Ion Ștefan a respins propunerile lui Boloș, pentru descentralizarea acordării fondurilor europene

Redactia | 18.02.2020

Ministrul desemnat al Dezvoltării, Ion Ștefan, a respins propunerile de reorganizare a sistemului de gestionare a fondurilor europene, făcute de alt ministru desemnat, la Fonduri Europene, Marcel Boloș.

Pe aceeași temă

Documentul a fost scos la iveală de fostul ministrul PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, la audierile din comisie a lui Ion Ștefan.

Pe scurt, Ștefan amendează propunerea prin care Boloș a propus descentralizarea pe regiuni a gestionării fondurilor europene.

”Prezint un document și dovada că dl Ludovic Orban și dl ministru al Fondurilor Europene ne-au ascuns adevărul. Vă asumați adresa pe care i-ați trimis-o premierului în 5 ianuarie 2020, intrată la cabinetul premierului în 6 ian, cu un punct de vedere privind arhitecturea de gestionare a fondurilor europene? E un memoriu pe foarte multe pagini cu semnătura dvs. în care desființați proiectul de OUG, îl contraziceți pe dl ministru Boloș și desființați argumentarea premierului. 20 și ceva de pagini prin care îl contraziceți pe premier, care a spus că pârâcioșii se bagă și vă blochează la UE”, a spus Daniel Suciu în timpul audierii din comisiile parlamentare a ministrului Ion Ștefan, citat de G4Media.ro.

Propunerea fusese înaintată încă din luna decembrie de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, sub forma unui Memorandum discutat în ședința de guvern din 20 decembrie și transformat ulterior în mai multe proiecte de OUG adoptate în ultima ședință a guvernului Orban înainte de demiterea prin moțiune de cenzură. Proiectele au fost oprite de la publicare în Monitorul Oficial tocmai de Ludovic Orban, explică sursa citată.

Ministrul Ion Ștefan a admis implicit veridicitatea documentului, spunând că ”e un material înaintat, semnat, nu înțeleg întrebarea. Vom iniția un proiect de lege cu privire la descentralizarea programului regional de dezvoltare. Dl deputat Suciu va avea posibilitatea în comisiile de specialitate să-și spună punctul de vedere. Vom realiza 8 programe regionale, la nivelul fiecărei regiuni”.

Pe lângă cele patru mari riscuri pe care le enumeră în documentul pe care-l semnează împotriva propunerii colegului său de la Fonduri Europene, Ion Ștefan avertizează și asupra unui risc de potențial născut din rediscutarea delimitării teritoriale a regiunilor: ”nu este exclusă nici oportunitatea UDMR de a formula noi cereri cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc, pe care o va putea folosi ca instrument de negociere și presiune asupra unui guvern cu o susținere parlamentară firavă. Acest instrument de negociere și presiune va fi folosit nu doar de UDMR, ci de toate partidele care acordă sprijin parlamentar actualului guvern”.

Ministerul Fondurilor Europene a propus o schimbare majoră în arhitectura instituțională de gestionare a fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune din viitorul cadru financiar al UE (2021-2027), prin descentralizarea completă a gestionării fondurilor din Programul Operațional Regional (POR), linie de finanțare adresată comunităților locale și din care primăriile sunt cele care atrag fonduri europene.

Descentralizarea înseamnă, potrivit propunerii Ministerului Fondurilor Europene, ca Ministerul Dezvoltării să își piardă calitatea de gestionar al POR în favoarea celor opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR), în coordonarea Ministerului Fondurilor Europene.

Marea problemă a acestei propuneri este că cele 8 agenții de dezvoltare sunt acum ONG-uri care nu pot îndeplini funcția de autoritate de management. De altfel, potrivit surselor G4Media.ro, un aviz al Ministerului Justiției care invocă exact această problemă e motivul pentru care premierul Ludovic Orban a oprit proiectul de OUG adoptat de la publicarea în Monitorul Oficial, deși Orban a vorbit public despre presupuși ”pârâcioși” care au criticat proiectul la Bruxelles.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22