Iohannis: Romania isi consolideaza pozitia ca stat NATO si ca actor regional important

Dora Vulcan | 09.07.2016

Presedintele Klaus Iohannis face o declaratie de presa dupa terminarea summitului NATO de la Varsovia.

Pe aceeași temă

 

Live text (Hotnews) declaratie Klaus Iohannis:

 

  • Summitul NATO care s-a incheiat constitutie un moment foarte important pentru Alianta si Romania. Pot spune ca a fost un summit de succes pentru Romania.
  • Prin rezultate, Romania isi consolideaza pozitia ca actor regional care contribuie efectic si eficient la mentinerea stabilitatii intr-o zona cu riscuri si provocari.
  • Declaratia finala a summitului acopera toate temele de interes pentru Romania care au fost cuprinse in mandatul aprobat de CSAT.
  • Dupa summitul din 2014, Romania a cntinuat sa intreprinda eforturi serioase in materie de securitate. Rezultatele se vad azi.
  • Romania a dovedit ca nu e doar un beneficiar, ci si un furnizor de securitate, ca este un aliat credibil.
  • Obiectivele noastre strategice la acest summit au vizat reafirmarea unitatii NATO si legaturii transatlantice, consolidarea securitatii nationale, plasarea Romaniei si a regiunii Marii Negre ca elemente centrale ale NATO.
  • Am atins aceste obiective prin deciziil eprivind noua postura de aparare si descurajare a NATO.
  • Aceste masuri si decizii au ca f3ct direct consolidarea securitatii tuturor romanilor.

 

Principalele elemente de interes pe care le-am obtinut privesc urmatoarele chestiuni:

 

1. echilibrarea masurilor pe flancul estic.

2. o prezenta inaintata aliata adaptata constind din brigada multinationala, respectiv decizia de elaborare de optiuni pentru prezenta avansata marina si aliata in Marea Neagra

3. dezvoltarea planului de contingenta obtinut in 2014

4. declararea capacitatii initiale a scutului antiracheta la nivel NATO

 

 

 

Evidentiez mai in detaliu ce am decis si ce am obtinut aici: 

 

 

  • Echilibrarea masurilor pe flancul estic.

 

Am cerut insistent in NATO si in bilaterale o echilibrare pe tot flancul, intre nord si sud. Acest lucru a fost obtinut. Cele doua tipuri de masuri sint complementare, contribuind proportional si adaptat realitatilor din fiecare regiune. Am obtinut ce ne-am propus si ce am sustinut inclusiv la reuniunea din noiembrie 2015 de la Bucuresti. Astfel, in ce priveste structurile de comanda si control, am operationlizat complet unitatea NATO din Romania din1 iulie; comandamentul multinational a atins capabilitatea initiala tot la 1 iulie. Atit comandamentul de divizie, cit si unitatea NATO au fost omologate la acest summit. Avem deci 2 structuri permanente de comanda si control NATO pe teritoriul ROmaniei, dintre care una cu actiune la nivel regional. Am luat decizia unei prezente aliate inaintata adaptata, terestru, maritim si aerian. Subliniez acest lucru, pentru ca spre deosebire de noi partea nordica are doar componenta terestra.

 

 

  • Vom avea o brigada multinationala NATO

La aceasta brigada si-a anuntat contributia Polonia, cu o companie, si Bulgaria, cu un batalion. Vom continua discutiile cu alti aliati. Romania contribuie cu o companie de infanterie in Polonia. Am obtinut si crearea unei initiative de instruire. E similar initiativei care vizeaza Polonia si tarile baltice, e un alt punct realizat al mandatului. SUA au anuntat o consistenta participare la exercitii pe teritoriul Romaniei din 2017, Turcia de asemenea, cu o brigada. In plus fata de brigada si initiativa de instruire, am cerut si obtinut dezvoltarea de noi optiuni pentru apararea aeriana si navala la Marea Neagra. Vor fi discutate in NATO si adoptate de ministrii Apararii in octombrie. Vom continua proiectul cadrului naval de exercitii si training

In ce priveste cresterea profilului Marii Negre, prin deciziile de azi, am integrat practic Marea Neagra in procesele aliate

E pentru prima data cind se adopta un astfel de document privind Marea Neagra.Analiza este baza pe care vor fi luate masuri de NATO.Prezenta navala aliata in Marea Neagra a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Am trecut practic de la faza conceptuala la masuri concrete in plan operational. Comunicatul final reconfirma explicit importanta strategica a Marii Negre. Rezultat foarte important pentru noi. 

 

 

  • Planul de contingenta

 

Am atins un nou nivel in privinta planificarii pentru Romania. In plus fata de summitul din 2014, am obtinut un plan de contingenta dezvoltat, upgradat, aspect care vizeaza direct ROmania si regiunea noastra. Scutul antiracheta: am indeplinit si obiectivul de a operationaliza si proiectul de la Deveselu. Scutul de la Deveselu devine baza NATO. Prezenta americana de la Deveselu e singura prezenta americana permanenta de pe tot flancul estic. Alte obiective atinse de Romania: ne numaram printre statele NATO care isi cresc bugetul pentru AParare pina la 2%, fapt foarte respectat in Alianta. Am pledat pentru succes pentru consolidarea politicii de aliante. Masurile de sprijin pentru parteneri sint cuprinse intr-un document adoptat la Summit. Sprijinirea partenerilor estici, in special a Moldovei, are o miza aparte pentru ROmania. Urmare si a demersurilor Romaniei, sefii de stat au reiterat azi sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, precum si sprijin concret pentru intarirea capacitatilor de aparare. Includerea in premiera intr-o declaratie finala, ca urmare a demersurilor Romaniei, a unui paragraf distinct pentru Republica Moldova. Am continuat sa sustinem un mesaj clar de politica a usilor deschise. 

In relatia cu Rusia am sustinut asigurarea prioritatilor aliate. Punem pe primul plan consolidarea securitatii noastre. Am cerut respectarea de catre Rusia a dreptului international.

 

 

  • Declaratia NATO-UE

Reprezinta un alt element de noutate, iar temele abordate subliniaza complementaritatea lor. Summitul a punctat si rolul NATO in combaterea terorismului. Am sustinut continuarea angajamentului aliat pentru Afganistan. Prin angajamentul constant si de lunga durata al Romaniei, am demonstrat ca sintem gata sa contribuim la securitatea globala. Am obtinut reflectarea in declaratia finala a unui principiu foarte important: NATO e o alianta de valori intre care se includ democratia si statul de drept. Relatia cu SUA ramine cheia de bolta a securitatii aliate.

 

Multumesc Armatei, militarilor romani!

 

 

 

Raspunsuri la intrebarile presei:

 

Militarii americani vor veni in Romania in baza unui acord bilateral, vor stationa o vreme, se vor antrena impreuna cu soldatii romani.

De la inceputul anilor 90, Romania si-a dorit sa fie membru UE si NATO. A aparut consens politic. In primii ani, noi am actionat putin ca un fel de musafir cu oarece obligatii, am facut cam ce ni s-a spus, ceea ce in esenta e corect. In privinta UE ne-a lipsit un plan, un proiect de tara post-aderare. Am propus sa lucram acum la acest plan, vom defini acolo chestiunea suveranitatii, nivelul ambitiilor, sper pina la inceputul anului viitor. In ce priveste NATO, lucrurile s-au miscat si mai incet. Multi ani am stat intr-o postura de stat aliat care primeste securitate. In ultima vreme, ROmania a avut parte de o dezvoltare pozitiva si benefica. Am avut noroc ca in domeniul securitatii au aparut ambitii mai mari, avem o conducere a armatei si competenta si ambitioasa, asa ca Romania incepe sa-si intre in rlul natural de actor regional important. Avem ambitia sa fim un actor, sa fim activi, sa proiectam securitate si stabilitate in regiune. Aliatii au recunoscut ca am trecut la urmatorul nivel nu doar ca ambitie, ci si cu resursele. Impreuna cu echipa de aici lucram de mai bine de un an la aceste chestiuni. Aceasta munca uneori nu se vede, nu se percepe.

Am ajuns in situatia sa dam noi o unitate Poloniei, sa-i sprijinim. Am ajuns noi sa comandam forte aliate. Ceilalti vin ca sa fie impreuna cu noi, e o realizare senzationala. Aceasta realizare a fost posibila pentru ca Armata romana a aratat ca e serioasa, competenta si statornica.

In materie de industrie de aparare avem ambitii mari. Vrem sa folosim banii din buget ca sa atragem productia in Romania. In ce priveste armata europeana, e un proiect care nu se uziteaza prima data. E unul din punctele pe care le vom defini in proiectul de tara. As putea sa va spun o parere personala si nu ar fi corect.

Moldova: facem consiliere pentru armata Moldovei. Romania e dispusa se se implice in investitii, sint dispusi chiar sa oferim un imprumut in conditii foarte avantajoase, voi promulga acea lege.

Ucraina: a aparut o initiativa foarte buna a Slovaciei pentru inlaturarea obuzelor neexplodate, noi ne-am alaturat.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22