Ion Ghizdeanu, omul cu politicile economice ale PSD, de 19 ani la Comisia de Prognoză, dat afară

Dora Vulcan | 06.11.2019

Ludovic Orban a anunțat că îl va elibera din funcție pe Ion Ghizdeanu, șeful Comisiei de Naționale pentru Prognoză. Orban spune că există un minus de 11 miliarde de lei pe zona veniturilor bugetare.

Pe aceeași temă

"Am solicitat decizia de demitere a domnului Ghizdeanu, pentru că ştiţi bancul acela: îl întreabă un lider politic cât este creşterea economică, răspunsul - cât doriţi dumneavoastră.

M-a deranjat că au semnat contracte pe FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii n.r), după ştiinţa mea chiar în perioada procedurii de învestire a Guvernului, o chestiune pe care, vă spun sincer, nu pot să o accept şi probabil în cursul zilei de azi (miercuri, n.r.) voi semna demiterea domniei sale şi vom numi pe altcineva", a spus Orban, la o conferinţă susținnută la Ministerul Finanţelor Publice.

Premierul a anunţat, de asemenea, că o va demite din funcţie şi pe Liliana Mincă, numită în 4 noiembrie secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor.

Ghizdeanu, aflat la șefia Comisiei de prognoză de 19 ani, încă din perioada guvernului Adrian Năstase, a fost un om – cheie în politicile economice ale PSD, fiind utilizat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov pentru a derula proiecte precum Fondul de Dezvoltare și Investiții sau realizarea de parteneriate public-privat.

Ion Ghizdeanu, director general al Comisiei de prognoză din 2000 și din 2005 președinte al comisiei, s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului, scrie G4Media.ro, ceea ce explică puterile și drepturile sporite primite în guvernarea PSD, ca răsplată pentru obediența sa față de Darius Vâlcov. De altfel, Ghizdeanu a avut un atașament anume pentru această instituție unde a ajuns imediat după Revoluția din 1989, fiind, între 1990 și 1993, șef de serviciu, sărind din barca pe care i-a oferit-o comunismul, de la Ministerul Aprovizionării, unde era economist principal.

Comisia Națională de Prognoză a primit un rol major în realizarea proiectelor de infrastructură prin parteneriat public – privat (PPP), domeniu în care Ghizdeanu nu are nicio expertiză, și a vrut să-și atribuie dreptul de a face exproprieri.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) seamănă foarte mult cu un minister, având în vedere atribuțiile, adică inițiază proiecte, propune și administrează scheme de ajutor de stat.

În interiorul Comisiei funcționează Consiliul de Programare Economică (CPE), un organism fără personalitate juridică care are caracter consultativ.

CPE coordonează procesul de evaluare a priorităților strategice de dezvoltare a Romaniei, avizează rapoartele, analizele și prognozele efectuate de direcțiile de specialitate din CNSP în scopul supunerii acestora aprobării Guvernului avizează rapoartele cu privire la implementarea măsurilor din programul de guvernare, propune măsuri de ordin legislativ etc.

Membrii Consiliului sunt numiți pe o perioadă de 4 ani de premier la propunerea lui Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Potrivit Ordonanței de funcționare dată de guvernul Dăncilă în iulie anul acesta, președintele și vicepreședintele și membrii CPE beneficiază de o indemnizație lunară pentru activitatea desfășurată în cadrul acestuia egală cu indemnizația președintelui CNSP.

Anul trecut, președintele CNSP, Ion Ghizdeanu, cu rang de secretar de stat, a câștigat, pe brut, 15.200 lei/lună, iar în acest an suma a crescut la 16.630 de lei/lună, adică puțin peste 9.700 lei net.

Din componența CPE, spune Ordonanța, fac parte “reprezentanți de prestigiu ai mediului universitar, academic și ai societății civile cu preocupări în domeniul analizei și previziunii macroeconomice”, se mai spune în textul ordonanței.


Consiliul de Programare Economică (CPE) a avut următoarea componenţă, în 2018:

1.Ion Ghizdeanu - preşedinte, Comisia Natională de Strategie şi Prognoză
2.Aurel Iancu - academician, Academia Română
3.Marius-Corneliu Marinaş- profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de EconomieTeoretică şi Aplicată
4.Cristian Socol- profesor universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Teoretică şi Aplicată
5.Cristian Florin Ciurlău - conferenţiar universitar doctor, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir”, Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate
6.Andrei Tudorel - profesor universitar doctor, Academia de Studi Economice, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică
7.Leonard Cazan - director ştiinţific, Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)
8.Mircea Coşea - profesor universitar doctor, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti

Anul acesta, Aurel Iancu a fost înlocuit cu George Marian Ștefan - asistent universitar doctor, Academia de Studii Economice, Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată.

Marius Corneliu Marinaș a fost înlocuit cu Dorin Jula - profesor universitar doctor, Universitatea Ecologică din București, Facultatea de Management Financiar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22