Iohannis, stupefiat de imaginile cu ursul împuşcat la Sibiu: De ce suntem mereu surprinşi?

E.b. | 13.10.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că a privit ”stupefiat” imaginile cu ursul care a fost împuşcat în oraşul său, el criticând faptul că nu există oameni instruiţi şi proceduri simple şi clare pentru intervenţii. ”De ce ne ia totul prin surprindere? (...) Nu suntem capabili să depăşim această fază primitivă?”.

Pe aceeași temă

 

 

”Am privit stupefiat imaginile cu un urs care se plimbă prin oraşul meu şi pur şi simplu este împuşcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliţie Locală, să se adune 50 de oameni la urs, să strige toţi pe acolo şi, în loc să vină cineva cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice hai să îl împuşcăm, că poate este periculos”, a afirmat Iohannis, conform News.ro.

 

El a spus că nu a fost acolo, dar că din imaginile video i s-a părut că acel animal pur şi simplu este speriat şi nu părea deloc agresiv.

 

”Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni dezorganizaţi să avem 2-3 oameni instruiţi, care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi care nu ar fi creat o emoţie enormă?”, a continuat preşedintele.

 

Klaus Iohannis a subliniat că sunt necesare proceduri simple şi clare şi oameni instruiţi pentru a interveni în diverse situaţii, astfel încât să fie prevenite "emoţiile inutile, puternice şi negative".

 

"Vedeţi că emoţia face parte din ecuaţie. Şi la dezastre, şi în cazul unor acţiuni teroriste, că de asta se numesc aşa, apare teroarea. Emoţia este un factor deosebit de important. Şi pentru a preveni emoţii inutile, puternice şi negative, este nevoie de proceduri clare. Este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să intervină. Minimum minimorum ar trebui să se stabilească, la nivel de Guvern, bunăoară, sau la Ministerul de Interne, cine intervine. Fiindcă nu e prima dată. Şi nu va fi ultima dată. România este, spre norocul nostru, o ţară bogată. Avem, încă, foarte multe animale sălbatice şi tot timpul ne intersectăm cu ele, fiindcă le-am micşorat habitatul de la an la an. Şi, atunci, nu ar face sens să avem oameni instruiţi pentru asta? Cum avem instruiţi să stingă un foc, cum avem oameni instruiţi să descarcereze pe cei care au fost prinşi într-un accident, să avem şi câţiva care prind un animal care s-a rătăcit în oraş. Cred că ar face sens", a mai afirmat Iohannis.

 

El a mai spus că nu este un dezastru natural dacă un urs intră într-un oraş, dar că emoţia care se creează este comparabilă cu emoţia care se creează în cazul unui dezastru natural, iar de astfel de emoţii negative nu avem nevoie.

 

"Şi, atunci, se pune, iarăşi, întrebarea: de ce ne ia totul prin surprindere? De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem noi, românii, capabili să depăşim această fază primitivă de a fi mereu surprinşi? Eu cred că da. Eu cred că suntem capabili, dar aceste lucruri nu sunt nici simple, nici de la sine înţelese. Este nevoie ca cei care răspund de ţară, începând de la preşedinte, la Guvern, la autorităţile locale, să facă un plan. Un plan pentru toate aceste situaţii. Şi să avem proceduri simple, proceduri clare, fiindcă oamenii din teritoriu care le aplică, de regulă, nu sunt profesori universitari în management, sunt oameni simpli. Şi procedura trebuie scrisă de aşa natură încât şi omul simplu, când o citeşte, înţelege ce are de făcut, cu cine se relaţionează şi care e scopul acţiunii. Fără aceste norme simple, nu este posibil să avem intervenţii eficiente", a adăugat preşedintele.

 

Prefectul de Sibiu, Cristian Roman, a anunţat, joi, că a cerut instituţiilor implicate în operaţiunea care a dus la uciderea ursului ce a ajuns în oraş să prezinte un raport al intervenţiei, precum şi motivele pentru care nu a putut fi salvat animalul. Totodată, prefectul a spus că a început discuţii cu asociaţiile de protecţia animalelor pentru a stabili proceduri de urmat în astfel de situaţii.

 

Ursul a fost ucis miercuri dimineaţă, în urma unei operaţiuni de capturare a lui care a durat în jur de două ore. În acest timp, animalul a trecut prin aproape jumătate de oraş, inclusiv prin centru, şi a urcat pe acoperişuri.

 

”La rapiditatea cu care se mişca, sărea garduri, ursul era un real pericol. S-a încercat cu tranchilizante să se oprească ursul, dar nu s-a reuşit. La un moment dat, ursul a intrat în curte la fabrica de mobilă, unde erau 50 de oameni, care erau în pericol. Tranchilizantul îşi face efectul în funcţie de cum prinzi animalul, cât de adânc intră, câţi ani are animalul. Tranchilizantul, din ce mi s-a explicat, putea să-şi facă efectul şi după 30 de minute”, a declarat presei prefectul Cristian Roman.

 

La intervenţie au participat zeci de poliţişti, jandarmi, pompieri, medici, vânători, angajaţi ai Direcţiei Silvice, ai Direcţiei Sanitar Veterinare, dar şi reprezenţi ai altor instituţii.

 

Poliţia Sibiu a deschis, miercuri, dosar penal pentru uz de armă letală după uciderea ursului.

 

Totodată, Ministerul Mediului a cerut, joi, Poliţiei Judeţene Sibiu să ancheteze cum a ajuns ursul în oraş, în condiţiile în care judeţul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din această rasă, fiind posibil ca acesta să fi fost ţinut în captivitate şi eliberat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22