Iordache: Nu mai cerem avizul Comisiei de la Venetia. Maine incepem dezbaterea legilor

E.b. | 21.11.2017

Florin Iordache, deputat PSD, presedintele comisiei speciale care a primit luni drepturi de a modifica legile Justitiei, spune ca nimeni nu stie cand vor fi ele votate, dar nu va mai fi cerut avizul Comisiei de la Venetia.

Pe aceeași temă

 


Chiar daca, in ultimul raport MCV, acest aviz reprezinta "un element important" pentru ridicarea monitorizarii.

 

Florin Iordache a respins, marti, acuzatiile aduse de Opozitie dupa ce comisia speciala a primit atributii sporite, prin votul majoritatii PSD-ALDE in Parlament, negand ca s-ar fi incalcat regulamentul.

 
"E un circuit normal, e prevazut in regulamentul comun. E o comisie speciala, are rolul de a omogeniza si de a reglementa unitar tot ce inseamana legi sau acte normative care vizeaza bunul mers al justitiei.

 

S-a plecat de la o propunere legislativa a ministrului Justitiei, colegii mei din PSD si ALDE au initiat 3 proiecte - 303, 304, 317 - si in acest moment aceste legi au fost inaintate mediului academic, societatii civile, asociatiilor profesionale. Practic exista o dezbatere foarte larga, cu argumente si amendamente aduse din tot spatiul juridic", a sustinut Florin Iordache, la Digi24, citat de ziare.com.

 

Intrebat, printre altele, despre infiintarea directiei speciale care va ancheta magistratii, Florin Iordache a afirmat ca "judecatorii au spus e necesara o astfel de structura, care sa investigheze posibile infractiuni", in timp ce societatea in ansamblu ar fi cerut "o definire foarte clara a ce inseamna reaua credinta si grava neglijenta" in cazul magistratilor. De asemenea, va fi reglementat si "termenul de prescriere, in care cetateanul se poate intoarce impotriva statului", a mai punctat el.

 

In ceea ce priveste Inspectia Judiciara, "avem gandit un anumit mecanism, pentru ca exista aceste certuri continue care exista in cadrul CSM".

 

"In propunerea pe care o sa o vedeti in ziua urmatoare, in legea 317, a CSM, factorul politic este exclus, vor fi numai judecatori si procurori", a sustinut deputatul PSD referindu-se la Inspectia Judiciara, afirmand totodata ca "fara indoiala" presedintele Romaniei va fi cel care numeste si revoca procurorii sefi, putand sa refuze "o singura data, motivat".


Schimbarea Legilor Justitiei

 

Dupa ce in spatiul public au aparut numeroase temeri legate de modificarea in regim de urgenta a Legilor justitiei, fara transparenta si dezbateri serioase, dar cu impact major privind independenta Justitiei, Florin Iordache a fost intrebat cand se va da votul pe legile Justitiei, iar el a precizat ca propunerile vor fi discutate "incepand de maine, de la ora 10", dar "cand va fi votat, nu stie nimeni", scrie ziare.com.

 

"Noi incercam ca in aceasta saptamana, probabil miercuri-joi, daca e nevoie si vineri, sa elaboram aceste proiecte. Prima camera va fi Camera Deputatilor. Acolo trebuie sa stea minim o saptamana, astfel incat sa avem un punct de vedere de la guvern si toti colegii sa poata depuna amenamente. Se vor reintoarce in comisie, vom face propuneri, se va retrimte plenului, se va discuta in CDep, dupa care va urma aceeasi procedura si in Senat", a prezentat calendarul deputatul PSD.

 

Intrebat daca totul s-ar putea incheia in doua saptamani, Florin Iordache a raspuns: "Cred ca ceva mai mult, e o procedura destul de lunga, destul de laborioasa".

 

"Nu avem de ce cere avizul Comisiei de la Venetia"

 

In ciuda faptului ca in ultimul raport MCV se vorbeste limpede despre recomandarea ca Romania sa solicite sprijinul Comisiei de la Venetia in ceea ce priveste modificarea legilor Justitiei, Florin Iordache a anuntat ca acest lucru nu se va intampla, sustinand ca Bruxelles-ul ar fi avut in vedere doar procedura de numire a procurorilor sefi.

 

"Noi am spus ca nu se impune solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Venetia pentru ca presedintele nu este exclus nici din actul de numire, nici din actul de revocare. Atata timp cat modificarea nu exclude presedintele (aici era marea dezbatere), nu avem de ce cere", a declarat Florin Iordache, sustinand daca vor exista schimbari in dezbaterile parlamentare, atunci "fara indoiala vom solicita".

"Fara indoiala da, dar acum nu se impune", a declarat Florin Iordache.

 

 

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a explicat la finalul lunii octombrie ca motivul pentru care a abandonat procedura de modificare a legilor Justitiei in Guvern, pasand proiectul la Parlament, ar fi tocmai faptul ca Guvernul era obligat de CE sa astepte avizul Comisiei de la Venetia, iar asta ar fi durat foarte mult.

 

Pe de alta parte, in Raportul CE elaborat in cadrul MCV din noiembrie 2017 se fac cateva referiri foarte clare la necesitatea obtinerii avizului Comisiei de la Venetia.

 

"Capacitatea Guvernului si a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la legile justitiei va fi esentiala. In general, un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator, si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia, reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformei si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV", se arata in raport.

 

"Sistem robust si independent de numire a procurorilor"

 

De asemenea, se reaminteste ca in raportul precedent, din ianuarie 2017, se cerea "Punerea in practica a unui sistem robust si independent de numire a procurorilor de rang inalt, pe baza unor criterii clare si transparente, cu sprijinul Comisiei de la Venetia".

 

"Rolul Presedintelui si competentele ministrului de justitie de selectie a candidatilor au facut parte din dezbatere, la fel ca si masura in care aceeasi procedura de numire si de revocare din functie s-ar aplica la niveluri de conducere inferioare din cadrul organelor de urmarire penala.

 

Recomandarea din luna ianuarie a precizat necesitatea de a recurge la sprijinul Comisiei de la Venetia pentru a incheia aceasta dezbatere de lunga durata (...) Ramane de indeplinit solicitarea cuprinsa in recomandare, conform careia Romania ar trebui sa ceara avizul Comisiei de la Venetia", se arata in document.

 

Pe de alta parte, expertii europeni au mentionat in raport faptul ca "trei cereri recente de ridicare a imunitatii unor parlamentari au fost respinse", iar CE a subliniat faptul ca sunt necesare eforturi suplimentare depuse de Parlament, recomandandu-i-se sa "solicite asistenta Comisiei de la Venetia", insa acest subiect nu a fost dezbatut public deloc pana in acest moment.

 

Urmatorul raport MCV va fi elaborat peste un an, iar Romania isi doreste sa scape definitiv de monitorizare inainte de a prelua presedintia Consiliului UE, in 2019.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22