Pe aceeași temă
"Marimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie minim 200 de mii. Se poate mentine pragul de 200.000 de lei sau se poate mari, chiar 400.000", a adaugat Florin Iordache, fost ministru al Justitiei in perioada emiterii OUG 13, care stabilea un prag de 200 de mii de lei peste care abuzul in serviciu este considerat infractiune, conform HotNews.
OUG 13 a provocat, la inceputul anului, cele mai ample proteste de strada de dupa Revolutie din 1989.
Intrebat de jurnalisti daca acest prag este oportun si necesar, Florin Iordache a replicat: "Pai nici acum cand e explicit?" (referire la decizia Curtii Constitutionale) "Acum se accentueaza si o sa se vada si in motivarea Curtii ca se precizeaza foarte clar", a adaugat Iordache.
"Pragul asta nu se stabileste pentru o persoana anume, dar trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu se mai face dosare penale aiurea. Marimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie minim 200 de mii", a subliniat fostul ministru.
"Asteptam. Legea deocamdata este la Ministerul Justitiei. Asteptam legea de la MJ (la Parlament - n.red.). Din pacate, daca asteptam foarte mult, vine vacanta. Solutia foarte rapida ar fi ca Ministerul sa vina cu o OUG. Isi poate permite cineva sa mai treaca inca o vara si sa fie articole neconstitutionale in Codul penal?", a adaugat deputatul PSD.
In cazul infractiunii de abuz in serviciu se va stabili un prag valoric "rezonabil", in urma unor dezbateri la care vor participa specialisti in drept si reprezentanti ai societatii civile, a anuntat, miercuri, Tudorel Toader, ministrul Justitiei.
**********************
Judecatorii Curtii Constitutionale au respins, marti, ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate privind abuzul in serviciu ce viza sintagma "indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu", ridicata de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, iar in ceea ce priveste stabilirea unui prag minim peste care abuzul in serviciu sa fie considerat infractiune, CCR a aratat ca acest lucru nu intra in sarcina sa, ci a Parlamentului sau a Guvernului:
"Instanta constitutionala nu are competenta de a complini acest viciu normativ, intrucat si-ar depasi atributiile legale, actionand in sfera de competenta a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligatia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu."