Pe aceeași temă
Guvernatorul BNR a mai precizat ca aproape jumatate dintre cei care au depus cereri nu aveau restante de plata : „Promovarea legii s-a făcut pe cifre exagerate... şi pe informaţii incorecte... avem în prezent câteva mii de cazuri. Ceea ce mi se pare mie relevant… e ca aproape jumătate nu aveau restanţe de plată... Deci, oameni care nu aveau restanţe, nu aveau probleme cu rambursarea creditului... Ce am făcut? Am stimulat o răzgândeală. Cineva care s-a răzgândit, nu mai vreau casa... Aceasta este o problemă la care trebuie să ne gândim mai mult", a spus Isarescu, citat de Digi 24.
Mugur Isarescu a fost unul dintre cei mai vocali critici ai legii darii in plata. Guvernatorul a declarat intr-un interviul dat la Romania Actualitati, acum cateva saptamani, ca o asemenea lege nu exista nici in America, nici in Europa si ca vorbim de un proiect unicat: "Am auzit de la initiatori ca ar exista in SUA si peste in Europa..dar acest lucru nu este adevarat! Asa ceva ca la noi nu exista nicaieri. In SUA, din 50 de state, in 11 exista legi de acum 100 de ani, care nu sunt retroactive ca la noi...Iar conditiile sunt mult mai severe. De pilda, daca intre valoarea imobililului dat in plata si ceea ce mai are de rambursat din credit exista o diferenta pozitiva, acea diferenta e considerat venit suplimentar si se impoziteaza...
In Europa, sub forma din Romania, nu exista o asemenea lege. Principiul darii in plata e acceptat la buna intelegere intre debitor si creditor. Si in prezent in Romania pe baza Codului Civil se poate stabili acest principiu. Ceea ce s-a aprobat in Parlamentul Romaniei este un experiment unicat... Prima Casa e un program guvernamental care nu are ce cauta in legea darii in plata. O lege a Statului care sa puna in discutie garantia Statului Roman suna groaznic si pe plan intern si pe plan international!", a spus Isarescu, in interviul citat.