Israelul in fata unui tsunami regional

O. M. | 14.09.2011

Pe aceeași temă

Cu fiecare zi, Orientul devine o regiune tot mai ostila Israelului. Asaltul multimilor asupra Ambasadei Israelului din Cairo si succesul expulzarii  personalului diplomatic la sfarsitul saptamanii trecute arata cat de inflamate si de tensionate au ajuns relatiile dintre statul Israel si „strada araba”. Pacea dintre Israel si Egipt se clatina, iar relatiile dintre Israel si Turcia (care asteapta in zadar scuze oficiale pentru uciderea a 9 turci in cazul flotilei umanitare care se indrepta spre Gaza) sunt inghetate. Si toate ca o avanpremiera la demersul palestinienilor de a cere Natiunilor Unite recunoasterea statalitatii.

Caroline Glick, Jerusalem Post, 12 septembrie: ”Orice evaluare a evenimentelor din weekend trebuie sa porneasca prin rememorarea a catorva fapte.

1. Este al doilea atac al maselor asupra ambasadei. In timpul primului asalt, un protestatar egiptean a escaladat cladirea de 20 de etaje a ambasadei, a dat jos drapelul israelian si l-a aruncat maselor inversunate care l-au incendiat. In loc sa fie arestat pentru crima de a fi asaltat o ambsada straina, protestatarul a fost primit ca un erou de catre regimul militar. Guvernatorul din Giza chiar l-a recomnpesat cu un apartament si cu un loc de munca.

2. Timp de 6 ore dupa ce a inceput asaltul asupra ambsadei, liderii Israelului au incercat cu disperare sa ii contacteze pe liderii egipteni. Maresalul Muhammad Tantawi a refuzat sa discute atat cu premierul Netanyahu cat si cu Ministrul Apararii, Ehud Barak.

3. Autoritatile egiptene au decis sa intervina pentru a salva vietile israelienilor din ambasada abia dupa interventia americanilor.

Cu alte cuvinte, obligatiile juridice internationale ale statului egiptean au fost insuficiente pentru ca autoritatile sale sa actioneze pentru a salva personalul ambasadei de multime. Doar amenintarile directe ale americanilor i-au convins.

Comportamentul multimilor egiptene si al juntei militare ar trebui sa fie un wake-up call. Pentru Israel, capacitatea multumii de a determina cursul evenimentelor in Egipt si refuzul juntei de a se opune multimii in numele Israelului este un indicator semnificativ ca tratatul de pace este compromis. Este imposibil sa crezi ca junta va sfida dorinta multimii de a abroga tratatul. Cat despre Israel, acesta trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea razboiului. Trebuie sa extinda armata de uscat si marina militara si trebuie sa se antreneze pentru razboi in desert”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22