Iohannis: Românii nu vor infractori care să facă legea și magistrați subordonați politicului

Dora Vulcan | 07.03.2018

”Romanii nu isi doresc ca infractorii sa fac legea si magistratii sa fie subordonati politicului. Societatea a inteels ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare. Unul dintre pilonii de baza ai democratiei e o justitie independenta”, a spus Klaus Iohannis miercuri, la bilanțul Ministerului Public.

Pe aceeași temă

 

Textul integral al alocuțiunii președintelui Iohannis: 

 

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la prezentarea Raportului anual de activitate al Ministerului Public pentru anul 2017 și vă felicit pentru activitatea derulată cu succes în anul care s-a scurs.

 

Ministerul Public are un rol constituțional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societății şi un apărător atât al ordinii de drept, cât și al drepturilor și libertăților cetățenești.

 

Alăturarea acestor atribuții nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat.

 

Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicați în procesul penal.

 

A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției.

 

Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției».

 

Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil.

 

Doamnelor şi domnilor,

 

Observăm în unele discursuri politice și mediatice o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penal, care sunt evident deranjați că sistemul judiciar își face treaba în ceea ce îi privește, tulburându-le liniștea și afectându-le bunăstarea.

 

Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societății.

 

Dimpotrivă, procurorii sunt de aceeași parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii, iar de cealaltă parte se află câțiva indivizi certați cu legea, care au tot interesul să decredibilizeze justiția.

 

Să fim bine înțeleși: Constituția României nu face nicăieri vorbire despre dreptul la liniște al celor care încalcă legea. Legea Fundamentală prevede explicit că «nimeni nu este mai presus de lege», că «cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări».

 

Magistrații sunt cei chemați să se asigure că aceste dispoziții constituționale se aplică, astfel încât societatea românească să aibă certitudinea că democraţia se consolidează şi că viitorul său european nu este pus în pericol.

 

Tocmai de aceea este obligatorie existența unui cadru normativ clar şi predictibil, în care orice magistrat își desfășoară activitatea independent și eficient, fără să fie supus vreunei comenzi din partea unei majorități politice conjuncturale și vremelnice.

 

În mod evident, asigurarea unui proces corect, înfăptuirea unei justiții drepte, nevoia de locuri de detenție care să asigure condiții civilizate sunt de necontestat și țin de respectarea unor drepturi umane fundamentale.

 

Din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, care pot fi în mod cert îmbunătățite, ci se încearcă intimidarea celor care aplică legea.

 

În acest context, cu atât mai important este ca magistrații să nu uite niciun moment rolul esențial pe care îl au nu doar în înfăptuirea actului de justiție, ci și ca reper de responsabilitate și moralitate în societatea românească.

 

Dacă există erori, ele trebuie corectate cu celeritate. Dacă se fac greșeli, cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere, iar acolo unde se constată abuzuri, sancțiunile trebuie aplicate urgent și cu severitate.

 

Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică și profesionalism și rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu.

 

Doamnelor și domnilor,

 

Orice raport de activitate ne invită să privim către viitor. Trebuie găsite şi implementate la nivelul Ministerului Public măsuri pentru eficientizarea instrumentării cauzelor, pentru reducerea numărului de dosare și pentru echilibrarea volumului de activitate al parchetelor. Toate acestea pot contribui la consolidarea progresului făcut până acum de Ministerul Public.

 

De asemenea, cred că România are nevoie să dezvolte politici publice și o legislație care să pună mai mult accent pe măsurile de prevenire a fenomenului infracțional și pe educarea cetățenilor, în special a tinerilor, cu privire la efectele negative ale încălcării legii penale.

 

Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și magistrații să fie subordonați politicului. Societatea a înțeles că o Românie modernă nu poate fi clădită pe nisipuri mișcătoare, iar unul dintre pilonii de bază ai democrației, mă refer, desigur, la o justiție independentă, trebuie să funcționeze în cel mai eficient mod cu putință.

 

Justiția este un serviciu public, iar cetățenii au așteptări mari în acest sens de la magistrați.

 

Vă doresc succes în activitatea dumneavoastră și vă asigur că voi rămâne un susținător ferm al unei justiții independente și funcționale, care garantează şi respectă drepturile și libertățile cetățenilor.

 

Vă mulțumesc!”

 

 

(sublinierile aparțin redacției)

 

 

LIVE TEXT (monitorizare Hotnews și Ziare.com):

 

 

Declarații Klaus Iohannis

 

 

 

- Va multumesc pentru invitatie, va felicit pentru activitatea derulata cu succes in anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol cponstitutional foarte bine definit. Procurorul e un aparator atat al ordinii de drept, cat si al drepturilor si libertatilor cetatenesti.

 

- Impartialitatea, integritatea si profesionalismul procurorului il fac responsabil de corecta instrumentare a dosarelor.

 

- A devenit un obicei in Romania sa se dezbata intens statutul procurorului. Se invoca frecvent art din Constitutie care spune ca activitatea procurorilor se desfasoara sub activitatea Ministrului Justitiei. Dar sintagma este sub autoritatea MJ, in niciun caz in subordinea MJ.

 

- Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri pentru a se induce impresia unui control mai amplu decat cel prevazut de legea fundamentala.

 

- Observam in unele discursuri o tot mai mare grija fata de soarta unor inculpati si condamnati penal care sunt deranjati ca sistemul judiciar isi face treaba tulburandu-le linistea si bunastarea.

 

- Procurorii sunt de aceeasi parte a baricadei cu cei care vor aplicarea legii. De cealalta parte se afla indivizi certati cu legea.

 

- Constitutia nu prevede dreptul la liniste al celor care incalca legea.

 

- Cetatenii sunt egali in fata legii. Magistratii sunt cei chemati sa se asigure ca dispozitiile acestea se aplica.

 

- Se incearca intimidarea celor care aplica legea.

 

- Daca exista erori, ele trebuie corectate cu celeritate, daca se fac greseli cei responsabili sa fie trasi la raspundere. Unde se contata abuzuri sanctiunile sa fie aplicate urgent si cu severitate.

 

- Orice raport de activitate ne invita sa privim catre viitor. Trebuie gasite si implimentate masuri pentru eficientizarea instrumentarii cauzelor, reducerea numarului de dosare.

 

- Cred ca Romania are nevoie sa dezvolte politici publice, o legislatie care sa puna mai mult accent pe prevenire si educare.

 

- Romanii nu isi doresc ca infractorii sa fac legea si magistratii sa fie subordonati politicului. Societatea a inteels ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare. Unul dintre pilonii de baza ai democratiei e o justitie independenta.

 

- Va doresc succes. Raman un sustinator ferm al unei justitii independente.

 

 

 

Declaratii procuror general Augustin Lazar:

 

- Bun venit la analiza Ministerului Public desfasurata in 2017. Am decis in acest an sa desfasuram sedinta in Sala de Marmura in considerarea contributiei unei componente importante ale Ministerului Public - parchetele militare. Procurorii militari au avut o contributie relevanta la activitatea Ministerului Public, au clarificat aspecte ale istoriei recente a Romaniei (trimitere la ancheta in dosarul Mineriadei, finalizata in 2017).

 

- Bilantul Ministerului Public pe 2017 se desfasoara sub auspiciile Centenarului Marii Uniri. In acest context se inscrie si publicarea recenta a lucrarii Protectia juridica a patrimoniului cultural. E un ghid de referinta pentru activitatea colegilor nostri.

 

- Atentia publica permanenta si insistent orientata catre munca procurorilor a impus asumarea unei tinute integre.

 

- In 2017 procurorii si-au indeplinit cu profesionalism atributiile legale.

 

- Prevederile legale si constitutionale asigura independenta operationala a procurorilor si implica imixtiuni ale altor autoritati din afara puterii judecatoresti.

 

- Asta permite ca principiul separatiilor puterilor in stat sa fie respectata.

 

- In 2017 procurorii au avut 1.752.000 de dosare, din care au solutionat 533.000 de dosare, privind aproape 60.000 de inculpati care au fost trimisi in judecata.

 

- Aproape 4.000 de inculpati sunt minori, un numar care trebuie sa ne puna pe ganduri.

 

- Au fost arestati preventiv cca 10%, masurile preventive au fost aplicate echilibrat, fara excese.

 

- 20.380 au savarsit infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, mai mult de jumatate pentru conducererea sub influenta alcoolului, peste 10.000 de inculpati. Ne atrage atentia asupra carentelor educatiei unor oameni.

 

- Au fost achitati preventiv 1,7% din inculpatii trimisi in judecata in 2017, asemanator cu cel de anul trecut.

 

- Aspecte ingrijoratoare pentru violenta in familie - 1.500 de inculpati trimisi in judecata.

 

- Copii victime ale parintilor, 223, dintre care 162 minori. 62 de copii victime ale omorului, tentativa si fapta consumata. 57 de copii victime ale lovirilor si alte violente, 44 victime ale violurilor.

 

- Raportat la relatia frati si surori victime, 132 de victime, 43 victime ale omorului intre frati si surori. Cifre care ne pun foarte serios pe ganduri.

 

- Este necesar sa luam masuri care sa previna savarsirea acestor infractiuni.

 

- Cazuri reprezentative: fapte savarsite de membrii comisie pentru acordarea titlului de luptator in revolutie, o cauza complexa. Dosarul Hexipharma. Furtul tezaurelor antice, in care au fost recuperate doua tabule de bronz, datate la 170 d. Hr, cel mai vechi document epigrafic si legislativ gasit pe teritoriul Romaniei. Si cauza cunoscuta generic Mineriada. Procurori militari au finalizat cercetarile si au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. S-a retinut ca autoritatile statului au declansat un atac violent asupra manifestantilor pasnici.

 

- Investigarea infractiunilor de coruptie, conflict de interese, infractiuni contra patrimoniului cultural, contra mediului si fondului forestier. Aceasta directie strategica a fost bine evaluata in rapoartele MCV si si in media a fost bine reflectata.

 

- In 2017 2.501 inculpati au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei. 4,2% din numarul total al inculpatilor trimisi in judecata. E un trend bun.

 

- Cooperarea judiciara internationala a fost o directie importanta urmata de Ministerul Public.

 

- Formarea unui corp profesional de o inalta tinuta etica e o directie strategica a MP, observam cat de jenante sunt vulnerabilitatile care ne sunt prezentate in media. E foarte neplacut sa vedem vulnerabilitati de grad destul de jos prezentate in media.

 

  - Am incheiat protocoale cu Ministerului Apelor si Padurilor, Ministerul Mediului si cu Greenpeace Romania. Toti cei care doresc sa aiba o contributie la protejarea mediului au un partener in MP. A continuat realizarea proiectului Justitia Verde si crearea unei linii verzi unde cetatenii pot semnala fapte in legatura cu mediul.

 

- E de remarcat participarea masiva a procurorilor, voluntari, la orele de educatie juridica in scoli.

 

- Avem in vedere modernizarea in sensul informatizarii MP.

 

- Controlul Inspectiei Judiciare: principalele concluzii au pus in evidenta asumarea si indeplinirea in mod corespunzator a atributiilor.

 

- Prioritatile MP pentru anul 2018: furnizarea unui serviciu public profesionist; consolidarea progreselor in combaterea coruptiei; promovarea standardelor europene in ce priveste drepturile omului; consolidarea unui corp de procurori integri.

 

- Va felicit pentru activitatea din 2017 si va urez succes. Multumiri si jurnalistilor pentru contributia importanta pe care au avut-o in reflectarea in media a eforturilor MP.

 

 

11:08 - Se intoneaza imnul national.

 

11:07 - La prezentarea bilantului sunt prezenti si sefa Curtii Supreme, judecatoarea Cristina Tarcea si seful Politiei Romane, Catalin Ionita, reprezentanti de la ANI, ONPCSB, DLAF, magistrati, precum si reprezentanti ai unor ONG-uri si ai corpului diplomatic.

 

11:02 - La bilantul Ministerului Public a ajuns si sefa CSM, judecatoarea Simona Marcu. Ea nu a fost prezenta la bilantul DNA de saptamana tercuta. Este prezent si seful Sectiei de procurori din CSM, Codrut Olaru.

 

10:57 - A ajuns la Cercul Militar si presedintele Klaus Iohannis. El va sustine un discurs in aproximativ 10 minute.

 

10:50 - In sala au ajuns oficialii si asteapta sa inceapa sedinta de bilant. În primul rând sunt sefa DNA Laura Codruta Kovesi, adjunctul său Marius Iacob și seful DIICOT Daniel Horodniceanu.

 

 

***

 

Prezentarea bilantului va avea loc incepand cu ora 11.00, la Cercul Militar National.

 

"Romanii devin tot mai vigilenti la abaterile de la ordinea de drept, dar si mai hotarati sa isi apere drepturile si libertatile, aspecte strans legate si de perceptia asupra coruptiei. Faptul ca, la nivelul unei tot mai largi parti a societatii, aceste principii se transpun in mod de viata inseamna ca asteptarile publice de la toate componentele sistemului judiciar sunt din ce in ce mai mari. Cu atat mai important este ca dumneavoastra sa ramaneti loiali normei constitutionale "Nimeni nu este mai presus de lege" si sa va exercitati atributiile cu obiectivitate, fara a fi influentati de calitatea persoanei cercetate sau de apartenenta ei politica ori de alta natura", declara Iohannis la bilanțul anterior al Ministerului Public, citat de news.ro. 

 

Iohannis s-a referit tot atunci la "incercari de a reveni la situatii anterioare reformei, punerea sub semnul intrebarii a autoritatii hotararilor judecatoresti sau a independentei magistratilor nu fac decat sa incetineasca acest progres si sa afecteze direct Romania" si nota ca atacurile la adresa procurorilor si judecatorilor au cunoscut o crestere ingrijoratoare, motiv pentru care "apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar, precum si a reputatiei profesionale a magistratilor sunt cat se poate de necesare".

 

 

 

Tudorel Toader recidivează: Nu participă nici la bilanțul Parchetului General

 

 

După ce a cerut revocarea din funcție a procurorului șef Laura Codruța Kovesi, Toader a confirmat că a primit raportul de activitate al Parchetului General, care cuprinde și rapoartele DNA şi DIICOT pe anul 2017. Cu toate acestea, el nu va participa nici la bilanțul Ministerului Public, așa cum nu a făcut-o nici la cel prezentat de Codruța Kovesi căreia tocmai îi ceruse revocare, anunț pe care l-a făcut sub anumite pretexte chiar la ședința CSM unde se discuta raportul său de revocare. Toader îi imputase șefei DNA că nu i-a trimit raportul odată cu invitația de participare la eveniment, deși prerogativa aparține procurorului general. Kovesi a motivat că s-a lucrat până în ultima clipă la actualizarea unor informații de ultimă oră și inserarea acestora în raport. Potrivit legii, raportul trebuie înaintat ministrului până la sfârșitul lunii februarie, termen în care Kovesi se încadrase. În baza art.79 din legea privind organizarea judiciară, ministrul Justiției trebuie să prezinte propria evaluare asupra raportului PÎCCJ în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului. Tudorel Toader a mai declarat pentru Știripesurse.Ro că nu s-a stabilit încă data la care se va prezenta raportul în Parlament.

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că îl susține fără niciun fel de ezitare pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, iar raportul prezentat de acesta (referitor la managementul DNA - n.r.) nu poate fi combătut de cineva de bună credinţă. Preşedintele PSD spune că a ţinut să facă precizarea referitoare la ministrul Justiţiei pentru că a fost "o avalanşă de critici împotriva dumnealui", inclusiv ştiri despre o posibilă remaniere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22