Pe aceeași temă
„Vom avea o ședință a CA și vom trimite Parlamentului poziția BNR cu privire la repatrierea aurului”, a spus marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu la briefingul de presă care a urmat ședinței de politică monetară. Întrebat despre corelația dintre ROBOR și noua referință prevăzută în OUG 114/2018, Isărescu a admis că noile dobânzi s-ar putea situa în jurul facilității de creditare (3.5%), recomandând băncilor să crească recompensarea depozitelor, relatează HotNews.ro
„Sunt în cercetare aceste corelații, le analizăm și noi, dar a propos de deciziile de astăzi vor face ca dobânzile pe termen scurt de pe piața monetară care acoperă 80% din tranzacții și care contribuie la calcularea noii referințe- dobânzile calculate în acest fel ar putea fi destul de sus, lângă facilitatea de creditare (3,5%). Băncile vor simți că au mai puțină lichiditate și vor lua o decizie cât mai repede, anume să majoreze dobânzile la depozite- atât pentru populație cât și pentru firme. Dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe dl. Dăianu. Sunt determinate de anumiți indicatori, cum e inflația. Mărimile economice au determinări obiective. BNR poate cel mult «ghidona» aceste mărimi”, a spus Isărescu.
„Să vedem cum va arăta forma finală a legii privind repatrierea aurului. Avizul pe care îl vom trimite va fi făcut cu profesionalism și cu angajamentul nostru de a păstra credibilitatea României. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de o lege în acest sens, a mai adăugat Isărescu. Vom încerca să explicăm mai bine ce înseamnă rezerva pentru că s-au vehiculat multe discuții pe lângă subiect. Rezerva e rezervă, nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare și îți aduc mai multe avantaje decât repatrierea ei”, a explicat guvernatorul Băncii Naționale.
„Am fi obținut câștiguri dacă făceam operațiuni speculative. Dar noi NU facem asemenea operațiuni cu rezerva țării. Am mai spus-o, NU jucăm la păcănele aurul României!”, a adăugat Isărescu.