Pe aceeași temă
„Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
Liviu Dragnea și Serban Nicolae, ambii PSD, au trecut prin Parlament modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind statutul Băncii Naționale, prin care rezerva internațională de aur trebuie adusă în țară.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau arhivat, pentru ca, altfel, in tara nu o sa aducem fiecare investitor strain sa-l bagam in tezaur si sa spunem acesta este aurul", a afirmat Isarescu.
Intr-un discurs sustinut la Cluj-Napoca in luna februarie a acestui an, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat ca Romania detine in prezent cu peste 50% mai mult aur decat avea la sfarsitul anului 1989, respectiv 103,7 tone de aur, 60% din aceasta rezerva aflandu-se la Banca Angliei, iar ea foloseste la asigurarea si mentinerea credibilitatii externe a tarii ca partener solvabil.