreună cu majoritatea românească, parcursul democratic și pro-occidental pe care s-a înscris țara noastră începând cu decembrie 1989.

La rândul ei, asigurarea reprezentării în Parlamentul României constituie o dimensiune specială a democrației românești și este expresia angajamentului politic pentru respectarea și protejarea drepturilor minorităților naționale. Prin activitatea parlamentară a reprezentanților minorităților naționale, România demonstrează că își fructifică diversitatea etnică și în dimensiunea sa politică, nu doar în plan civic, economic și cultural.

Cu atât mai regretabil este faptul că, în ultima vreme, în contradicție cu acest cadru constituțional și cu realitatea istorică, au fost promovate veritabile campanii calomnioase împotriva unei minorități naționale și a reprezentanților acesteia tocmai de către demnitari guvernamentali și parlamentari. Este un curs periculos, căruia trebuie să i se opună ferm toți politicienii responsabili. Din păcate, aceste acțiuni nu au generat o reacție de condamnare corespunzătoare din partea Guvernului României și nici o delimitare din partea partidului autorilor acestor derapaje democratice grave și repetate.

Într-o Românie care pășește în al doilea său secol de unitate și modernitate europeană, discursul urii și al defăimării nu poate fi bagatelizat și nici nu poate beneficia de impunitate.

Într-o lume a competiției și a provocărilor globale, promovarea permanentă a dialogului interetnic ca factor de coeziune socială şi dezvoltare umană, toleranța și respectul pentru alteritate, refuzul șovinismului și condamnarea xenofobiei, trebuie să caracterizeze țara noastră.

Ziua prin care celebrăm aportul minorităților naționale la destinul european al României este o oportunitate de reînnoire a angajamentului politic și civic pentru o societate incluzivă, aspirație comună a majorității și a minorităților naționale.

România pe care ne-o dorim se construiește și prin valorificarea diversității culturale ca un factor constituent al demnității naționale, ca o resursă a unei societăți a educației și creativității. Viitorul copiilor noștri, în țara părinților și bunicilor lor, depinde de aceasta!”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22