Iordache, cu cioara vopsită în ce priveşte codurile panale: Revizuim, dar nu schimbăm nimic

E.b. | 06.02.2017

Ministerul Justiţiei transmite că "nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală". Însă MJ trimisese aseară la CSM proiectul de modificare al Codurilor Penale, aproape similar cu OUG 13/2017.

Pe aceeași temă

 


Ministeru Justiţiei afirmă că, în prezent, centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la aceste acte normative. 


Ministerul pare în dezacord cu ministrul Florin Iordache, cel care anunţa că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, screi adevarul.ro

 

MJ trimisese aseară la CSM proiectul de modificare al Codurilor Penale, aproape similar cu OUG 13/2017.   


 

Apoi, Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a afirmat luni, pe hol Parlamentului, că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde, în condiţiile în care doreşte o dezbatere mai amplă

 

Jurnaliştii au încercat să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce MJ a anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect, dar CSM a anunţat că actul normativ a fost depus la CSM

 

Adică, dacă proiectul a fost depus, aşteaptă avizare CSM.  Cel mai important, proiectul era însă aproape identic cu ordonanţă care a scos oamenii ăn stradă, fiind păstrate cele mai multe dintre prevederile controversate.


Florin Iordache nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii pentru a lămuri aceste aspecte, ministrul mergând în ritm alert. Din mers, în timp ce ziariştii alergau după el, Iordache a spus că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale nu va mai fi depus niciunde şi că doreşte o dezbatere mai amplă. Comunicatul a fost urmat de o erată Ministerul Justiţiei a dat înapoi cu Modificările Codurilor, potrivit unui comunicat


În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, Ministerul Justiţiei va centraliza deciziile Curţii Constituţionale, precum şi punctele de vedere ce vor fi înaintate. 


După analiza acestora urmează ca proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică” Ministerul Justiţiei a revenit, după câteva minuste, cu o erată la primul comunicat: „Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”.

 

 

O perdea de fum

 

Bâlbele Ministerului Justiţiei dublate acum, pentru că au fost transmise două comunicate de presă, la scurt timp unul după celălălalt, pot fi interpretate însă şi drept o perdea de fum.

 

La primul comunicat a fost ataşat un document în care se preciza doar că: "În vederea elaborării proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penală, Ministerul Justiţiei va centraliza deciziile Curţii Constituţionale, precum şi punctele de vedere ce vor fi înaintate. După analiza acestora urmează că proiectul de lege să fie pus în dezbatere publică".

 

La cel de-al doilea comunicat, transmis cu titlul de Erata, a fost ataşat comunicatul anterior completat şi cu paragraful esenţial: "Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penală", conform ziare.com.

 

Până şi data variază în cele două comunicate, fiind iniţial 7 februarie (adică mâine), iar apoi 6 februarie (adică astăzi).

 

Decizia surprinzătoare vine în contextul în care procurorul Constantin Sima, retras vineri din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, este audiat, luni, la DNA în dosarul în care se ancheteza modul în care a fost elaborată OUG 13/2017.

 

 

 

Se rezuieste, dar nu se schimba nimic

 

Initial, Guvernul Grindeanu a transformt controversata ordonanta 13, care a scos oamenii in strada, in proiect de lege, trimis catre institutiile din sistemul judiciar pentru avizare. 

 

Proiectul era insa  aproape identic cu ordonanta 13, fiind pastrate cele mai multe dintre prevederile controversate.
 

Astfel, a fost eliminat pragul de 200.000 de lei de la care abuzul in serviciu devine infractiune. In schimb, pedeapsa prevazuta in OUG 13, de maximum 3 ani, ramane si in lege, ea fiind mai mica decat in actualul Cod Penal, relateaza Digi24.

 

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, atragea atentia asupra acestui aspect, precizand ca automat vor scadea termenele de prescriere si vor exista probleme in obtinerea mandatelor de interceptare pentru abuzul in serviciu si nici nu se va mai putea recurge la arestarea preventiva in asemenea cazuri.

 

Florin Iordache, ministrul Justitiei, a declarat ca ordonanta transformata in proiect de lege la presiunea strazii va fi publicata luni pe site-ul ministerului, dar la ora transmiterii acestei stiri site-ul nu poate fi accesat.
 

Proiectul a fost insusit de Ministerul Justitiei si trimis la CSM pentru avizare. La randul sau, Consiliul ar fi trimis ori va trimite actul normativ catre Ministerul Public, DNA, DIICOT si Parchete, care isi vor putea spune punctele de vedere, conform Digi24.
 

Ulterior, proiectul de lege va ramane in dezbatere publica timp de 30 de zile si apoi va fi inregistrat la Parlament. Comisia Juridica va stabili, in urma unor discutii, forma finala, cu sau fara amendamente, dupa care proiectul de lege va intra, rand pe rand, la vot in ambele camere parlamentare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22