Ion Ștefan, propunerea lui Orban pentru ministerul Dezvoltării și Administrației, respins în comisii

Dora Vulcan | 30.10.2019

Ion Ștefan, propus de premierul desemnat Ludovic Orban la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a fost respins în comisiile parlamentare, cu 17 voturi pentru și 19 împotrivă.

Pe aceeași temă

Este primul ministru propus în Cabinetul Orban care primește un aviz negativ clar după ce și Florin Cîțu, propunerea de la Finanțe, a primit un aviz negativ, numai că în cazul său votul a fost de 19 la 19.

Ion Ștefan, ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, a fost audiat în comisiile parlamentare, însă multe dintre răspunsurile la întrebările parlamentarilor au fost date de premierul desemnat Ludovic Orban sau de către deputatul Florin Roman.

Declarațiile ministrului desemnat Ion Ștefan (monitorizare G4Media):

  • Prioritatea numărul unu este să asigurăm plata tuturor facturilor restante pe PNDL 1 și 2, să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor constructorilor. În multe locuri, constructorii părăsesc lucrările. Necesarul facturilor restante este de aproximativ un miliard de lei. Astăzi urmează ca 400 milioane de lei să fie disponibilizați. Primul meu act ca ministru va fi să dăm o decizie ca acești bani să ajungă la UAT-uri. Vom continua toate lucrările pornite, demarate pe PNDL 1 și 2, dar voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli. Sunt convins că nimeni nu mai vrea să audă de cheltuieli frauduloase, cum ar fi becuri stradale cu 2.000 de euro. Risipa banului public trebuie să dispară. Până în 2016 eu am fost în mediul privat, iar risipa nu se întâmplă într-o societate comercială.

  • Altă prioritate: înființarea unui sistem de rețea de gaze.

  • Altă urgență este finalizarea lucrărilor la stadioanele din București.

  • Ne propunem simplificarea procedurilor de autorizare.

  • Digitalizarea e o prioritate. Funcționarii sunt plătiți bine astăzi. Aștept de la ei profesionalism. Prin digitalizare mă aștept ca interacțiunea între cetățean și funcționar să aibă loc o singură dată. Voi propune o comisie interministerială prin care să inventariem toate spațiile abandonate ale statului pe care să le transferăm autorităților locale. Sunt adeptul descentralizării, dar nu haotic, nu doar obligații pe spatele primarului.

  • O altă prioritate va fi sprijinirea procesului de cadastrare și intabulare, iar cuvântul de ordine este digitalizarea.

  • Trebuie să înceteze subordonarea politică a unităților administrativ-teritoriale (UAT).

Întrebări și răspunsuri:

– Vă asumați ca până la 31 noiembrie facturile înregistrate la minister să fie achitate?

Legea ne obligă să achităm facturile până la finalul anului.

– Confirmați sau infirmați zvonul că prefecturile vor trece în subordinea Ministerului Dezvoltării? Vă asumați depășirea procentului de 80% din populație racordată la apă în 2020? Știți câți bani se alocă pentru cadastrare?

Olguța Vasilescu cere ca doi directori din Ministerul Dezvoltării care stau lângă ministrul desemnat să lase locurile unor parlamentari. Vasilescu spune că persoanele respective îi sugerează ministrului desemnat cum să răspundă.

Florin Roman precizează că el a adresat invitații către minister și că același lucru s-a întâmplat și la audierea lui Paul Stănescu.

Ludovic Orban: „Având în vedere că titulatura e Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, puteți trage concluzia evidentă că da, prefecturile vor fi la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Acest lucru nu cred că poate să reclame o problemă. Toate aspectele legate de organizarea și funcționarea ministerelor se va regăsi în OUG prinvind toată arhitectura Guvernului”.

– Doriți să extindeți atribuțiile prefecților și dacă da, care sunt acestea? Vor primi atribuții legate de PNDL?

Ludovic Orban: există o legislație care privește atribuțiile prefectului. Nu dorim să modificăm atribuțiile prefectului, nu vrem să creștem atribuțiile prefectului. Nu mi se pare potrivit nici gestiunea PNDL.

– Ce va face Guvernul cu Codul administrativ?

Trebuie să așteptăm răspunsul la CCR și după decizia CCR sperăm ca Codul administrativ să ajungă în plenul Parlamentului.

La cele mai multe întrebări răspund Ludovic Orban sau Florin Roman.

– Ce criterii cantitative aveți pentru evaluarea funcționarilor? Cum anume va funcționa auditul pe PNDL?

Din nou răspunde întâi Florin Roman.

Olguța Vasilescu îi spune râzând lui Florin Roman: Lăsați-l și pe el să spună două vorbe. Chiar așa pe față?

Ion Ștefan dă un alt răspuns general, iar Florin Roman intervine pentru a face precizări.

Olguța Vasilescu către Roman: Domnule președinte, nu sunteți dvs. audiat. Haideți să-l lăsăm pe dl ministru să răspundă, că va merge să conducă un minister, poate cel mai greu minister.

Vorbește din nou Florin Roman.

Olguța Vasilescu: Vreți să fentați ca dl ministru să nu mai aibă timp să răspundă. Se vede clar că nu e pregătit!

Despre casa sa din Focșani pentru care nu ar fi plătit impozitul aferent suprafeței pe care o are construcția:

Ion Ștefan: Casa am construit-o în anii 2000, când eram tânăr antreprenor. Poate și dvs. ați fost la magazin și v-ați cumpărat un costum mai mare. Apropo de suma ce o datorez Primăriei Focșani, cred că e foarte important ca Primăria Focșani să emită acel document de impunere fiscală. Primăria nu și-a făcut treaba. O administrație PSD de 19 ani care și-a neglijat încasarea taxelor.

– În declarația de avere aveți un împrumut dat de 1,4 milioane de lei, iar la Alina Dimitriu apare că a luat un împrumut de 1,4 milioane. E vorba de dvs., o cunoașteți?

Ce am construit eu în domeniul privat în ultimii ani a generat pentru bugetul de stat aproape de 20 milioane de euro. Puteam oricând că plătesc această sumă, dar orice om mai și greșește și n-am știut de această taxă, primăria nu m-a informat. E vorba de 1.500 de lei, familia mea a și luat legătura cu primăria.

M-am trezit după 19 ani că sunt un rău platnic, nu e adevărat. Acestea găselnițe cu gunoiul, cu taxa sunt lucruri care nu mă caracterizează. Eu întotdeauna am plătit taxe la bugetul statului. Nu sunt un evazionist, am plătit toate taxele. Acum Primăria Focșani a descoperit că sunt dator, o să plătesc.

Dacă urmăriți declarația mea de avere, vedeți și dividendele încasate de mine. Eu nu sunt un om sărac, am încasat dividende de milioane. Banii sunt înregistrați, totul e legal.

Olguța Vasilescu propune să se sisteze dezbaterea și să se treacă la vot. Florin Roman susține însă ca toți parlamentarii care doresc să adreseze întrebări.

Din nou, Ludovic Orban dă un răspuns.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22