Pe aceeași temă
”În cazul dosarelor care au fost soluţionate le va da posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit", a spus miercuri Iordache după decizia CCR, transmite Hotnews.ro.
"Comunicatul a spus că se aplică de îndată. Asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum trebuie toţi cei 5 să fie traşi la sorţi, iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit", a declarat Iordache la Parlament.
Întrebat ce se va întâmpla cu dosarele pe rol şi cum vor fi afectate în urma deciziei CCR, Iordache a spus că se aşteaptă motivarea Curţii.
"Aşteptăm şi noi motivarea, nu am văzut decât comunicatul(...) Până și Înalta Curte trebuie sã respecte legea. Dacã Parlamentul în aceastã vară a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu. Dacă noi am dat o lege și am spus cã din 23 iulie acest an a intrat în vigoare și trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorți la ÎCCJ, nu credeți că și Înalta Curte ar trebui sã respecte o lege? Din câte știu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorți și cu completurile de cinci, pentru că altfel, așa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, și exista și până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor", a mai spus Iordache.
Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători.