Pe aceeași temă
Ion Iliescu a fost intrebat joi de jurnalisti, la iesirea din sediul Parchetului General, unde a fost citat in calitate de martor in dosarul Revolutiei, daca se simte vinovat pentru oamenii care au murit la Revolutie, el raspunzand: "Pentru ce? Trebuie sa aveti cat de cat discernamant."
Iliescu a fost audiat aproximativ doua ore, afirmand la iesire ca a avut "o discuţie amicală" cu procurorii militari.
In noiembrie anul trecut, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus in dosarul Revolutiei extinderea urmaririi penale in rem sub aspectul infractiunii contra umanitatii. Ion Iliescu nu a facut declaratii la intrarea in sediul Parchetului, conform HotNews.ro.
Potrivit procurorilor, pentru pastrarea puterii, noua conducere politica si militara instaurata dupa 22 decembrie 1989 a efectuat actiuni care "au determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii".
"Din actele dosarului rezulta ca pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, noua conducere politica si militara instaurata dupa data de 22.12.1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii prevazute de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i si k Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal", a informat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Procurorii spun ca incidentele armate produse intr-un numar mare de localitati indica faptul ca s-a actionat dupa un plan prestabilit, ce avea drept obiectiv preluarea puterii de catre noi lideri si legitimarea acestora.
"Situatia premisa a infractiunii contra umanitatii referitoare la existenta unui atac generalizat rezulta din numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate cu consecintele mentionate anterior. Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat, plan care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui 'razboi civil' in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri. In realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Romana care a transmis comunicate alarmiste si uneori false, la taierea legaturilor telefonice si aducerea la conducerea ministerelor de forta a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinta generarii unui 'razboi' psihologic si mediatic care a condus la producerea a numeroase victime", au aratat anchetatorii.
Potrivit anchetatorilor, cercetarile urmeaza a fi reluate cu privire la toate faptele care au facut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la cele comise dupa data de 22 decembrie 1989 pe intreg teritoriul tarii, conform dispozitiilor retinute in incheierea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauza.
Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii alaturi de Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma.