Pe aceeași temă
Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică un mesaj cu prilejul comemorării Pogromului din Iaşi, în care subliniază că "riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naționalismul și extremismul să-și croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat". Șeful statului a menționat că ”acţiunile de distrugere a unor cimitire evreieşti confirmă existenţa acestui pericol”.
Şeful statului a subliniat că Pogromul din Iaşi a fost "un episod tragic şi întunecat dintr-un dureros şi copleşitor capitol de istorie din trecutul nostru - Holocaustul".
"Acum 78 de ani, pe străzile Iaşiului, era în plină desfăşurare o campanie diabolică de persecuţie, capturare şi exterminare a populaţiei evreieşti. Lichidarea fizică a evreilor din Capitala Moldovei făcea parte dintr-un plan crud şi laş care i-a vizat, de asemenea, pe evreii din Basarabia şi Bucovina. Pe străzile şi în împrejurimile vechiului târg paşnic şi liniştit a avut loc un măcel de o brutalitate greu de imaginat pentru o societate modernă: pe trotuare, în spaţii deschise, în incinta unor instituţii publice, în "trenurile morţii" şi-au dat ultima suflare mulţi dintre cei care astăzi se odihnesc în Cimitirul Evreiesc din Iaşi. Din acel infern al oamenilor - dintre care nu au lipsit bătrâni, femei şi copii - renegaţi de statul care trebuia să-i protejeze, o parte au reuşit să supravieţuiască şi au devenit peste timp mărturisitorii acelor orori, iar moştenirea lor rămâne pe veci, prin amintire, în conştiinţa noastră colectivă", afirmă Iohannis.
Şeful statului menţionează că în prezent există libertatea de a vorbi liber de ceea ce a însemnat Holocaustul şi "nesfârşita tragedie a evreilor europeni" și ”putem onora victimele dând glas memoriei lor și putem restabili adevărul exilând minciuna, interpretarea tendențioasă, banalizarea crimei”.
”Libertatea de a ne exprima gândurile și opiniile, de a povesti și scrie liber, câștigată cu prețul sacrificiului suprem acum 30 de ani, trebuie confirmată și convertită însă în acțiuni concrete. Este lăudabil demersul autorităților locale de a amenaja fosta Chestură a Poliției din Iași ca un spațiu sacru al memoriei evreilor ieșeni, unde atâția și-au găsit sfârșitul în zilele pogromului”, a adăugat șeful statului.
Preşedintele arată că "România se schimbă şi generaţiile tinere oferă dovada că înţeleg nevoia de a mărturisi adevărul dureros despre propria istorie", adăugând că va fi în continuare un susţinător al proiectului unui Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.
"Existenţa unui astfel de muzeu în Capitală ar fi o dovadă de asumare a responsabilităţii, de afirmare a coeziunii dintre noi şi, mai ales, o sursă de speranţă că toleranţa şi nediscriminarea, care au stat la baza edificiului societăţii noastre renăscute în 1989, sunt în continuare valori fundamentale", apreciază şeful statului.
Iohannis a atras atenția că nu trebuie neglijat riscu ca extremismul să își facă drum în societatea noastră, amintind de evenimentele de la Cimitirul Valaea Uzului.
”Riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naționalismul și extremismul să-și croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat. Acțiunile de distrugere a unor cimitire evreiești care au avut loc recent în România confirmă existența acestui pericol. Nu avem voie să lăsăm astfel de momente să umbrească rezultatele pe care le-am obținut în ultimele decenii. Din acest motiv, trebuie să fim fermi și să acționăm energic în lupta împotriva antisemitismului și a intoleranței”, a precizat liderul de la Cotroceni.
Potrivit acestuia, ”educația, în spiritul respectului față de lege și al promovării și apărării drepturilor fundamentale ale omului, este esențială”.
”Acesta este cel mai sigur instrument pe care îl avem la îndemână pentru a obține și garanta securitatea cetățenilor noștri și siguranța unui viitor prosper pentru generațiile care vor urma”, a spus președintele în mesajul său.
Acesta și-a exprimat așteptarea ca decidenții politici să respecte parcursul proeruopean și să sancționeze acțiunile extremiste.
”Românii își doresc un parcurs european pentru țara lor. Majoritatea cetățenilor noștri au arătat cu tărie, pe 26 mai, că vor să trăiască într-o țară în care valorile europene, principiile democrației și ale statului de drept sunt respectate. În perioada următoare, prin Acordul național politic pe care l-am propus, mă aștept ca decidenții politici să respecte, să sprijine și să susțină demersurile de consolidare a parcursului european al României și de întărire a proiectului european. În acest parcurs proeuropean intră fără discuție apărarea memoriei Holocaustului și sancționarea acțiunilor extremiste”, a mai spus șeful statului.
”Astăzi, când aducem un pios omagiu victimelor inocente ale pogromului din Iași, să ne acceptăm și să ne sprijinim reciproc. Mesajul meu este că toleranța, respectul și solidaritatea sunt elemente esențiale, definitorii, care stau la baza societății românești contemporane, principii pe care trebuie să le cultivăm și să le apărăm. Doar așa putem menține pacea socială și contribui la a păstra nealterată memoria traumatică drept un avertisment că masacre precum cel de la Iași nu se vor mai repeta vreodată.
Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”, a conchis Iohannis.