Pe aceeași temă
"Cred că este foarte important ca dincolo de incertitudinea inerentă a contextului de securitate să garantăm la nivel politic un minim de predictibilitate celor care planifică și trebuie să gândească în perspectivă. Rezultatele procesului de planificare de ordin strategic trebuie să aibă finalitate, de la asigurarea unei flexibilități sporite în domeniul achizițiilor până la dezvoltarea de capabilități credibile adaptate noilor provocări de tip convențional, asimetric sau hibrid", a spus șeful statului, la deschiderea simpozionului "Europe: Bulding Trust", care se desfășoară la București.
El a subliniat că acesta este argumentul pentru care a fixat cadrul politic și legal pentru dezvoltarea și consolidarea unor astfel de capabilități, respectiv constituirea a două noi Comandamente — al Forțelor pentru Operații Speciale și al Apărării Cibernetice.
"În cazul Forțelor pentru Operații Speciale, am aprobat recent un plan robust și ambițios de dezvoltare a acestora pentru următorii zece ani și care vizează toate elementele specifice: integrarea instituțională în noua structură de forțe a Armatei, comanda și controlul, planificarea resurselor, echiparea, instruirea și cooperarea la nivel regional", a arătat Iohannis, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, toate eforturile de transformare și adaptare vizează, din punct de vedere strategic, lărgirea spectrului de opțiuni și instrumente în scopul consolidării profilului României ca "pol de stabilitate în regiune, generator de credibilitate între aliați și, atunci când este cazul, participant activ la misiunile care vizează asigurarea securității regionale și internaționale sau salvarea de vieți omenești".
"După cum bine știți, atunci când vorbim de Forțele pentru Operații Speciale, factorul esențial este cel uman, respectiv calitatea acestuia. Eforturile și sacrificiile de care acești oameni au dat dovadă de-a lungul ultimilor ani, în regiuni mai mult sau mai puțin apropiate de frontierele României, nu vor fi uitate niciodată. Totodată, ele constituie baza de la care este obligatoriu să continue procesul de consolidare a acestei capabilități, pe care, alături de altele, aș numi-o 'a viitorului'. Indiferent de dinamica dezvoltărilor tehnologice, componenta umană va rămâne cea care va face diferența, prin flexibilitate, agilitate și subtilitate", a menționat Iohannis.
Printre cei care participă la eveniment se numără ministrul Apărării, Mihai Fifor, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial Ion Oprișor.