Iohannis:Politicienii care se declară «deținuți politic» întinează memoria luptei anticomuniste

Redactia | 26.06.2018

Președintele Klaus Iohannis va participa, marți, la ora 19:00 la Ceremonia de decorare a unor foști deținuți politic, la Palatul Cotroceni. Cu această ocazie, se așteaptă ca președintele să facă unele declarații în legătură cu situația politică tensionată din țară.

Pe aceeași temă

Textul discursului președintelui Klaus Iohannos:

 

 

„Domnule Președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici,

Doamnelor și domnilor,

 

Sunt deosebit de onorat să-i decorez, în numele statului român, pe unii dintre ultimii foști deținuți politic, oameni care au luptat pentru ca valorile libertății și democrației să renască. Dumneavoastră sunteți dovada vie că în timpul regimului comunist au existat și eroi care au salvat onoarea națiunii și pe care societatea românească îi redescoperă și, iată, îi cinstește cum se cuvine.

 

Profit de această ocazie să salut participanții români și străini la Congresul Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici din Fostele Țări Comuniste, care se desfășoară la Brașov.

 

Rezistența cu care v-ați opus dictaturii comuniste reprezintă pentru noi toți o lecție de curaj și hotărâre fără termen de comparație.

 

V-ați pus viața în slujba unui crez suprem – acela de a apăra, cu orice preț, valorile democratice și drepturile fundamentale. Ați fost supuși unor tratamente inumane, ați renunțat la familie, v-ați sacrificat libertatea pentru că ați crezut în viitorul democratic al acestei țări.

 

V-ați împotrivit cu stoicism dictaturii, iar rezultatul luptei dumneavoastră se vede în parcursul democratic pe care România și l-a asumat după 1990.

De aceea, politicienii care azi se declară victime ale abuzurilor justiției și etalează fără nicio urmă de bun-simț eticheta de «condamnați» sau «deținuți politic» ar trebui să nu mai întineze memoria dramelor prin care ați trecut cu atâta demnitate.

 

Doamnelor și domnilor,

 

România celebrează în 2018 o sută de ani de la desăvârșirea statului național unitar.

 

Suntem, astăzi, o națiune puternic atașată de valorile democratice, membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord Atlantice, însă nu trebuie să uităm toate transformările prin care România a trecut în ultimul veac.

 

Aproape jumătate din secolul care s-a scurs de la Marea Unire, România s-a aflat sub dictatura comunistă, caracterizată prin teroare și prin numeroase abuzuri.

 

Centenarul este, așadar, despre onorarea istoriei, despre recunoașterea meritelor celor care au contribuit, prin sacrificiul lor, la modernizarea României și, nu în ultimul rând, despre angajamentul ferm al generației de astăzi de a lupta împotriva oricăror manifestări extremiste și radicale care pun în pericol principiile statului de drept și valorile europene.

 

Avem datoria ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să ne implicăm activ în proiectul României de mâine și să milităm pentru democrație, unitate și libertăți cetățenești. Doar așa, sacrificiul celor care au suferit în închisorile comuniste va putea fi valorificat.

 

Condamnarea ororilor comunismului și valorizarea rezistenței comuniste au fost angajamente pe care mi le-am asumat încă de la preluarea mandatului de Președinte al României. Nu întâmplător am ales să ofer prima decorație domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, ca o recunoaștere a sacrificiului celor care au luptat pentru libertate.

 

Societatea are nevoie de exemple demne, iar deținuții politic care au pus lupta pentru principiile democratice și pentru libertate mai presus decât viața lor reprezintă astfel de repere.

 

Am susținut, în diferite rânduri, necesitatea prezervării memoriei naționale și importanța cultivării spiritului civic. În acest sens, memoria comunismului va putea fi pusă în valoare în cadrul unui Muzeu al Comunismului, proiect pe care îl susțin în continuare.

 

În acest demers de cunoaștere și asumare a trecutului, este fundamentală sancționarea faptelor care au reprezentat un atac direct la adresa demnității umane. Constat însă că, în privința investigării crimelor comunismului, ne aflăm într-o situație de blocaj. Nu putem tolera ca cei vinovați de crime împotriva umanității să doarmă liniștiți. Instituțiile abilitate au obligația să acționeze imediat în acest sens.

 

În încheiere, aș vrea să reamintesc tuturor că anul viitor vom marca 30 de ani de la căderea regimului comunist.

 

Va fi un moment extrem de important, în care vom analiza parcursul României postcomuniste și vom rememora idealurile Revoluției din decembrie 1989.

 

Tocmai de aceea, mă aștept ca autoritățile să dea dovadă de responsabilitate și să demareze, încă de acum, pregătirile pentru proiectele și manifestările dedicate acestui moment.

 

Românii își doresc să vadă evenimente cu o simbolistică profundă, care să ne reamintească tuturor de luptătorii anticomuniști, simboluri ale determinării, curajului și sacrificiului pentru țară.

 

Vă felicit și vă mulțumesc!”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22