Isarescu: Inflatia ramane negativa pana in primavara anului viitor, dar nu este deflatie. Cresterea salariilor provoaca presiuni inflationiste

M. B. | 05.08.2015

Pe aceeași temă

Preţurile vor continua să scadă în următoarele nouă luni, astfel că România va avea inflaţie negativă până în primăvara anului viitor, potrivit declarației făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ședința de miercuri a CA al băncii centrale.

 

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri menţinerea ratei de politică monetară la nivelul minim istoric de 1,75 la sută pe an, scrie Agerpres.

 

"Noua prognoză indică menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ pe parcursul următoarelor trei trimestre şi revenirea ei ulterioară la valori pozitive, plasate în continuare sub limita de jos a intervalului ţintei, până la începutul anului 2017", a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

 

Cu toate acestea, a explicat Isărescu, nu se poate vorbi despre deflație, pentru că se înregistrează o creștere a consumului de 6%, iar până la finalul anului poate ajunge la 10%.

"Atunci (în deflație — n. r.) se amână consumul în așteptarea scăderilor de prețuri. Pericolul nu este în scăderea prețurilor, pericolul îl constituie reducerea graduală a consumului de natură să reducă cererea și să reducă creșterea economică. Nu vedem pericol. Avem creștere de consum și avem creștere economică", a subliniat Isărescu.

 

Totuși, susține șeful BNR, se conturează presiuni inflaționiste din creșterile de salarii anunțate, care sunt foarte mari.

 

"7% - 8% - 10% este o creștere mare și se anunță creșteri și mai mari. Cu greu poți să te gândești că ai creșteri de productivitate de 10% în actualele condiții în România. Deci, trebuie să se ducă undeva... dar vor fi ecranate de reducerea prețurilor la alimente", a subliniat guvernatorul BNR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22