Pe aceeași temă
„Noi țintim inflația, dar o țintim cu măsuri indirecte. Puțină lume știe că la BNR nu avem niciun inspector de prețuri, așadar noi nu putem să intervenim direct asupra prețurilor sau să-i întrebăm pe unii de ce au pus prețurile respective (...) Noi putem să folosim o serie de măsuri, inclusiv cele care țin de supravegherea macroprudențială, dar sunt măsuri mai puțin ortodoxe și presupun limitarea creditării pentru anumite persoane fizice.
Fiind o inflație mică, ea a fost ecranată de măsurile fiscale, adică de reducerea TVA și a impozitului pe venit (...) Anul trecut am îndeplinit ținta de inflație, am mai îndeplinit-o și în vreo doi ani precedenți”, a spus Mugur Isărescu.
De asemenea, spre deosebire de alte țări, România s-a confruntat cu o creștere semnificativă atât a deficitului de cont curent, cât și a deficitului bugetar, evoluții care au pus presiune pe deprecierea monedei naționale.
Banca Națională a României (BNR) a fost obligată să majoreze de două ori dobânda de politică monetară din cauza creșterii accelerate a inflației, cu efecte ample asupra mediului economic, în condițiile în care deficitul de cont curent și deficitul bugetar au crescut mai mult decât în țările din regiune, iar presiunea pe deprecierea monedei naționale a fost semnificativă, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul ședinței Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, având ca temă „Evoluția inflației și implicațiile pentru economia României”, scrie News.ro.
Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), scrie News.ro. BNR a crescut, recent, pentru a doua oară în acest an, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.
„Creșterea inflației a necesitat majorări ample ale ratei politicii monetare, cu efecte asupra mediului economic. În alte țări din regiune, ratele au ramas neschimbate sau au crescut marginal. (...) În alte state din regiune, rata inflației se află în interiorul intervalului țintit de băncile centrale”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a atras atenția că, spre deosebire de alte țări din regiune, România s-a confruntat cu o creștere semnificativă atât a deficitului de cont curent, cât și a deficitului bugetar, evoluții care au pus presiune pe deprecierea monedei naționale. ”Presiunea pe deprecierea monedei naționale este încă un argument pentru întărirea politicii monetare. Stabilizarea cursului de schimb nu se poate face la orice dobândă”, a explicat Isărescu.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a prezentat azi în fața Comisiei Economice și de Industrii din Senat evoluția inflației și implicațiile pe care le comportă această evoluție a prețurilor pentru economia națională
Senatorii PSD din Comisia Economică au boicotat această audiere și nu s-au prezentat la ședință. Este o nouă etapă a războiului dintre reprezentanții coaliției de guvernare și oficialii din Banca Națională.
La Comisie sunt prezenți liberalii, inclusiv senatorul Daniel Zamfir, cel care a avut mai multe războaie publice cu oficialii din BNR.
Isărescu a răspuns invitației făcute de parlamentari, care au solicitat explicații din partea BNR pentru accelerarea creșterii prețurilor și răspunsul politicii monetare pentru a tempera această evoluție.
Senatorul PNL Florin Cîțu a trimis pe 18 martie o „invitatie la BNR, în calitate de presedinte al Comisiei Economice din Senat, pentru a avea o discuție transparenta si profesionista despre evolutia inflatiei si implicatiile pentru economie".
Florin Cîțu a declarat la RFI că îi reproșează guvernatorului BNR că în 2017 banca centrală „a fost mult prea timida in fata semnelor pe care le vedeam ca vin de la politica fiscala, o politica fiscala prociclica care a creat aceasta tensiune in economie si a dus din punctul meu de vedere la aparitia inflatiei galopante".
Rata anuala a inflatiei, care măsoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.
Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) si la alte legume si conserve de legume (2,17%).
La inceputul lunii februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ca inflatia va inregistra o crestere in acest an, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, si va incheia anul la 3,5%.
Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul anului 2018.