Iohannis: Sunt obligat sa promulg una dintre legile justiției, am epuizat caile legale

Redactia | 19.07.2018

Suntem într-o situație delicată din cauza modului în care coaliția a ales să legifereze netransparent, în ciuda criticilor venite de la sociateta civilă, de la parteneri. Cu toate că au fost nenumărate semnale de atenționare, inclusiv din CSM, au legiferat cum au dorit, prost.

Pe aceeași temă


Seful statului a cerut, insa, Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentara sa reintroduca Legile Justitiei in circuitul parlamentar si sa le corecteze. "Solicit Parlamentului sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze, asa cum solicita cei avizati. Este imposibil de evitat. Este imposibil sa se mearga mai departe cu o lege care a primit aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Venetia", a afirmat Klaus Iohannis.

 

In Romania standardul legislativ nu poate sa fie dosarul penal al unui lider sau al altuia. Trebuie sa se revina la respectul pentru Constitutie, a mai spus seful statului.

 

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 

 

Tema acestei declaratii de presa o reprezinta Legile Justitiei. Au devenit cel mai dezbatut subiect public de cand PSD a venit la guvernare, ceea ce spune totul despre prioritatile acestui partid.

- Au inceput cu celebra OUG13 si au continuat cu modificarile legilor in Parlament. Suntem intr-o situatie delicata.

- Coalitia de guvernare, in ciuda criticilor venite, de la experti, judecatori, partenerii nostri, ca nu suntem singuri, avem parteneri in lume, a legiferat cum a dorit si a legiferat prost. Calitatea legiferarii este proasta.

- Timp de 1 an si jumatate, prin implicarea romanilor care au iesit in strada, prin implicarea Opozitiei si prin efortul meu, am reusit sa ferim Legile Justitiei de cele mai rele modificari.

- Pana acum CCR a gasit in 4 ocazii diferite neconcordante, trimitand legile inapoi in Parlament.

- Asupra acestor legi s-a pronuntat si Comisia de la Venetia care arata fara echivoc ca modificarile afecteaza independenta Justitiei, afecteaza increderea romanilor in Justitie.

- Comisia de la Venetia si-a aratat disponibilitatea totala de a sprijini Romania in construirea unei democratii solide. Concluziile Comisiei de la Venetia sunt extrem de ingrijoratoare.

- Comisia de la Venetia spune ca modificarile afecteaza independenta procurorilor si judecatorilor. Ea reprezinta fundamentul unei justitii corecte, iar de la acest principiu nu se poate in niciun caz sa abdicam.

- Este foarte clar ca Legile Justitiei trebuie imbunatatite urgent in Parlament.

- O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Venetia ar insemna o indepartare a Romaniei de la valorile europene.

- In ceea ce priveste demersurile facute de mine, reamintesc faptul ca am cerut de nenumarate ori modificarea Legilor in Parlament, am sesizat Comisia de la Venetia.

- Presedintele este cel care trebuie sa promulge legile. In ceea ce priveste Legea 304 privind organizarea judiciara, am epuizat toate caile si sunt obligat prin Constitutie sa promulg aceasta lege.

- Asta nu inseamna ca parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit ca imediat ce se reia sesiunea parlamentarii sa reintroduca aceste legi in circuitul parlamentar si sa le corecteze asa cum solicita cei avizati. Acest pas e imposibil de evitat.

- Referitor la Legea 303, voi sesiza Curtea Constitutionala cu solicitarea ferma de a tine cont de opiniile Comisiei de la Venetia. Tin sa atrag atentia parlamentarilor din majoritate ca loialitatea lor trebuie sa fie fata de alegatori, fata de romanii care-si doresc sa ramana in UE.

- Nu trebuie sa devenim un exemplu negativ in Europa, facand legi pentru ca anumiti politicieni sa scape de dosare.

- In Romania standardul legislativ nu poate sa fie dosarul penal al unui lider sau al altuia. Trebuie sa se revina la respectul pentru Constitutie.

 

După finalizarea tuturor posibilităților de contestare, președintele trebuie să promulge legile. La legea care modifică Legea 304/2004 privind organizarea judiciară am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat prin Constituție să o promulg. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. În virtutea atribuțiilor, solicit expres Parlamentului ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară să reintroducă aceste legi în circuitul Parlamentar și să le corecteze

 

Modifiarea Legii 303/2004, recent reexaminată de Parlament, voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția

 

Atrag atenția parlamentarilor din coaliție că loialitatea lor trebuie să fie față de alegători, să facă legi bune pentru români, care își doresc să rămână în UE

 

Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în UE pentru ca unii conducători politici să scape de dosare. Nici un politician nu poate și nu trebuie să tranzacționeze în folos propriu principiile pe cre s-a construit România democratică

 

Nici un decident politic nu are mandat de la români să facă așa ceva. Faptul că cineva sau un partid a fost ales să cnducă nu înseamnă că a fost ales ca să scape pe cineva de închisoare

 

Standardul legislativ nu trebuie să fie dosarul politic al cuiva. Standardul trebuie să redevină respectul pentru normele de drept și pentru Constituție

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22