Iohannis refuza sa promulge legea privind finantarea Moldovei, din lipsa de oportunitate

Tudor Despina | 09.11.2015

Acordarea unei sume de 150 de milioane de euro Republicii Moldova cu titlu de ajutor financiar nu mai este oportuna in contextul incertitudinii politice de la Chisinau. E argumentul presedintelui Iohannis pentru reexaminarea Legii in Parlament.

Pe aceeași temă

 

Semnat la Chisinau in 7 Octombrie 2015, Acordul privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova nu mai prezinta oportunitatea unei legi, sustine presedintele. Iohannis a cerut, astazi, Parlamentului de la Bucuresti sa reexamineze Legea privind Acordul in urma caruia Chisinaul ar urma sa primeasca o suma de pana la 150 de milioane de euro.

 

Asistenta financiara cu care Bucurestiul ar fi trebuit sa vina in sprijinul Chisinaului avea in vedere finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Banii urmau sa ajunga in tara vecina in trei transe, scandenta fiecarei transe fiind de cel mult cinci ani.

 

Acum, insa, Palatul Cotroceni nu mai e convins de initiativa: “avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova, consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor” asumate in parteneriat cu Occidentul, transmite Administratia Prezidentiala.

 

Presedintele Iohannis cere Legislativului roman, in acest context, sa reexamineze Legea avuta in vedere

 

Contextul politic la care face referire Palatul Cotroceni vizeaza caderea Guvernului pro-occidental condus de Valeriu Strelet in urma unei motiuni de cenzura promovate de socialistii si comunistii pro-rusi si sustinuta de democratii asumati ca pro-europeni. Mai mult, fostul premier Vlad Filat a fost retinut de procurori in contul scandalului devalizarii sistemului bancar moldovenesc.

 

In tara vecina sunt jocuri politice intense, pe masa fiind orientarea geopolitica a Moldovei: Rusia sau Occidentul.

 

Context

 

In 19 Octombrie, Senatul a ratificat in unanimitate acordul financiar de 150 de milioane de euro pentru Moldova.

 

De altfel, seful Executivului de la acel moment, Victor Ponta, a facut o pledoarie pentru sustinerea financiara a Chisinaului, tara vecina confruntandu-se cu o criza interna severa, insa deloc de neglijat fiind si pericolul rusesc in regiune.

 

Rusia trateaza tarile din jur in dispret fata de legile internationale si nu doar ca nu ne speriem deloc, ci dimpotriva ne intareste convingerea ca, alaturi de partenerii nostri din NATO, ne facem datoria in aceasta zona atat de dificila, dar importanta. (…)

 

Daca nu ajutam noi acum Moldova, cu siguranta Rusia va profita si va incerca sa traga din nou Moldova de pe drumul sau proeuropean. Este o obligatie a noastra, daca chiar suntem frati mai mari cum ne place sa spunem, sa-i ajutam in aceste momente grele”, a spus Ponta, in context.

 

In 13 Octombrie, deputatii au ratificat si ei acordul de asistenta financiara rambursabila. Au fost 312 voturi pentru si trei abtineri atunci. Aflat la Bucuresti cu aceasta ocazie, premierul moldovean Valeriu Strelet a multumit romanilor pentru ajutorul aratat.

 

 “E un gest care merita toata recunostinta noastra si aveti aceasta recunostinta. Spuneati anterior si spun si eu acum ca nu sunt prea multe tari care pot spune unei alte tari: spuneti cu ce va putem ajuta. Asta este atitudinea Romaniei, multumim pentru aceasta atitudine”, a spus Strelet, intr-o declaratie comuna cu omologul sau roman.

 

Potrivit memorandumului aprobat de partea romana, Executivul de la Chisinau are posibilitatea unui imprumut rambursabil de 150 de milioane de euro pe cinci ani, cu tragerea banilor in trei transe: 60 de milioane de euro in 2015, 50 de milioane in 2016 si 40 de milioane in 2017.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22