Iohannis respinge alegatiile privind implicarea sa si a SRI in scandalul "Black Cube"

Dora Vulcan | 21.10.2016

Presedintele Klaus Iohannis a respins vineri, intr-o conferinta de presa la Consiliul European, de la Bruxelles, alegatiile lansate vineri cu privire la o posibila implicare a Presedintiei si a Serviciului Roman de Informatii in dosarul Black Cube, de spionare a sefei DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

El spune ca SRI nu doar ca nu a fost implicat, dar, mai mult, a contribuit la prinderea infractorilor. Iohannis a numit toate aceste informatii "facaturi".

 

 

 ”Au fost vehiculate anumite scenarii, care popular se numesc ”făcături”. Pot să vă lămuresc asupra rolului președintelui. Vreau să fiu foarte clar: președintele sau președinția nu au protejat, nu au fost implicate în această acțiune Black Cube, nici formal, nici informal. Acuzațiile care se aduc SRI sunt caraghioase. SRI nu doar că nu a apărat, ci a ajutat la prinderea infractorilor. Că ei s-au gândit că dă bine că SRI și Președinția îi apără, e treaba lor, pentru cine se uită la filme cu spioni. Acuzațiile sunt total nefondate. DIICT își va face treaba. Singurul lucru pe care l-am spus, să nu vină cineva să zică că mă bag în treaba justiției, i-am zis lui Daniel Horodniceanu să facă ce vrea, când vrea, cum vrea, dar să lămurească defintiv aceasta speță. Nu am datele din ancheta. Nu există instituție din România care să protejezeze acești infractori. Ca unii s-au erijat in instituții, asta e alta treaba", a spus Klaus Iohannis la Bruxelles.

 

 

Pe site-ul stiripe surse.ro, detinut de Iosif Buble, fost jurnalist la Antena 3,  au aparut informatii potrivit carora numele lui Klaus Iohannis, al sefului SRI si al adjunctului sau ar fi fost folosite de israelienii implicati in dosarul Black Cube si ca, mai mult, operatiunea de spionare a sefei DNA, cunoscuta sub numele "Black Cube", ar fi fost nici mai mult nici mai putin decat autorizata chiar de seful statului. 

 

 

Site-ul știripesurse.ro, care nu a o data a intoxicat opinia publica cu informatii halucinante dar admisibile (ultimul caz celebru e cel al asa-ziselor stenograme in care Dragnea isi mustruluieste colegii de partid pentru ca au votat impotriva ridicarii imunitatii lui Oprea - chiar inainte sa se anunte proteste masive in strada impotriva votului din Parlament si cu impact la alegerile parlamentare din decembrie)  a publicat vineri un fragment dintr-un asa-zis document  fara elemente de identificare si care nu poate fi verificat, în care se arată că misiunea agenților israelieni ai Black Cube, acuzați că au spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, era una autorizată la cel mai înalt nivel și că urmau să primească sprijin și să funcționeze ca celulă a SRI.

 

 

Doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pe 3 aprilie, fiind acuzați că ar fi încercat să strângă informaţii care să o compromită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

 

Operațiunea purta numele de cod "Tornado". În acest dosar a fost arestat și Daniel Dragomir, fiind acuzat că i-ar fi ajutat pe pe israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

 

Dragomir este fost locotenent colonel al SRI, iar în perioada 2012-2013 era şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. El a părăsit SRI în 2013

 

 O parte dintr-un document care are legătură cu Scandalul Black Cube a fost obţinut  și de RTV (care apartine deputatului Sebastian Ghita, anchetat de DNA si autor al mai multor diversiuni halucinante care o au ca tinta pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi) în care apare numele lui Dan Zorella, suspect și el în acest dosar. Zorella a fost ofițer de informații, co-fondatori și director executiv al firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad în perioada 2002-2011. Procurorii DIICOT spun că Zorella s-ar fi întâlnit de două ori la București cu Daniel Dragomir pentru a pune la punct acțiunea ”Tornado”.

 

 

 Pe 12 aprilie 2014, imediat după arestarea în România a celor doi agenți, reprezentanții Black Cube spuneau că aceștia au acționat pe teritoriul țării noastre cu autorizație de la „cel mai înalt nivel posibil”. „Fără îndoială, Black Cube a acţionat în România în conformitate cu legile locale şi având autorizația și permisiunea de la cel mai înalt nivel posibil. Black Cube va face tot posibilul să se pună capăt acestei chestiuni astfel încât Ron şi David să se întoarcă acasă cât mai repede posibil”, afirmau reprezentanții firmei, citați de  The Times of Israel.

 

A doua zi, pe 13 aprilie, Administrația Prezidențială  a transmis că nu există nicio autorizaţie dată de statul român pentru o acţiune a Black Cube în România. La doar o lună, fostul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, susținea că nici o autoritate a statului român nu a infirmat că operațiunea ar fi fost ilegală.

 

”Ei au acționat legal în România. Nimeni nu a spus nu oficial, pe surse a existat o reacție de la Administrația Prezidențială, dar nivel înalt poate însemna și altceva. E adevărat că au ajuns aproape de ceva dureros, vom afla. Black Cube este una dintre cele mai mari firme din lume, iar autoritățile române nu au negat în comunicatele lor oficiale că ar fi avut un acord de la cel mai înalt nivel, așa cum ei au afirmat.”, a spus Meleșcanu la Antena 3.

 

În declarația dată procurorilor, Dan Zorella explică cum a luat legătura cu Daniel Dragomir și cu cine s-a consultat. 

 

 

Asa-zisul "document" care a fost publicat vineri de site-ul stiripesurse.ro: 

 

 ”Un proiect foarte sensibil, că vreau să verific un pic mai în profunzime înainte să avansăm. Iar atunci m-am gândit și mi-am amintit că Meir Dagan, care este președintele onorific al ”Black Cube” a avut relații foarte bune cu serviciile de informații din România. M-am gândit că el ne poate verifica mai în profunzime despre esența proiectului. M-am consultat cu Udi Levi, dacă pot apela la Dagan pe acest subiect, iar Udi a spus că este o idee bună. Am mers singur la Meir Dagan acasă, la câteva zile după convorbirea cu Daniel, i-am explicat sensibilitatea proiectului și am întrebat dacă va putea verifica, cu relațiile sale din România, dacă este, într-adevăr, un proiect guvernamental. Dagan îl cunoștea pe Daniel Dragomir. Însă, desigur, a spus că va putea să verifice aceasta pentru noi. I-am explicat sensibilitatea, să fie precaut cu treaba cu Coldea, și să nu-l abordeze pe Coldea din greșeală. I-am precizat lui Dagan că, din câte am înțeles noi din prima întâlnire cu Daniel, clienții care stau în spatele proiectului sunt Hellvig și președintele. Dagan a spus că înțelege sensibilitatea și sistemul în România. A spus că va verifica și va reveni la mine și ne-am despărțit. Singuri prezenți care au fost și m-au văzut intrând la Dagan au fost agenții săi de securitate, dar nimeni nu a fost pe parcursul întâlnirii și nu a auzit lucrurile. Dagan a revenit la mine după o zi două, la telefon, și mi-a precizat că a efectuat toate verificările în România.  Și, într-adevăr, este vorba despre un proiect foarte important și sensibil pentru statul român și astfel vom fi protejați de către organizație. Vom funcționa ca celulă a SRI-ului și să avem succes, o misiune importantă”. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22