Isărescu: BNR va trimite Parlamentului un aviz privind oportunitatea repatrierea rezervei de aur

Laurentiu Gheorghe | 02.04.2019

Mugur Isărescu a declarat, marți, că va trimite Parlamentului poziția BNR cu privire la rezerva de aur. Referitor la dobânda care va înlocui ROBOR, guvernatorul spune că va fi în jur de 3,5%.

Pe aceeași temă

„Vom avea o ședință a CA și vom trimite Parlamentului poziția BNR cu privire la repatrierea aurului”, a spus marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu la briefingul de presă care a urmat ședinței de politică monetară. Întrebat despre corelația dintre ROBOR și noua referință prevăzută în OUG 114/2018, Isărescu a admis că noile dobânzi s-ar putea situa în jurul facilității de creditare (3.5%), recomandând băncilor să crească recompensarea depozitelor, relatează HotNews.ro

„Sunt în cercetare aceste corelații, le analizăm și noi, dar a propos de deciziile de astăzi vor face ca dobânzile pe termen scurt de pe piața monetară care acoperă 80% din tranzacții și care contribuie la calcularea noii referințe- dobânzile calculate în acest fel ar putea fi destul de sus, lângă facilitatea de creditare (3,5%). Băncile vor simți că au mai puțină lichiditate și vor lua o decizie cât mai repede, anume să majoreze dobânzile la depozite- atât pentru populație cât și pentru firme. Dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe dl. Dăianu. Sunt determinate de anumiți indicatori, cum e inflația. Mărimile economice au determinări obiective. BNR poate cel mult «ghidona» aceste mărimi”, a spus Isărescu.

„Să vedem cum va arăta forma finală a legii privind repatrierea aurului. Avizul pe care îl vom trimite va fi făcut cu profesionalism și cu angajamentul nostru de a păstra credibilitatea României. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de o lege în acest sens, a mai adăugat Isărescu. Vom încerca să explicăm mai bine ce înseamnă rezerva pentru că s-au vehiculat multe discuții pe lângă subiect. Rezerva e rezervă, nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare și îți aduc mai multe avantaje decât repatrierea ei”, a explicat guvernatorul Băncii Naționale.

„Am fi obținut câștiguri dacă făceam operațiuni speculative. Dar noi NU facem asemenea operațiuni cu rezerva țării. Am mai spus-o, NU jucăm la păcănele aurul României!”, a adăugat Isărescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22