Iordache contra Toader. Deputatul nu vrea schimbarea procedurii numirii procurorilor şefi

E.b. | 25.10.2017

Deputatul PSD Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare privind legile Justiţiei, a declarat că mecanismul actual de numire a procurorilor şefi ar putea fi menţinut.

Pe aceeași temă

 

În opinia lui Iordache, este o formulă funcţională.

 

Declaraţia sa vine în contradicţie cu opinia lui Tudorel Toader, ministrului Justiţiei, care a prezentat comisiei argumente pentru modificarea actualei proceduri de numire a procurorilor şefi, explicând că acest lucru este cerut în MCV.

 

Dorim o separare foarte clară a atribuţiilor şi a carierei magistraţilor pornind de la simplul procuror şi simplul judecător de judecătorie, până la Înalta Curte şi Parchetul general. Discutăm aici despre numirirle procurorilor şefi pentru că e un subiect sensibil. Eu cred că în urma dezbaterilor putem găsi o formulă astfel încât să nu se mai spună că schimbăm de dragul schimbării. Dacă vom considera că nu trebuie schimbată actuala formulă, astfel încât ministrul Justiţiei să fie cel care selectează, le trimite la CSM şi preşedintele României – e o formulă care cred că e funcţională”, a declarat Florin Iordache,  citat de News.ro, la finalul şedinţei în care Tudorel Toader,  ministrul Justiţiei a prezentat pachetul de modificări a legilor Justiţiei.

 

Iordache a precizat că, dacă mecanismul va fi menţinut, nu se mai justifică solicitarea unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia.

 

Scriem comisiei de la Veneţia dacă în urma consultărilor din comisie se propune o formulă care propune o modificare a actualei reglementări. Dacă nu se modifică, nu e necesar să scriem Comisiei de la Veneţia”, a explicat el.

 

Declaraţia lui Florin Iordache vine în contradicţie cu opinia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a prezentat comisiei argumente pentru modificarea actualei proceduri de numire a procurorilor şefi, explicând că acest lucru este cerut în MCV.

 

”Problema care a suscitat cele mai ample reacţii se referă la numirea procurorilor de rang înalt. Avem o reglementare în vigoare şi avem prima reglementare din cele 12 ale Comisiei (Europene - n. red.) cu MCV. Din moment de recomandarea numărul 1 ne cere să găsim o procedură transparentă, robustă de nbumire a procurorilor de rang înalt, este limpede că actuala reglementare trebuie îmbunătăţită. Dacă MCV considera că actuala reglementare este perfectă, sigur n-am mai fi avut recomandarea numărul 1 din MCV.

 

Prin urmare, noi suntem obligaţi să perfecţionăm actuala procedură de numire, de aceea am făcut draftul de solicitare de aviz. Comisia de la Veneţia ne va spune, în contextul sistemului nostru juridic, la nivelul nostru de regelmentare, de structurare a statului de drept, care este cea mai adecvată procedură de numire”, le-a spus Tudorel Toader, miercuri, parlamentarilor.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22