Iohannis se delimiteaza de Ciolos: „nu e guvernul meu!"

Dora Vulcan | 25.04.2016

Klaus Iohannis s-a aparat luni de acuzatiile de neimplicare in viata publica, venite de la criticii sai si a profitat de ocazie pentru a se distanta de guvernul Ciolos.

Pe aceeași temă

 

 

 

Prezent, la Timisoara, la evenimentul "Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania", Iohannis a lansat si o critica la adresa Executivului, afirmand ca exista lucruri care il nemultumesc la Guvern, "dar nu toate se rezolva pe scena publica".

 

"Sunt lucruri care ma nemultumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolva pe scena publica. Unii au vorbit despre acest guvern ca si cum ar fi 'al meu'. Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o solutie, pana la alegerile din toamna acestui an, generata de o situatie de criza si la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul Romaniei", a spus seful Iohannis. El spune ca a refuzat sa intretina si sa genereze "polemici" nu inseamna "nici pe departe o lipsa de implicare, ci o dovada de normalitate".

 

"Ii asigur pe toti romanii, din tara si din strainatate, ca Presedintele lor ii vede, ii aude si le cunoaste problemele. Imi pasa cum arata aceasta tara, cum ne respectam pe noi insine in interior si cum suntem priviti in afara. Efectele vizitelor externe nu se vad imediat, dar asa se pun bazele sanatoase ale imaginii unei tari credibile, care se traduce in cele din urma in investitii si locuri de munca. Sunt si voi ramane un Presedinte mediator si implicat, iar determinarea mea de a-mi duce programul pana la capat este la fel de ferma ca in prima zi de mandat", a spus presedintele, in deschiderea Conferintei "Diaspora in Cercetarea Stiintifica si Invatamantul Superior din Romania", a spus Iohannis. El a precizat ca doar "pentru a nu deschide fronturi si falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul functiei prezidentiale", a preferat sa "lase de la el" si sa nu raspunda provocarilor. "Acesta sunt eu - vorbesc mai putin", a spus el.

 

Presedintele s-a declarat "amuzat" de cei care ii "prezic" un "final anticipat de mandat": "Ma uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavand teme de atac consistente, paraziteaza dezbaterea publica prezicandu-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe-acum sa nu-si faca iluzii si sa nu mizeze pe asa ceva. Am mai trait asta si cand am devenit primar. Multi imi preziceau un final timpuriu in politica si am plecat din functia de primar dupa 15 ani si patru mandate ca sa devin Presedintele Romaniei".

 

Iata mai jos discursul integral sustinut de Klaus Iohannis la Timisoara (sursa presidency.ro)

 

<<Buna seara! Multumesc pentru primirea deosebit de calduroasa. Ca de fiecare data, imi face mare placere cand pot sa vin aici, la dumneavoastra in Timisoara si, de data aceasta, avem si foarte multi musafiri din diaspora. Este o ocazie deosebita.

 

Domnilor ministri,

Domnilor rectori,

Dragi membri ai comunitatii si Diasporei stiintifice si academice,

Inaltpreasfintia Voastra,

Stimati reprezentanti ai autoritatilor locale,

Stimati invitati,

Doamnelor si domnilor, 

 

Va multumesc, in primul rand, pentru invitatie! Imi face o deosebita placere sa particip la deschiderea acestei conferinte, care aduce la un loc atat de multi oameni cu totul speciali, preocupati de viitorul Romaniei.

Ultima data am fost la Timisoara pe 16 decembrie 2014, inainte, cu putin timp inainte, de a depune juramantul si de a deveni efectiv Presedintele Romaniei. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile si, pentru ca sunt intr-un loc special, unde s-a respirat prima data aerul libertatii, va rog sa-mi ingaduiti sa va impartasesc cateva ganduri personale, pe care nu le-am spus pana acum public sau pe care le-am abordat doar tangential.

 

Cand am devenit Presedinte am vorbit despre un nou proiect national si despre o schimbare de paradigma, despre un alt fel de politica si de comportament al Presedintelui in raport cu legea fundamentala, cu celelalte institutii si mai ales in raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau sa ma refer inainte de toate la cateva lucruri care au trezit uneori vii discutii in spatiul public: comunicarea mea; schimbarea de paradigma a functiei prezidentiale si politica externa; climatul social si relatia cu Guvernul; si marile proiecte ale caror baze au fost puse intr-un an si jumatate.

 

Au fost momente in acest inceput de mandat cand am trecut peste polemicile din spatiul public.

 

Am preferat, pentru a nu deschide fronturi si falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul functiei prezidentiale, sa "las de la mine", cum se spune, si sa nu raspund provocarilor. Am crezut intotdeauna ca e mai bine sa vorbeasca actiunile si faptele mele si ca Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru cat mai puternic. A iesi din sfera senzationalului cotidian inseamna, in opinia mea, ca Presedintele sa nu intretina dispute si sa nu alunece in polemici. A construi consensul inseamna deseori sa aplanezi conflicte, iar acest lucru a parut, poate, ca o absenta din arena. Ceea ce am dorit sa fie o dovada de normalitate, unii au interpretat ca lipsa de implicare.

 

Va asigur insa ca nu este. Vreau sa le transmit de aici, de la aceasta tribuna, romanilor din tara si din strainatate, ca Presedintele lor ii vede, ii aude si le cunoaste problemele. Sunt si voi ramane un Presedinte mediator si implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul pana la capat este la fel de ferma ca in prima zi de mandat.

 

Am spus mereu ca vreau sa redau functiei de Presedinte prestanta pe care Constitutia si statutul le revendica. Deci, o schimbare de practica si un alt mod de lucru. Aici nu am facut niciun fel de rabat. Seriozitate si respect au fost termenii cu care am tratat orice actiune a mea in calitate de Presedinte. Acesta sunt eu - vorbesc mai putin. Vorbesc mai putin si imi pasa. Imi pasa cum arata aceasta tara, cum ne respectam pe noi insine in interior si cum suntem priviti in afara. Cu cat reprezentantul unui stat este mai serios si mai responsabil in relatia cu partenerii sai externi, cu atat mai mult natiunea sa va avea de castigat. Presedintele nu se reprezinta pe sine, ci ii reprezinta pe cei care l-au ales.

 

Vreau in acest context sa spun cateva lucruri despre ceea ce am facut in ultimul an in politica externa. Unii au spus ca am calatorit prea mult. Este gresit, pentru ca oriunde am mers, cu oricine m-am intalnit, au fost relatii de reinnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punti de legat. Nici aici lucrurile nu se intampla peste noapte.

 

E nevoie ca partenerii nostri sa aiba in fata ochilor seriozitate, calm, interes si mai ales predictibilitate si continuitate, o abordare asezata, pe termen lung. Am dorit ca Romania sa fie reprezentata cum se cuvine, am aratat peste tot ca suntem de incredere, ca avem o economie solida si atractiva pentru investitii, un stat de drept cu legi clare si proiecte concrete pe care le vom duce la capat. Efectele unor astfel de vizite nu se vad imediat, dar ele pun bazele sanatoase ale unei imagini externe care onoreaza Romania si pe romani. Pe aceasta baza vor veni cu siguranta rezultate concrete: credibilizarea tarii noastre, investitii, locuri de munca.

 

Peste tot pe unde am fost m-am intalnit cu reprezentantii comunitatilor de romani. Este o promisiune onorata, la fel cum onorata a fost si promisiunea de a avea legea votului prin corespondenta. Sigur, problemele sunt diverse si asteptarile mari, dar avem toate premisele pentru a reusi sa consolidam o legatura cu diaspora, care sa fie in beneficiul tuturor, al celor din tara si al celor de peste hotare.

 

Doamnelor si domnilor,

 

O stare de spirit si un climat social se schimba in ani. Totusi, cred ca realizam cu totii ca nu mai avem rafuieli zilnice intre Presedinte si Prim-ministru, ca nu se mai duc razboaie inutile impotriva unor institutii intregi si nu se mai inventeaza conflicte pentru un joc politic de conjunctura. Am aratat ca putem lucra impreuna - Guvern, partide, institutii, societate civila, patronate, sindicate - pentru a crea acel climat social in care sa evoluam normal si predictibil. Exista ceva mai mult calm, mai multa intelegere, pastrand insa dezbaterea si concurenta pe scena politica.

 

Vremea in care Presedintele lua locul Premierului a trecut. Asta nu inseamna ca, in calitate de mediator, nu voi interveni atunci cand e cazul. Am facut-o, o voi face si ma voi implica pe subiecte majore care afecteaza bunastarea si viata oamenilor sau bunul mers al acestei tari.

 

Sunt lucruri care ma nemultumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolva pe scena publica. Unii au vorbit despre acest guvern ca si cum ar fi "al meu". Nu e guvernul meu. Acest guvern a fost o solutie, pana la alegerile din toamna acestui an, generata de o situatie de criza si la care au subscris cele mai importante partide politice. Deci este Guvernul Romaniei.

 

Si tocmai in perspectiva acestor alegeri, cred ca a venit vremea programelor, a competitiei si a asumarii politice, pe care astept sa le vad de la partidele politice.

 

Ma uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavand teme de atac consistente, paraziteaza dezbaterea publica prezicandu-mi un final anticipat al mandatului.

 

Eu le spun de pe-acum sa nu-si faca iluzii si sa nu mizeze pe asa ceva. Am mai trait asta si cand am devenit primar. Multi imi preziceau un final timpuriu in politica si am plecat din functia de primar dupa 15 ani si patru mandate ca sa devin Presedintele Romaniei.

 

Va asigur, asadar, ca imi voi duce proiectul de tara la bun sfarsit. Nu pentru mine, ci pentru cetatenii Romaniei, pe care am privilegiul sa ii reprezint.

 

In fine, sa vorbim putin si despre asteptari. Poate unii s-au asteptat ca imediat dupa preluarea mandatului de Presedinte sa se schimbe totul.

 

Sunt lucruri care s-au schimbat si sunt lucruri care se vor schimba doar in timp. Ce ne opreste sa implinim mai repede aceasta schimbare este rezistenta si teama de nou, care adesea sunt mari in interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranta o tema de readus in prezent, de repus in discutia societatii. Stiu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri impotriva persoanei mele, ci reactii la normalizarea si echilibrarea societatii. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat.

 

Cred ca e bine, macar din cand in cand, sa vedem si lucrurile bune si sa generam un pic de optimism social. Sunt in Romania de astazi cateva realitati cu care ne-am obisnuit si care ne par primite de-a gata.

 

Dar nu sunt, le-am obtinut cu efort si nu le mai vedem din cauza cotidianului confuz si din ce in ce mai alert. Romania e astazi o tara sigura, un furnizor de securitate si stabilitate democratica si un partener credibil in lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice aliante militare din istorie - NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Romania este o tara sigura, cu libertati respectate si cu mari sanse de a recupera decalajele, o tara cu o economie care se misca bine.

 

Da, avem, ca orice stat din aceasta parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice si nici generatia noastra nu le va rezolva, altele tin de abilitatile noastre de a gasi solutiile potrivite.

Am reusit intr-un an si jumatate sa facem din domeniul statului de drept si independentei justitiei un exemplu de bune practici in regiune.

 

In domeniul securitatii nationale, am asumat doua proiecte mari si foarte importante.

 

Am pus bazele solide si serioase ale unei cresteri a bugetului Apararii pana la 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii nostri europeni si euro-atlantici apreciaza progresele noastre si suntem priviti cu multa incredere in actualul context geopolitic. De asemenea, conform atributiilor mele constitutionale, am promovat Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, un document fundamental, care este astazi o borna de hotar in domeniu.

 

Nu in ultimul rand, proiectul "Romania educata" prinde radacini si arata tuturor cat de importante sunt dialogul si acordul in actiuni, cu rezultate masurabile in viitorul apropiat. Cred ca prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intentii niciodata concretizate si l-am reasezat pe agenda publica si institutionala. Si suntem abia la inceput.

 

Doamnelor si domnilor,

 

Suntem aici intr-un cadru aparte, care pune la un loc doua zone importante, care pentru mine sunt cu totul speciale: educatia si diaspora. Suntem intr-un spatiu al dialogului si colaborarii in domenii cheie pentru tara noastra, invatamantul superior si cercetarea, in care, impreuna, recunoastem contributia diasporei la dezvoltarea Romaniei. Salut sprijinirea legaturilor dintre cercetatori si profesori romani dinauntrul si din afara granitelor, in contextul unei conferinte stiintifice de inalta tinuta, in care avem cu totii acelasi tel: un nou pas spre transformarea Romaniei intr-un stat puternic si prosper.

 

Astazi, educatia si cercetarea trec dincolo de frontierele nationale. Practic, ne dorim conectarea elitelor romanesti din jurul lumii pe domenii de expertiza si apropierea lor de comunitatea academica si stiintifica din Romania, precum si de institutiile statului roman. Aceasta legatura intelectuala are un potential urias in dezvoltarea Romaniei si ne va duce mai aproape de o societate a cunoasterii, bazata pe performanta, merit, competenta si inovare.

 

In viziunea mea, este esential ca universitatile si institutele noastre de cercetare sa se conecteze la comunitatile de romani din afara granitelor. Ne dorim sa cream retele de specialisti in diverse domenii de interes strategic pentru Romania - retele care sa le permita sa faca proiecte impreuna, sa transfere parte din expertiza lor inapoi in tara, dar si sa preia parte din inovatia si creativitatea romaneasca si sa le duca pe pietele internationale. Multi dintre acesti experti sunt chiar aici, iar aceasta Conferinta poate initia colaborarea lor.

 

In acelasi timp, cred ca este esential ca intoarcerea cercetatorilor romani in tara sa nu fie umbrita de lungi procese birocratice de recunoastere a diplomelor sau de proceduri dificile de integrare a copiilor in scoli.

 

Romania se afla pe harta europeana a cercetarii si inovarii printr-o serie de proiecte cu un potential deosebit. As aminti aici Laserul de la Magurele ELI - NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) si Centrul National pentru Cercetari Avansate "Fluvii - Delte - Mari".

 

Doamnelor si domnilor,

 

Proiectul "Romania Educata" reprezinta inceputul reasezarii societatii romanesti pe valori, al dezvoltarii unei culturi a succesului bazata pe performanta, merit, munca si profesionalism. In contextul acestei Conferinte, imi doresc ca dezbaterea si consultarea publica "Romania Educata" sa coreleze sistemul educational si de cercetare cu nevoile si obiectivele de tara ale Romaniei competitive economic pe care cu totii ne-o dorim.

Pentru mine implicarea diasporei in aceasta dezbatere este esentiala.

 

Alegerea noastra istorica, de a porni pe drumul natiunilor democratice si prospere a inceput aici, la Timisoara, in 1989. Aflandu-ne intr-un loc atat de special, mi-am permis sa vorbesc mai mult decat de obicei. Nu pot insa incheia fara sa imi exprim recunostinta fata de dorinta dumneavoastra de a face din Romania o tara puternica si prospera.

 

Vreau sa arat totodata ca singura sansa de a implini visurile predecesorilor nostri, dar si sansa generatiilor viitoare este de a ramane uniti si fermi, de a lucra impreuna, indiferent de etnie, inclinatii ideologice sau optiuni religioase. Va chem pe toti pentru a implini idealurile noastre de astazi: apararea statalitatii si securitatii, respectarea drepturilor si libertatilor civile, eliminarea coruptiei, consolidarea economiei si, nu in ultimul rand, apararea democratiei, pe care timisorenii au platit-o atat de scump acum 26 de ani.

 

Va multumesc si va doresc mult succes! Si fiindca  am intrat in Saptamana Mare, dati-mi voia sa va urez Sarbatori Fericite.

 

Multumesc!>>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22