Iordache îl atacă pe Tudorel Toader pentru că respinge lipsa pragului la abuz în serviciu

Dora Vulcan | 04.04.2017

Fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, l-a atacat pe actualul ministru, Tudorel Toader, afirmand ca a vazut pozitia acestuia prin care interpreteaza decizia Curtii Constitutionale privind abuzul in serviciu in sensul in care nu ar fi nevoie de impunerea unui prag.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Am vazut o pozitie a actualului ministru care interpreteaza cu de la sine putere deciziile Curtii, spune ca la abuzul in serviciu nu trebuie sa fie un prag. Daca asa gandeste ministerul, eu personal nu ma astept de la conducerea MJ la o imbunatatire. Eu va propun, pentru ca pana la urma si ministerul trebuie sa vina in fata parlamentului, initiativele dvs cel mult le vom imbunatati sau le vom respinge", a declarat Iordache, in replica la afirmatia secretarului de stat in MJ Marilena Mot care i-a rugat pe cei din comisia juridica din Camera Deputatilor sa amane discutie pe proiectul de lege care modifica art. 301 si 308 din Codul Penal pana cand este gata proiectul ministerului de justitie prin care se vor pune in acord articolele declarate neconstitutionale din Codul penal cu deciziile CCR.

 

 

 

"Eu nu sunt de acord cu amanarea" a spus Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, citat de Hotnews.ro.

 

 

 

 

 

"Avem în acel proiect de lege și propunerea de modificare a abuzului în servicu, actualul 297 din Codul penal despre care vorbim, și nu voi stabili niciun prag, nici maxim, nici minim pentru că, sigur, eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneția, dar legiuitorul național trebuie să respecte Legea fundamentală. Legea fundamentală spune: constituie abuz fapta funcționarului și acolo nu se referă la un prag, ne referim la dispozitiv, știu bine și considerentele", a declarat Tudorel Toader al Antena3, citat de Agerpres.

 

 

 

El a adăugat că prin acest lucru i se lasă judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz cu o anumită consecință păgubitoare este infracțiune sau nu.

 

 

 

"De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ține seama de personalitate, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunțe la UP, acel celebru 318 din Cpp. Eu, ca inițiator al proiectului de lege, nu pot să mă abat de la decizia CCR", a spus ministrul Justiției.

 

 

 

Tudorel Toader a anunțat că cel mai probabil marți va trimite la Guvern proiectul de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pus în acord cu deciziile Curții Constituționale, după care îl va pune în dezbatere publică

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22