Istoric polonez: După 1989, societatea românească a pierdut. A câştigat nomenclatura

E.b. | 20.11.2016

Cel mai mare învingător al prăbuşirii comunismului în 1989 este ”nomenclatura comunistă şi securistă”, devenită peste noapte nomenclatura capitalistă, spune, într-un interviu pentru News.ro, istoricul polonez Adam Burakowski.

Pe aceeași temă

 

 

Unul dintre marii perdanţi, în schimb, este societatea, din care au emigrat trei milioane de români, cea mai mare pierdere de resurse umane din toată istoria României. Din păcate, remarcă Burakowski, Europa de Vest este, astăzi, un teren al naţionalismelor, în contextul în care Rusia lui Putin îşi afirmă vocaţia imperialistă.

 

Adam Burakowski, unul dintre cei mai atenţi cunoscători ai istoriei recente a României şi ai spaţiului est-european, este fascinat de România lui Ceauşescu, unică în spaţiul ex-comunist prin cultul personalităţii pe care dictatorul, ”geniul din Carpaţi”, a reuşit să îl cultive. Pentru a putea studia nu doar arhivele, ci şi literatura epocii, Adam Burakowski a învăţat limba română, pe care o vorbeşte cu foarte puţine slăbiciuni.

 

În interviul acordat agenţiei de presă News.ro, istoricul polonez vorbeşte despre cum arată, la 27 de ani după, dosarul Revoluţiei şi despre cele două întrebări puse obsesiv în România: ”A fost sau nu Revoluţie?” şi ”Cine a tras în noi, după 22?”.

 

Totodată, Adam Burakowski vorbeşte şi despre Rusia lui Putin,”un urmaş al Uniunii Sovietice”, dar şi despre naţionalismele apărute în Europa de Vest, unde şi fanatismul a devenit un fenomen.


(...)Reporter: Ajungem iarăşi în momentul 1989. Aţi avut acces la documente la care românii nu au avut acces, păstrate în arhiva Ambasadei Poloniei. Având astfel tabloul, puteţi spune cine anume a câştigat partida Revoluţiei? Intuiesc că îmi veţi spune că societatea, aşa că vă întreb, în plus, câştigătorul politic.


Adam Burakowski: Nu, societatea nu este cel mai mare învingător. Cel mai mare învingător este nomenclatura comunistă şi securistă, care, pur şi simplu peste noapte, a devenit nomenclatura capitalistă. Ea are acum mai mult chiar decât a avut în perioada de dinainte de 1989. Societatea, nu ştiu ce să spun, trebuie să ne reamintim că oficial două miloane de oameni, neoficial trei, dar se vorbeşte şi despre patru milioane chiar, au emigrat din România. Aceasta este cea mai mare pieredere de resurse umane din toată istoria României, cea care se întâmplă acum.


 

CITESTE TOT INTERVIUL ACORDAT DE ADAM BURAKOWSKI 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22