Pe aceeași temă
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine ca nu are nicio implicare in dosarul care ancheteaza Mineriada din 13-15 iunie 1990. “De ce sa fiu vizat? Am fost contemporan cu evenimentele, dar redeschiderea dosarului e cu totul altceva”, a declarat fostul sef de stat. Parchetul a decis, joi, “redeschiderea urmaririi penale” in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
“Oricine este liber sa analizeze, sa comenteze evenimentele traite, mai apropiate, mai indepartate, nu e nicio problema”, a reactionat Iliescu la informatia potrivit careia procurorii reiau ancheta in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Intrebat daca exista posibilitatea ca aceasta actiune s ail vizeze in vreun fel, fostul presedinte a respins orice legatura: “De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului – n.r.) e cu totul altceva”, a spus Iliescu, potrivit Mediafax.
Fostul sef al statului a mai spus ca in acele zile din ’90 au existat “niste fenomene si niste manifestari” pe care le-a trait si care au constituit “factori perturbatori ai vietii sociale, incepand cu organizarea societatii romanesti”.
Anul acesta se implinesc 25 de ani de la mineriada din iunie 1990, considerata cea mai brutala si mai violenta dintre toate mineriadele care au avut loc in Romania dupa 1989.
La sfert de veac, raman intrebari
Desi, potrivit datelor oficiale, sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate, asociatiile victimelor mineriadelor sustin ca numarul lor s-ar ridica la peste 100 de persoane. Dupa 25 de ani, bilantul real al evenimentelor din vara lui 1990 ramane neclar.
In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii. In cursul zilei se inregistreaza ciocniri violente intre manifestanti si politie. Seara, la televiziunea publica se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu: "Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."
("Oricine e liber sa analizeze evenimentele traite", Ion Iliescu)
Cateva ganituri de mineri pleaca din Valea Jiului si ajung in Bucuresti unde, timp de doua zile, recurg la acte de o violenta extrema impotriva protestatarilor, al studentilor si al oricarei persoane suspecte ca "submineaza democratia". Minerii, condusi de Miron Cozma, au atacat si devastat sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera, agresand mii de bucuresteni pentru simplul fapt ca erau studenti, purtau ochelari si barba sau se aflau in cladirea Universitatii. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost stransi la Romexpo, unde presedintele Ion Iliescu le-a multumit pentru "atitudinea de inalta constiinta civica".
"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile", le-a spus Ion Iliescu minerilor.
Presedintele de atunci al Romaniei a mai afirmat in fata minerilor stransi la Romexpo: "Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada".
"Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile", a mai afirmat Iliescu in discursul sau, adaugand ca "stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra."
In mai 2010, la 20 de ani de la evenimente, fostul presedinte Ion Iliescu afirma intr-un material postat pe blogul sau ca mineriada din 1990 a fost efectul, si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie, el adaugand ca "unora (dintre manifestanti - n.red.) li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine".
Bilantul oficial prezentat de autoritati a precizat ca sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate. Asociatiile victimelor mineriadelor au afirmat insa ca peste 100 de persoane au murit in acele zile in Bucuresti. In sprijinul acestei teorii este adusa descoperirea in Cimitirul Straulesti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate in perioada 13-17 iunie 1990, dar si marturia unor medici care au ingrijit victimele ajunse la spitale.
Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane intre care fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chitac, Victor Athanase Stanculescu si Corneliu Diamandescu.
Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu in iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. In martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostului presedinte in care era invinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, el urmand sa fie cercetat in continuare pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale.
Comentarii 4
Marius Nicolescu - 02-06-2015
"De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele...". Sau: De ce nu? Mai animalulule, as adauga eu. Impostor, mincinos si plin de ura proletara, acea ura pe care au avut-o toti bolsevicii, ura de clasa, implicand si ura de rasa. Asta pentru ca ei proveneau dintr-un mediu obscur si implicit le lipsea si rasa. Niciodata nu au fost prezentate opiniei publice armele, drogurile, dolarii gasiti in sediul PNT-CD. Vorbe si gargara comunista alaturi de teroare crunta, minciuna, promisiuni desarte. Tov. Iliescu, unde sunt tovarase legionarii? Ati prostit un popor intreg cu tembelizorul si cu activisti KGB notorii (Brucan, Voican Voiculescu, Militaru, Roman & Co). Ati adus Romania, alaturi de discipoli gen Nastase si Ponta, cu pretorii lor cu tot, intr-o mizerie indescriptibila. Dar vad ca tineti stegul rosu tot mai sus. Dar nu se stie. Poate Justitia Divina va arata acestui popor cine a fost principalul vinovat de mizerabilul nostru blestem.
Răspunderomulus - 02-06-2015
Acest individ nu se mai poate vindeca de bolsevismul bine infipt in creerul sau.Minte fara rusine,falsifica adevarurile,se crede mare politician nemernicul!Si nu are nici macar bunul simt de a se retrage undeva,astfel sa nu mai apara pe ecranele televiziunilor psd-iste!De regrete sau un elementar simt de rusine,nici vorba. ...
Răspundeflo - 02-06-2015
nu pot intzelege cum dracu nenorocitul acesta vinovat de inscenarea si deturnarea revolutiei din 89 ca si de mineriadele din 90 e inca in libertate. Ce merita e sa stea in inchisoare pina cind (sa speram ca se implineste odata si-odata) crapa. Cretinul asta notoriu, "emanatul" asta nenorocit, e vinovat de cel putin douazeci de ani de ramanere in urma a Romaniei in dezvoltarea in cadrul Europei. Au plecat multe minti luminate din tara din cauza porcului astuia si a acolitilor lui care au furat (si inca fura) ca-n codru. Imi vine sa vomit cind imi aduc aminte de sloganurile lor de cacat: "Nu ne vindem tara" Pai cum s-o "vindeti" mai nenorocitilor, de unde mai aveati voi de furat dupa aia? Ma scuz pentru tonul dur dar din cauza criminalului astuia am parasit tara in 90...imediat dupa prima mineriada cind a "cistigat " alegerile. De atunci traiesc in Germania si mi-am facut un rost aici. E poate prea tirziu acum pentru mine dar e pacat de generatiile tinere care au inca de patimit de pe urma astora. Am trimis de aici bani si pachete cu alimente (de multe ori se fura plicul chiar la posta si pachetele ajungeau deschise) in anii de foame de dupa alegerea astuia ca presedinte. Nu am pierdut speranta ca Romania isi va reveni cindva, dar de cite ori il aud pe nenorocit dind din gura, vad rosu. Buna ziua.
Răspundeviorica iovan - 02-06-2015
. miscarea din care au luat nastere toate miscarile de amploare care au urmat si care au dus in cele din urma la mineriadele lui Ion Iliescu care au zguduit din temelii democratia care abia facuse ochi in Romania ……………………………………………………………………………. . cind a constituit FSN – Frontul Salvarii Nationale – pe singele care a scaldat caldarimul marilor orase ale tarii, Ion Iliescu, parintele acestei organizatii politice, a promis tarii intregi ca aceasta organizatie va fi numai un arbitru in alegerile parlamentare si prezidentiale care vor urma . de pe soclul pe care isi intarea puterea si manipula marile mase de oamenni simpli, fara pregatire politica si putere de judecata, acest individ promitea tarii ALEGERI LIBERE . apoi a venit ziua inc are a anuntat ca FSN emanatia toxica a revolutiei are drepeul legitim sa participe la aceste alegeri . chiar ina cea zi, dupa lasarea intunericului o coloana impresionanta de tineri, majoritatea studenti, coloana in care m-am aflat si eu, a patrulat pina dupa miezul noptii capitala strgind din rasputeri lozica: “DECRET, LEGE, FRONTUL SE ALEGE!†“DECRET, LEGE, FRONTUL SE ALEGE!†“DECRET, LEGE, FRONTUL SE ALEGE!†. cind traversam spatii inguste marginite de blocuri inalte, lozinca noptii se auzea in ecouri puternice impresionante aducind oameni la ferestre in miez de noapte . la Palatul Victoria, in fata unui sir lung de soldati care ne asteptau in picioare demonstrantii s-au asezat pe vine si au iceput sa rosteasca TATAL NOSTRU . atunci soldatii s-au asezat si ei pe vine fara sa scoata un cuvint . eu am ramas in picioare linga un militar de grad inalt aflat la capat de sir care mi-a facut discret semnul VICTORIE! . trecuse mult de miezul noptii cind am ajuns in Piata Universitatii unde o multime de reflectoare puternice s-au indreptat spre noi . erau jurnalisti straini . multimea de tineri asezata din nou pe vine a rostit ultimul “Tatal notru†al acelei nopti . apoi jurnalistii au venit dinspre Hotelul Intercontinental sa ne ia interviuri . din ziua aceea, zi de zi, tinerii au marsaluit pe strazile capitalei iar rindurile lor se ingroseau pe zi ce trecea . coloana de strigate impotriva noii puteri era tot mai lunga si mai numeroasa . ni s-au alaturat oameni de toate categoriile si toate virstele iar lozincile se diversificau . pe bulevardele capitalei a aparut un fenomen nou: zi de zi, grupuri, grupuri de oameni discutau aprins despre norul mare si negru care ameninta la orizontul istoriei care avea sa vina . miscarea anti FSN era tot mai puternica iar lozinca zilei a ramas pina la alegeri: “DECRET, LEGE, FRONTUL SE ALEGE!†. si s-a ales!
Răspunde