Iohannis va media o întâlnire BNR-Guvern: E greșit să arunci în curtea BNR creșterea inflației

Dora Vulcan | 23.04.2018

Iohannis a criticat luni seara declarațiile făcute de Liviu Dragnea la adresa BNR și a investitorilor străini pe care-i consideră responsabili de creșterea inflației. Iohannis s-a oferit să medieze și o întâlnire între conducerea BNR și guvern.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Președintele Klaus Iohannis a spus că i-a invitat la discuții pe reprezentanți ai Guvernului și ai Băncii Naționale a României.

 

„Vin la aceeași masă părțile cu opinii diferite. Mi se pare că s-a mers cam departe cu unele afirmații contondente. Instituțional, acum e vorba de Guvern și BNR și pe ei îi voi chema la mediere. Sper să ajungă la un numitor comun”, a spus Klaus Iohannis, citat de Digi 24, în legătură cu disputa dintre Guvern și Banca Națională.

 

„E posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului și BNR să semene, pentru că suntem oameni care înțelegem legile economiei și vedem ce se întâmplă. Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflația e fundamental greșită, nu va rezolva nimic. E greșit să acuzi firmele străine de creșterea inflației. Politicile discutabile ale Guvernului PSD în domeniul fiscal au dus la aceste neliniști în piață și la creșterea inflației și dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar doar prin abordare responsabilă, politici guvernamentale sustenabile”, a spus Iohannis.

 

„Ea încă poate fi corectată, dar nu de la BNR, nu de la investitori, ci de la Guvern. Guvernele PSD nu au înțeles urmările politicilor puse în practică, au trecut peste argumentele opoziției, ale mele. Dacă mai stăm mult va duce la dezechilibre care se vor perpetua în timp. Din cauza acestor chestiuni foarte serioase și acestei aproape animozitate dintre Guvern și BNR, am decis să încerc o mediere între Guvern și BNR. Îi voi invita la Cotroceni să văd unde sunt probleme”, a precizat președintele.

 

 

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, spunea în urmă cu o săptămână că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale. Iar acesta este doar ultimul dintr-o serie de avertismente lansate de Banca Națională.

 

 

Mai mulți reprezentanți ai Guvernului și ai PSD au criticat declarațiile reprezentanților BNR.

 

„Încerc să înţeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. Poate cineva e nervos că România chiar începe să-şi folosească potenţialul propriu în propriul interes. Îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului”, a spunea președintele PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.

 

 

Background

 

  • Investitorii străini vs Dragnea: efectele economice negative, rezultat al legislației haotice

 

 

Cele mai multe dintre efectele economice negative reclamate recent de politicieni sunt rezultatul legislației adoptate fără o fundamentare economică prin studii de impact ce le-ar fi putut anticipa, sunt de părere investitorii străini în România.

 

” FIC (Foreign Investors Council) și întreg mediul de afaceri au recomandat constant realizarea unor astfel de studii și ne exprimăm în continuare deschiderea să contribuim la acestea”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Consiliul Investitorilor Străini, citat de Hotnews.ro. 

 

Reacția investitorilor străini vine la doar câteva ore după ce Liviu Dragnea a spus că majorarea inflației este generată și de „aceste companii cu capital străin” care au majorat prețurile când au observat că s-au mărit „veniturile românilor”

 

Discursul politic care pune efectele nedorite doar în seama unor actori din piață, ale căror opinii au fost ignorate în perioada de consultare publică, nu face decât să deterioreze încrederea mediului de afaceri în România. Investițiile masive anticipate de guvernanți se vor materializa cu dificultate atâta vreme cât încrederea mediului de afaceri nu va fi recâștigată. Conform concluziilor celui mai recent indice de percepție privind atractivitatea mediul de afaceri din România realizat în rândul membrilor FIC în martie 2018 încrederea este la un nivel scăzut, mai arată comunicatul investitorilor străini.

 

Reamintim că joi, Liviu Dragnea a invocat „zvonuri” care spun „că și în alte zone se lucrează la fel, la asigurări, la bănci. „Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi”, a spus acesta

 

Liviu Dragnea a susținut că „sub nicio formă” inflația nu provine din politicile de creștere a salariilor implementate de PSD și a folosit ocazia pentru a ataca din nou politica Băncii Naționale a României de țintire a inflației.

 

 

 

  • Dragnea dă vina pe străini pentru inflație: companiile cu capital străin profită de români

 

 

Președintele PSD Liviu Dragnea este de părere că majorarea inflației este generată de companiile cu capital străin care au majorat prețurile când au observat că s-au mărit veniturile. 

 

 

„Am constatat că aceste companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc, au zis hai să mărim și noi prețurile”, a spus Dragnea, invitat la emisiunea lui Mihai Gâdea.

 

Ca sursă pentru informația lansată, el a invocat „zvonuri” care spun „că și în alte zone se lucrează la fel, la asigurări, la bănci. Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi”.

 

El a exclus posibilitatea ca inflația să provină din modul de implementare a politicii PSD de creștere a salariilor și a declanșat un nou atac la adresa BNR, vinvovată de faptul că nu colaborează cu guvernul dar care se și sincronizează în mod suspect cu declarațiile președintelui României, cu cele ale opoziției, cu știrile false și cu deranjul ”cuiva” că României îi merge bine și că începe să-și folosească potențialul în interes propriu:

 

„Legat de modul în care nu colaborează BNR cu guvernul, BNR e proprietatea României, trebuie să lucreze în beneficiul României, ar trebui să lucreze pentru diminuarea inflației, nu să ascultăm mereu cum oameni de la BRN fac tot felul de previziuni publice care produc deservicii României (...) Eu nu mai sunt copil să cred în coincidențe”.

 

Dragnea a mai indicat și FMI și UE, vinovate de creșterea inflației din România cu 5% în luna martie pentru că au cerut liberalizarea prețurilor la energie, precum și ”unele politici de cartel, făcute de unii operatori economici cu capital străin”, „creșterea barilului de petrol cu 33%” și majorarea prețurilor la produsele agricole și alimentare importate”.

 

„Și eu încerc să înțeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acțiuni de la BNR, unele declarații ale președintelui, ale liderilor din opoziție, știri false. Poate cineva unde e nervos că România chiar începe să-și folosească potențialul propriu în propriul interes”, a mai spus Dragnea.

 

 

Principalele declarații ale lui Dragnea pe subiect (Hotnews.ro):

 

  • Eu nu mai sunt copil să cred în coincidențe. (Dragnea prezintă niște cifre comparativ cu UE)
  • În UE media inflației e de 1,7%, noi suntem sub medie ca inflație, 1,6%.
  • Care sunt cauzele care au dus la creșterile de prețuri. S-a spus din cauza PSD
  • Hai să vedem. Creșterea prețurilor la energie, e vorba de liberalizarea cerută de FMI și UE, și de unele politici de cartel, făcute de unii operatori economici cu capital străin
  • Creșterea barilului de petrol cu 33%, nu noi am decis
  • Creșterea prețurilor la produsele agricole și alimentare importate. Noi importăm 70% din UE, unde au crescut prețurile la bunurile importate
  • Am constatat că aceste companii cu capital străin, când au văzut că veniturile românilor cresc, au zis hai să mărim și noi prețurile
  • O să cerem ANRE cât de fundamentată a fost această creștere, solicit Guvernului un control al corpului de control să vedem ce e acolo
  • Au început să apară zvonuri că și în alte zone se lucrează la fel, la asigurări, la banci
  • Importatorii ce au zis, hai să creștem și noi prețurile, dacă guvernul a crescut prețurile, cea mai mare parte hai să o luăm noi
  • Legat de modul în care nu colaborează BNR cu guvernul, BNR e proprietatea României, trebuie să lucreze în beneficiul României, ar trebui să lucreze pentru diminuarea inflației, nu să ascultăm mereu cum oameni de la BRN fac tot felul de previziuni publice care produc deservicii României
  • E vorba de un mesaj din partea BNR, poate să producă deservicii serioase României, nu ia nicio măsură BNR? Înseamnă că își asumă declarația
  • Sub nicio formă inflația nu provine din politicile de creștere a salariilor
  • Nu poți să spui în continuare că profitul trebuie să crească și salariile să rămână mici
  • Și eu încerc să înțeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acțiuni de la BNR, unele declarații ale președintelui, ale liderilor din opoziție, știri false
  • Poate cineva unde e nervos că România chiar începe să-și folosească potențialul propriu în propriul interes
  • Se mai spune o minciună, inflația a mâncat creșterea salariilor
  • La Statistică au un grup foarte profesionist la comunicare, prima oară ai impresia că e o știre negativă. Spun câștigul salarial net a fost de .. și mai jos mic, față de anul trecut câștigul a crescut 11,2%
  • Dacă dăm la o parte inflația de 5% rămâne o creștere reală calculată de peste 6%. Dacă toate instituțiile acționau cum trebuie, nu mai apărea această inflație și românii beneficiau de toată creșterea salariilor
  • Exemplu că nu suntem singuri în lume și nimeni nu te iubește, fiecare se gândește numai la el. Anul trecut începusem demersurile să intervenim la carnea de porc. Trebuie să investim, orice țară când are un asemenea deficit comercial investește acolo. Am anunțat o subvenție de 25 de euro. Imediat, din cei care livrează purcei în România, au și anunțat pe cumpărătorii din România că vor crește prețul cu 25 de euro. Am zis atunci de ce să adoptăm măsura asta, să meargă banii dincolo? Nu, mai bine investim în maternități
  • Să nu mai depindem de carnea congelată care provine din afară
  • Războiul e foarte dur și sunt foarte bucuros când văd că români cu funcții importante sprijină aceste acțiuni împotriva a ceea ce se întâmplă bine în România

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22