Ion Vianu: Totul depinde de anticorpii Justiției și de amploarea reacției populare

Dora Vulcan | 06.07.2018

Scriitorul și psihiatrul Ion Vianu este de părere că situația în care a fost adusă România nu poate fi rezolvată nici prin sancțiuni externe și nici prin intervenția președintelui ale cărui puteri sunt limitate ci doar prin amploarea unui protest care să facă țara neguvernabilă, la pachet cu nesupunerea civică.

Pe aceeași temă

 

 

 

Abia atunci, spune Ion Vianu, ”poate incepe ceva nou, o re-intemeiere a Romaniei, prin schimbarea majoritatii parlamentare.”

 

”Daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca”, este de părere renumitul psihiatru, intervievat de Ziare.com. 

 

Ce soluții oferă psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, una dintre cele mai lucide voci ale exilului din perioada dictaturii comuniste și pe care le are nația în acest moment?

 

 

Declarația integrală a scriitorului și psihiatrului Ion Vianu, membru al GDS

 

 

"Trecem printr-o faza dificila. In Ungaria, in Polonia, majoritatile rezultate din alegeri libere ataca sistematic puterea judecatoreasca. Liderii maghiari, polonezi arata ca nu le pasa de separatia puterilor in stat. Dar niciunde dispretul pentru principiul fundamental al echilibrului puterilor in stat nu este motivat atat de cinic, de unica dorinta de a acoperi activitatile delictuale ale unor lideri.

Pana in 4 iulie, ziua fatalei votari a Legilor Justitiei, as fi spus ca in Romania democratia este primejduita. Azi spun ca democratia a fost asasinata. Atunci cand infractorii controleaza majoritatea in Parlament, ei vor face ce vor. Si cu cat se va simti mai amenintata, cu atat majoritatea va deveni mai arbitrara si mai despotica.

 

Se pot prevedea cateva scenarii:

1. Justitia se va apara pe sine, va fi destul de puternica spre a rezista.

2. Posibilitatile presedintelui sunt limitate, el poate intarzia deciziile, dar nu le poate evita.

3. Bineinteles, exista societatea civila, exista posibilitatea ca amploarea protestului sa faca tara neguvernabila. Atunci poate incepe ceva nou, o re-intemeiere a Romaniei, prin schimbarea majoritatii parlamentare.

Daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca.

 

Pe sanctiunile Uniunii Europene nu este bine sa contam. Daca vor fi aplicate, vor fi de natura economica si atat de dure incat vor impinge Guvernul catre alianta cu Rusia. Rusia este aliatul natural al domnului Dragnea, pe care l-a si felicitat pentru "curajul" dumisale (prin agentia oficiala Sputnik). In actuala Rusie oligarhica, toleranta fata de "abuzul de putere" exista, daca nu-l indispui pe presedintele Putin.

Un vis!

In rezumat, totul depinde de anticorpii Justitiei si de amploarea reactiei populare. O ambulanta pe janta, iata Romania de azi".

 

 

 

CITEȘTE ȘI Ion Vianu: Niciodată în ultimii 28 de ani nu am fost atât de aproape de dictatură

 

 *

* *

 

 

Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, s-a nascut in 1934, la Bucuresti. A studiat, timp de doi ani, Limbi Clasice la Facultatea de Filologie din Bucuresti, iar apoi Medicina.

In 1977 emigreaza in Elvetia, dupa ce se exprima impotriva regimului comunist si colaboreaza cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului.

Se implica in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, impotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni.

Publica mai multe romane, printre care "Arhiva tradarii si a maniei" (2016), o fictiune despre vechea Romanie, comunism si demnitatea nebuniei. "Romanul autobiografic" Amor intellectualis (2010) se bucura de mai multe premii.

A scris si memorialistica, intre care Amintiri in dialog (cu Matei Calinescu), volum aparut in 1994. Este si autorul unui studiu de psihiatrie, Introducere in psihoterapie, aparut in anul 1975. (fișă ziare.com).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22