Pe aceeași temă
Guvernul ar putea adopta în ședința din această seară hotărârea referitoare la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se stabileşte portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
Luni, CNSU a aprobat în acest sens Hotărârea nr. 51. „Prin această Hotărâre (…) a fost propusă modificarea valorii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. CNSU propune ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie în toate localităţile din judeţele în care incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, iar în judeţele în care rata de incidenţă este mai mică de 1,5 purtarea măştii să fie obligatorie la nivelul localităţilor unde incidenţa depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori”, a informat Guvernul.
Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.
„Va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în hotărâre de Guvern. (…) Vom face şedinţă de Guvern joi şi, cel mai probabil, joi vom adopta modificarea la hotărârea privind starea de alertă”, declara, luni, premierul Ludovic Orban.
Participarea președintelui la ședința de guvern survine în contextul în care astăzi au fost anunțate noi recorduri negative în ceea ce privește pandemia de coronavirus: 9.714 cazuri noi de COVID-19 din 37.742 de teste efectuate, 121 de decese și 1.014 de pacienți internați la Terapie Intensivă. Este a treia zi consecutivă în care una din patru persoane testate este confirmată pozitiv.
Au depășit rata de infectare de 3 cazuri la o mie de locuitori și județele Bistrița Năsăud și Vâlcea.
Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061.
Potrivit Constituției, Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Preşedintele prezidează şedinţele Guvernului la care participă.