Pe aceeași temă
"Când am spus un an tumultuos, este efectul unui an tumultuos: se mişcă şi locomotiva economiei mondiale, cred, dinspre ţările BRICS spre Statele Unite, dacă va dovedi suficientă putere, sunt incertitudini mari. Noi trebuie să fim atenţi ca pe plan intern să nu ne creem vulnerabilităţi. Cheltuielile bugetare să fie eşalonate mai bine pe toate lunile anului, să nu mai fie lăsate în ultimele 2-3 luni, pentru că acolo se creează vulnerabilitate majoră. Şi dacă ea se suprapune o criză externă, bineînţeles că efectele sunt negative", a explicat guvernatorul.
Pe plan intern, economiştii se aşteaptă la o depreciere a leului, din cauza măsurilor de relaxare fiscală, dublate de creşterile salariale din ultimele luni.
Sunt mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad
”Cu excepția lunii iunie când s-au redus prețurile la alimente datorită TVA în toată perioada precedentă, dar și în perioada viitoare, deci până în decembrie și probabil că în viitor, în România încă avem mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad. De aici și percepția pe care nu trebuie să o blamăm, a populației, că prețurile încă cresc. Sunt mii de prețuri într-un magazin și fiecare are percepția lui. Se uită și simte cam care este mișcarea prețurilor”, a mai declarat Mugur Isărescu.
Turbulențe pe piețele financiare
Bursele europene au scăzut marți pentru a șaptea ședință consecutivă, acțiunile bancare consemnând cele mai semnificative pierderi ca urmare a temerilor cu privire la instalarea unei noi recesiuni, scie cursdeguvernare.ro
Bursa de la Atena a închis luni cu o scădere de peste 7%, atingând minimul ultimilor 25 de ani, după ce acțiunile băncilor au înregistrat scăderi de până la 27%. Acțiunile mai multor bănci din Italia au fost suspendate luni de la tranzacționare după ce au consemnat scăderi semnificative.
”Factorul de frică din piață a migrat din zona temerilor cu privire la o aterizare dură a economiilor emergente și o prăbușire a cotațiilor petrolului către o teamă generalizată și îndreptată către statele dezvoltate, dar și către abilitatea băncilor centrale de a crește din nou valoarea activelor”, notează analiștii de la Citi, citați de Reuters.