Iohannis: Trebuie facut mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice

I. P. | 29.09.2015

Comunitatea internațională trebuie să facă mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal internațional, a spus președintele Klaus Iohannis, la summitul ONU consacrat combaterii terorismului.

Pe aceeași temă

El a precizat că, în acest context, România, susținută de Spania, a determinat un proces de reflecție privind posibila înființare a unei Curți Internaționale pentru Crimele Terorismului.

"Reiterez susținerea României pentru inițiativa Franței și a Mexicului de a propune un acord colectiv și voluntar între membrii permanenți ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci când este nevoie de acțiuni pentru a preveni sau a încheia situații de atrocități în masă și crime de război la scară mare", a afirmat șeful statului în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

El a precizat că ONU trebuie să-și asume noi angajamente în lupta împotriva terorismului în toate manifestările sale, fie că sunt "crime pline de lașitate împotriva oamenilor nevinovați, distrugerea barbară a patrimoniului cultural comun al umanității sau forma odioasă și fără precedent dezvoltată de așa-numitul ISIS/Da'esh, ale cărui acțiuni constituie evidente violări ale dreptului internațional și ale drepturilor omului pe care ne străduim atât de mult să le susținem".

"Simpla existență a unei astfel de entități este o amenințare manifestă la adresa păcii și a stabilității. Națiunile Unite trebuie să își reafirme unitatea în fața unei astfel de agresiuni amenințătoare. Consiliul de Securitate trebuie să acționeze ferm și să catalizeze acțiunea colectivă împotriva acestei amenințări flagrante la adresa păcii mondiale", a declarat președintele Iohannis.

El a subliniat, însă, că Națiunile Unite nu reprezintă un panaceu pentru toate relele umanității.

"Istoria sa marchează suișuri și coborâșuri, succese și eșecuri. În același timp, cu toții știm că mărirea numărului și intensitatea misiunilor care i-au fost încredințate nu au fost echivalate de resursele necesare pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor sale. A devenit o practică obișnuită să ceri Națiunilor Unite să facă mai mult, cu mai puține resurse. Totuși, după 70 de ani în care a fost supusă tuturor încercărilor, Carta Organizației Națiunilor Unite s-a dovedit a fi un document vizionar care a trecut testul istoriei", a afirmat președintele Iohannis.

Șeful statului a arătat că România se află între statele care susțin necondiționat Națiunile Unite, amintind că anul acesta țara noastră aniversează 60 de ani de la aderare la ONU.

"România este o țară cu o putere economică limitată. Totuși, ne mândrim cu faptul că am contribuit semnificativ la țelurile Națiunilor Unite, în decursul celor șase decenii în calitate de membru. Esența acestor contribuții au fost încrederea în diplomația multilaterală și în statul de drept, precum și prioritatea mijloacelor pașnice în detrimentul folosirii forței în realizarea intereselor naționale", a completat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22