Pe aceeași temă
„Urmează să fiu inclus în «registru». M-au pus pe listă aceeași zi cu generalul în rezervă Ben Hodges.
Sunt într-o companie foarte onorabilă, alături de oameni politici din diverse generații (fostul premier Kasianov, Hodorkovski, Ilia Azar, Ilia Iașin, Oleg Kașin etc), de ziariști, profesori sau comentatori ruși de top (alături de unii dintre ei am lucrat în timp, fie la Moscova, în office BBC, fie prin alte țări): Konstantin Eggert, Ekaterina Șulman, Sașa Golț, Andrei Zubov, Vladislav Inosemțev, Maksim Kaț etc). Lista a fost publicată astăzi, 8 februarie, în " Vajnîie istorii", a scris istoricul pe Facebook.
Lista a fost publicată miercuri 8 febriarie de istories.media, care amintește că, după invazia Rusiei în Ucraina, Kremlinul și-a intensificat eforturile de a opri informațiile care contraziceau poziția oficială în legătură cu ”operațiunea militară specială”.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Farmand.gosu%2Fposts%2Fpfbid0gJXnetgiMgoehLj8pt3J29yc52MoRyDEFFkBaRs74TzWzNLdaKXryR5NKzSrJJFWl&show_text=true&width=500" width="500" height="776" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Legea privind „agenții străini” promulgată de Vladimir Putin la 1 decembrie 2022 le permite oficialilor să includă în registrul "agenților străini" pe oricine se află „sub influență străină”. Prin această lege, în definirea „activităților politice” a fost inclusă și o noțiune vagă care se referă la acțiuni ce „contravin intereselor naționale ale Federației Ruse”.
Acest pachet legislativ este tot mai des folosit de autoritățile ruse pentru a neutraliza societatea civilă și presa din Rusia mai ales de când Kremlinul a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.
Persoanele care sunt etichetate oficial ca „agenți străini” nu au voie să primească subvenții de stat pentru activități creative, să lucreze ca profesori, să organizeze evenimente publice sau să lucreze pentru organizații care distribuie informații.
De asemenea, trebuie să eticheteze orice conținut media pe care îl produc cu un avertisment, în caz contrar fiind pasibile de amenzi penale. Criticii Kremlinului spun că denumirea de „agent străin” este, de asemenea, menită să stigmatizeze orice activitate civică independentă în Rusia.
Aproape toate mass-media independente au fost recunoscute ca agenți străini și blocate în Rusia, iar lista este actualizată săptămânal cu noi nume ale jurnaliștilor independenți, opoziției, activiștilor, actorilor, muzicienilor și alții.
Din 2020 până în 2022, autoritățile din Rusia au colectat informații despre 804 persoane pentru a le include pe lista ”agenților străini”. 139 dintre acestea au fost deja înscrise în registrul oficial.
Armand Goșu este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București. Este specialist în istoria Rusiei și predă cursuri despre istoria URSS și politica internă și externă a Federației Ruse.
De la începutul războiului din Ucraina, istoricul a făcut mai multe analize privind înfrângerile suferite pe front de armata lui Putin și deciziile pe care le-a luat, criticând și lipsa de inițiativă arătată de diplomația autohtonă în criza ucraineană.