Pe aceeași temă
Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:
Suntem la debutul unei noi săptămâni în care vedem o creștere îngrijorătoare la toți indicatorii epidemiei;
Avem o transmitere comunitară accentuată în Capitală și alte județe;
Cel mai dramatic e că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți români pierd zilnic lupta cu virusul;
Suntem într-o etapă dificilă, valul doi al epidemiei, care se înregistreazp și în alte țări UE, și e imperativ să inversă trendul;
Doar înțelegând corect imaginea de moment putem să depășim împreună criza fără precedent
Doar înțelegând corect imaginea de moment putem să depășim împreună criza fără precedent;
Fără un efort colectiv va fi imposibil apel să reușim. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările în vigoare. Purtați mască în public – spații închise sau nu;
Nu ne permitem supra-aglomerarea spitalelor;
Am cerut premierului să evalueze în timp real necesarul de paturi ATI și să crească capacitatea ATI pentru a fi pregătite pentru situații mai grave;
Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate, însă viețile nu le mai putem aduce înapoi;
Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit
Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere, cu efecte nocive majore asupra sănătății publice;
Situați poate fi ținută sub control prin măsuri stricte când e nevoie, pentru perioade limitate de timp;
Avem mult mai multe informații medicale despre virus, autoritățile învață inclusiv din propriile greșeli;
Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă. Să nu ne amăgim singuri: această etapă nu va trece de la sine. O vom putea depăși doar respectând strict regulile. Suntem o națiune putenrică, e momentul să o dovedim din nou;
Sesiunea de intrebari si raspunsuri:
Digi 24: INSP arată că rata de infectare în București e peste 3 la mie. GCS susține că rata e mai mică. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce sunt calculele diferite, amînând aplicarea de noi restricții?
Klaus Iohannis: E ciudat că două instituții guvernamentale dau rezultate diferite. E nevoie urgentă de corelare a datelor și aștept ca guvernul să clarifice aspectele de urgență;
Radio România: Le recomandați românilor să poarte mască și în spațiile deschise. E nevoie ca purtarea măștii să devină obligatorie în toate spațiile publice?
Klaus Iohannis: E recomandarea pe care am făcut-o imediat după vizita de la INSP. E o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeași părere ca experții INSP, că e bine să purtăm tot timpul masca de protecție. Dacă recomandarea se va transforma în obligație, vom vedea în funcție de deciziile INSP.
DC News: Ambasadorul SUA a anunțat sprijinul pentru o cale ferată care să lege România de Polonia. Care va fi sursa de finanțare?
Klaus Iohannis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutat și în 2018 în această sală. S-au asociat camere de comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și cred că săptămâna viitoare, la întrunirea în format videoconferință, vom face noi pași. Fiind proiecte foarte mari nu m-aș aventura să ofer un interval de timp. Sunt proiecte vitale pentru regiunea noastră și eu voi pleda pentru pași hotărâți
Antena 3: V-ați declarat mulțumit de guvern în pandemie. Cine e responsabil că au crescut cazurile de Covid? Vă asumați organizarea alegerilor parlamentare în decembrie?
Klaus Iohannis: Din păcate, evoluția pandemiei e de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulți vinovați. Autoritățile s-au străduit să facă tot ce e posibil pentru a preveni extinderea pandemiei, rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns într-o situație critică în ce privește locurile la ATI, dar e clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim pandemia. Trebuie să vedem și în ce societate vrem sîă trăim, una panicardîă, care se ascunde, sau una care respectă regulile și își duce viața democratică mai departe. Esența democrației stă în alegeri. Mandatul parlamentului se termină în decembrie și e nevoie de alegeri pentru un nou parlament cu puteri depline și acest lucru se va întâmpla în 6 decembrie.
E pregătit sistemul de educație pentru cursuri exclusiv online?
Klaus Iohannis: Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, sigur, teoretic sunt posibile. Cred că școala trebuie ținută deschisă cât de mult se poate. S-au făcut progrese semnificative în procesul educațional – au învățat cum să folosească online-ul. E un proces de învățare, s-au făcut progrese semnificative.
Realitatea PLUS: Premierul Orban a anunțat sistarea nunților sau botezuri. Sunteți de acord? Se impun și altele?
Klaus Iohannis: Vor fi analizate în primul rând de experți, iar CNSU va propune măsurile. Avem o creștere evidentă, e evident că anumite restricții trebuie impuse pentru a stopa creșterea.
Deutsche Welle: Multe poziții cheie din instituții sunt ocupate de persoane cu diplome false
Klaus Iohannis: Cu siguranță există o legătură, dar aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când multe persoane au fost promovate fără să fie competente pentru funcțiile pe care le ocupă. PSD a promovat de multe ori persoane fără competențe. Acum e mult de reparat, asta se numește reformarea statului și mi-o doresc foarte mult.
Libertatea: V-a comunicat INSP indicatorul care arată pentru ce procent din populație se cunoasște sursa de infectare?
Klaus Iohannis: Este un virus nou, nu se cunosc încă toate datele, toate statisticile, în fiecare zi cercetătorii găsesc date noi și în acest fel informația devine mai bogată. Cei de la INSP mi-au prezentat câteva studii care se realizează și la ei, e un proces continuu, nu are nimeni toate datele, lucrurile sunt în desfășurare și acest fapt face să devină destul de dificil de gestionat această pandemie. Dacă era simplu nu am fi avut atâtea cazuri, și nu ar fi avut alte state cu sisteme mai performante atâtea cazuri.
B1 TV: Cum comentați criticile Patriarhiei la adresa Guvernului, care a anulat pelerinajele religioase?
Klaus Iohannis: Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Un dialog direct între cele două mari și importante autorități ar duce la soluții mai bune.