Pe aceeași temă
Abia atunci, spune Ion Vianu, ”poate incepe ceva nou, o re-intemeiere a Romaniei, prin schimbarea majoritatii parlamentare.”
”Daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca”, este de părere renumitul psihiatru, intervievat de Ziare.com.
Ce soluții oferă psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, una dintre cele mai lucide voci ale exilului din perioada dictaturii comuniste și pe care le are nația în acest moment?
Declarația integrală a scriitorului și psihiatrului Ion Vianu, membru al GDS
"Trecem printr-o faza dificila. In Ungaria, in Polonia, majoritatile rezultate din alegeri libere ataca sistematic puterea judecatoreasca. Liderii maghiari, polonezi arata ca nu le pasa de separatia puterilor in stat. Dar niciunde dispretul pentru principiul fundamental al echilibrului puterilor in stat nu este motivat atat de cinic, de unica dorinta de a acoperi activitatile delictuale ale unor lideri.
Pana in 4 iulie, ziua fatalei votari a Legilor Justitiei, as fi spus ca in Romania democratia este primejduita. Azi spun ca democratia a fost asasinata. Atunci cand infractorii controleaza majoritatea in Parlament, ei vor face ce vor. Si cu cat se va simti mai amenintata, cu atat majoritatea va deveni mai arbitrara si mai despotica.
Se pot prevedea cateva scenarii:
1. Justitia se va apara pe sine, va fi destul de puternica spre a rezista.
2. Posibilitatile presedintelui sunt limitate, el poate intarzia deciziile, dar nu le poate evita.
3. Bineinteles, exista societatea civila, exista posibilitatea ca amploarea protestului sa faca tara neguvernabila. Atunci poate incepe ceva nou, o re-intemeiere a Romaniei, prin schimbarea majoritatii parlamentare.
Daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca.
Pe sanctiunile Uniunii Europene nu este bine sa contam. Daca vor fi aplicate, vor fi de natura economica si atat de dure incat vor impinge Guvernul catre alianta cu Rusia. Rusia este aliatul natural al domnului Dragnea, pe care l-a si felicitat pentru "curajul" dumisale (prin agentia oficiala Sputnik). In actuala Rusie oligarhica, toleranta fata de "abuzul de putere" exista, daca nu-l indispui pe presedintele Putin.
Un vis!
In rezumat, totul depinde de anticorpii Justitiei si de amploarea reactiei populare. O ambulanta pe janta, iata Romania de azi".
CITEȘTE ȘI Ion Vianu: Niciodată în ultimii 28 de ani nu am fost atât de aproape de dictatură
*
* *
Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, s-a nascut in 1934, la Bucuresti. A studiat, timp de doi ani, Limbi Clasice la Facultatea de Filologie din Bucuresti, iar apoi Medicina.
In 1977 emigreaza in Elvetia, dupa ce se exprima impotriva regimului comunist si colaboreaza cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului.
Se implica in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni.
Publica mai multe romane, printre care "Arhiva tradarii si a maniei" (2016), o fictiune despre vechea Romanie, comunism si demnitatea nebuniei. "Romanul autobiografic" Amor intellectualis (2010) se bucura de mai multe premii.
A scris si memorialistica, intre care Amintiri in dialog (cu Matei Calinescu), volum aparut in 1994. Este si autorul unui studiu de psihiatrie, Introducere in psihoterapie, aparut in anul 1975. (fișă ziare.com).
Comentarii 4
CHARLIE - 07-08-2018
Mai lasati decalogul in pace. Se pare ca in mare masura mentalitatea romanului a fost si a ramas: capul ce se pleaca, palosul nu-=l taie! Si de altfel nici Occidentul de azi nu mai respecta principile democratice, intre altele a fost contaminat cu idei fasciste, islamism importat, si droguri care iti ametesc mintile.
RăspundeCharlie - 07-07-2018
Interesant diagnostic a situatiei politice in Romania de azi.Cate propuneri pentru a iesi din quasi-dictaturii (nu a proletariatului!) sunt verosimile. Iesirea din mocirla fascismului nu este asigurata. Nu sunt conducatori necompromisi care sa schimbe situatia. Sper ca sunt gresit. Socialsmul (PSD) roman este o parodie. Revolutia din 1989 n'a fost revolutie. Pacat!!!
RăspundeDarie - 07-07-2018
Descoperim că nu există un sistem perfect care să funcționeze indiferent de calitatea oamenilor și că sistemul este așa cum sunt oamenii care-l formează. Mitul sistemului democratic bine așezat juridic, inrădăcinat în instituții dedicate, imposibil de a fi dizlocate, a fost și în România confirmat ca fiind doar un mit și nimic mai mult. De la „dacă Ceaușescu dădea mâncare era și astăzi Președinte” până la penalii care fac astăzi legea în România, totul e un continuu parcurs firesc, din '90 până în 2018, parcursul unei populații care vroia bunurile Occidentului, dar nefiind niciodată înteresată în mod special de valorile aceluiași Occident. Așadar, această populație, se pare, nu va ieși niciodată în stradă din motive de etică și morală, iar escrocii știu foarte bine acest lucru și, mizând pe situația dată, punctează mereu în cunoștință de cauză. Bruma de capitalism românesc asigură suficientă pâine, dar pare-se că o mână nevăzută ne provoacă mereu să punem pe primul plan valorile Decalogului. La asta suntem provocați, iar abținerea de la acțiune e doar încuviințarea mascată a ticăloșiei. Ieri, o generație aplauda de pe margine în timp ce ciomegele și măciucile fărădelegii își instalau ''voința poporului” în mijlocul Bucureștiului. Astăzi, o altă generație stă pe terase, cu berea în față, în timp ce Decalogul este ciopârțit după bunul plac al reprezentanților ''majorității' mereu suverane, dar parcă mereu blestemată să fie mândră în imaginar și profund anti-românească în fapt.
Răspundeemil - 07-06-2018
Pronostic sumbru pentru Romania...Anticorpii institutionali; armata, sanatate, politie, justitie, parchete etc isi devasteaza propriul popor cu o salbaticie de nedescris!
Răspunde