Pe aceeași temă
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, că România nu s-a dezvoltat armonios și arată ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe, dar și cu zone de sărăcie. El spune că PIB-ul municipiului București este comparabil cu cel al Berlinului și al Lisabonei, iar capitala noastră împreună cu județul Ilfov ar putea intra în zona euro în câteva săptămâni.
“Zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scăzut de competitivitate. Cu alte cuvinte, zona euro, spre deosebire de Uniunea Europeană ca atare, cele 28 de țări, sperăm că rămâne și Anglia acolo, nu constituie zona euro un club de convergență întrucât membrii săi actuali nu și-au îmbunătățit neapărat nivelul de convergență după adoptarea euro. (…) Zona euro este mai degrabă o zonă de divergență dacă intri nepregătit. În loc să te ajute, te marginalizează. Ca într-un club select unde dacă, să zicem, nu te-ai îmbrăcat cum trebuie, ești pus la colț”, a precizat Isărescu.
Totuși, spune Isărescu, state precum România nu sunt grăbite să intre în zona euro, trebuie să o facă atunci când sunt pregătite. „Țările ca România au această această libertate, trebuie să intrați în zona euro, nu vă spunem când, vă spunem atâta, să intrați pregătiți, nu intrați nepregătiți că veți avea de suferit. (…) Se respinge cu fermitate orice idee de grăbire a procesului. După cazul Greciei, Grecia într-adevăr a măsluit cifrele, asta este cu prietenii noștri, numai senzația că autoritățile unei țări ca să intre în zona euro lucrează pe la datele statistice, creează o reacție virulentă din partea Bruxellesului”, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus că Bucureștiul și Ilfovul, daca ar putea fi decupate de restul țării, ar putea intra în zona euro în câteva săptămâni. “Dacă cineva ar putea să decupeze Ilfovul cu Bucureștiul, l-ar plasa în zona euro în 2-3 săptămâni. Are toate condițiile să intre în zona euro. Problema este că nu putem să-l decupăm. De la București nu sunt decât vreo 40 de kilometri până la vestitul Las Fierbinți, care intră mai greu în zona euro”, a mai spus guvernatorul.
„Este important să menținem economia pe un trend de creștere, fiind totodată extrem de atenți să protejăm echilibrele macroeconomice recâștigate în urma unui proces dureros de ajustare care a avut loc după criza financiară internațională. Singura modalitate de a merge înainte este aceea de a recurge la un mix coerent de politici macroeconomice și la reforme structurale ferme, menite să majoreze potențialul de creștere a economiei și, în același timp, să îi sporească rezistența la șocuri. Această abordare nu ar trebui să lase loc politicilor prociclice.
Planul de trecere la euro propune acțiuni pregătitoare structurate în jurul mai multor teme. De exemplu, în ceea ce privește politica monetară și cea macroprudențială, se subliniază necesitatea unei abordări care să favorizeze stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și controlul dezechilibrelor externe, urmărindu-se aducerea inflației, în mod sustenabil, la niveluri apropiate celor din zona euro. Un alt exemplu îl reprezintă domeniul finanțelor publice și al administrației publice, unde se recomandă consolidarea bugetară prin reducerea deficitului bugetar structural și creșterea spațiului fiscal, alături de utilizarea anticiclică a politicii fiscale, drept instrument principal de stabilizare (alături de politica veniturilor și de cea macroprudențială)”, a subliniat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a declarat că Bucureștiul are PIB-ul comparabil cu Berlinul și cu Lisabona, că este un oraș bogat, dar că țara nu s-a dezvoltat armonios, și că sunt zone de sărăcie cruntă. “Țara nu s-a dezvoltat armonios, este o realitate. Știți că Bucureștiul are PIB-ul pe locuitor, bogăția, cam cât Berlinul? Și mai înaltă decât Lisabona și în apropierea Madridului? E un oraș bogat. (...) Dar cum vă spuneam, la 100 de kilometri sunt zone de sărăcie cruntă. Nu poate să intre numai București în zona euro. Se vor egaliza relativ prețurile, inclusiv la pâine. Pâinea la noi este în continuare, mai ales în zona rurală, de cinci șase ori mai ieftină. Nu poți să nu te gândești la consecințele sociale. (…) Știți cum arată România? Arată ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe și zone de sărăcie”, a mai afirmat Isărescu.
Mugur Isărescu a mai spus că este necesară întărirea independenței BNR prin modificarea legii care guvernează activitatea acesteia. “O importanță deloc de neglijat o are și instituția Băncii Centrale, inclusiv din perspectiva independenței acesteia. Astfel este necesară întărirea independenței BNR prin modificarea legii care guvernează activitatea sa. Dar e important de subliniat că nu trebuie să intervină modificări de natură a eroda în vreun fel independența instituției, așa cum ar putea să se întâmple dacă unele prevederi cuprinse în propuneri legislative recente ar fi adoptate. Deci vorbim de întărirea independenței băncii, modificarea legii, dar în direcția aceasta, nu în direcția opusă cum se propune în prezent”, a mai declarat Mugur Isărescu.
„Fără compatibilitate structurală și instituțională, fără echilibre economice care să aibă corespondent în convergența reală, poziția în zona euro ar fi una precară.”
Discursul integral ținut de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îl puteți citi AICI.