Pe aceeași temă
“Este evident că securitatea naţională este o temă atât de importantă, încât ea nu poate fi ocupată de o singură instituţie. De aceea, şi în Constituţie toate instituţiile mari au un rol în asigurarea securităţii naţionale, începând de la Preşedinte, la CSAT, la Parlament, la Guvern şi, bineţnţeles, la entităţile de specialitate - Armată, servicii şi aşa mai departe. În acest sens, cred că este important să înţelegem că orice demers făcut de vreuna din aceste părţi pentru a schimba sau a îmbunătăţi cadrul general are nevoie de colaborarea tuturor celorlalţi”, a spus Iohannis despre înființarea, de către coaliția PSD-ALDE, a unei comisii de modificare a legilor securităţii naţionale.
“În acest context, sunt imaginabile două scenarii – un secenariu ar fi ca un PSD dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile. Acesta este un secenariu prost”, a spus șeful statului.
“Alt scenariu, o coaliţie responsabilă, care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniu securităţii naţionale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu preşedintele, cu CSAT, inclusiv cu reprezentanţii serviciilor vizate şi în final se obţine ceea ce ne dorim cu toţii: o legislaţie modernizată, europeană, o legislaţie care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să îi spunem cetăţeanului 'da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum doriţi cu toţii' ”, a mai spus el.
Preşedintele a spus că personal speră că al doilea scenariu, cel de colaborare, va deveni realitate.
Administrația Prezidențială nu a fost contactată pînă acum de coaliție cu privire la intenția de creare a unei comisii speciale care va schimba legislația în domeniul securității naționale dar a pus, cu ironie, omisiunea pe seama faptului că abia ”după ce astăzi se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”.
Background
- O nouă comisie Iordache pentru legile siguranței naționale. Miza: controlul serviciilor secrete
Parlamentul va vota miercuri, 18 aprilie, înfiinţarea comisiei comune pentru analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale, adică legile care guvernează activitatea serviciilor secrete.
Comisia a fost deja anunțată de liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Ea va fi condusă de Claudiu Manda și Gabriel Vlase.
”Am vorbit despre un proiect de modificare a legilsaţiei privind securitatea naţională. (...) Sperăm să obţinem şi acceptul ”ALDE să înfiinţăm o comisie specială, săptămâna viitoare, miercuri, pentru a porni procesul privind legislaţia securităţii naţionale”, a declarat, luni, Liviu Dragnea, citat de stiripesurse.ro. Dragnea e cel care a lansat și numele celor care vor conduce comisia: Vlase și Manda.
Dragnea a spus că este vorba de circa 15 legi care vizează domeniul.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, luni, că este utilă o comisie specială pentru legile pe siguranţă naţională, motivând că acestea trebuie puse în acord cu noile realităţi politice şi cu ameninţările la care ţara noastră trebuie să facă faţă.
„Cred că e util să avem o comisie care să analizeze propunerile de modificare legislativă, având în vedere că sunt multe legi care datează, cred că de la începutul anilor ’90, şi ele trebuiesc puse în acord cu noile realităţi politice şi cu noile ameninţări la care România, la fel ca şi alte ţări din Uniunea Europeană şi membre NATO, trebuie să facă faţă”, a spus și Tăriceanu, la Parlament.
Principalele modificări Dragnea vrea să le facă la legile serviciilor secrete (G4Media):
- Schimbarea modalităţii de numire a şefilor SRI şi SIE, astfel încât controlul real să nu mai fie exercitat de la Cotroceni
- Trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) de la CSAT la Ministerul Comunicaţiilor
- Restructurarea şi dublarea atribuțiilor SPP prin modificarea legislaţiei, astfel încât şi alte structuri din Ministerul de interne să execute misiuni de protecție și pază.
- Înfiinţarea unei autorităţi naţionale de interceptări şi plasarea ei în subordinea Parlamentului
Liviu Dragnea a anunţat încă de la începutul anului intenţia de a modifica radical legislaţia pe siguranţă naţională, un avertisment clar către reprezentanţii instituţiilor de forţă. Dragnea a arătat încă de anul trecut că îşi doreşte controlul serviciilor. Astfel, imediat după instalarea primului guvern PSD, Dragnea şi-a trecut practic în subordine serviciul secret al Ministerului de Interne, minister condus de apropiata sa, Carmen Dan. Miza controlului asupra serviciilor secrete este majoră atât în plan politic, cât şi în ce priveşte arhitectura de securitate a statului. Astfel, dacă Liviu Dragnea va reuşi să ia de la preşedintele Iohannis atributul numirii şefilor de servicii, îl va lăsa pe acesta practic fără nici o pârghie de putere, scrie G4Media. De asemenea, din punct de vedere al siguranţei naţionale, această schimbare duce la modificarea raporturilor cu partenerii externi ai serviciilor.