Istoricul și academicianul Serban Papacostea a încetat din viață, la vârsta de 89 de ani

Redactia | 06.04.2018

Istoricul Șerban Papacostea, unul dintre intelectualii care au reușit să își mențină conștiința curată în anii duri ai comunismului, a încetat vineri din viață, a anunțat Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", institut pe care l-a condus, din 1990 până în 2001.

Pe aceeași temă

 

 

De numele lui Serban Papacostea se leagă unele dintre cele mai importante sitenteze de istorie medievală românească. Născut la 25 iunie 1928 în București, Șerban Papacosetea a fost istoric de seamă și membru titular al Academiei Române

 

Doar cu zece ani mai mic decât Romania Mare, martor al celor mai importante evenimente din ultimul secol, vorbea despre sine cu simplitate, desi, asa cum povestea, l-a privit in ochi chiar și pe Hitler.

 

"Tatal meu Petre G. Papacostea a fost avocat si deputat in numele Partidului Poporului Alexandru Averescu. Mama mea Josefina Papacostea a fost casnica. Dupa incheierea studiilor liceale in 1945 am frecventat timp de patru ani cursurile si semninariile Facultatii de Litere si Filozofie - Istorie pe care am absolvit-o in 1949", scrie Serban Pacostea intr-un Curriculum Vitae publicat pe site-ul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga". O jumatate de pagina in care istoricul si-a condensat toată viata.

 

Tatăl, Petre G. Papacostea, a fost descendent al unei familii de origine macedo-română Gușu Papacostea, întemeietorul primei școli românești din Macedonia.

 

"Mi-am castigat existenta in anii de prigoana ca pontator, normator, achizitor de materiale, dactilograf etc. In 1957 am fost reintegrat in Institutul de Istorie al Academiei Romane unde am functionat pana la pensionere", mai scrie istoricul in CV.

 

A obtinut titlul de doctor in istorie la Institutul de Istorie Nicolae Iorga cu lucrarea "Oltenia sub stapanire austriaca 1718 - 1739", conducator de doctorat prof. Andrei Otetea.

 

Cum deseori povestea, o intalnire pe care nu a uita-o, desi era doar un copil, a fost cea cu Hitler.

 

A fost membru titular (din 2016) al Academiei Romane si membru corespondent al Accademia Ligure di Scienze e Lettere din Genova.

 

Un scurt portret găsim pe pagina Memorialului Sighet, pentru că Șerban Papacostea a trecut prin temnita comunista.

 

"Serban Papacostea, student si discipol al lui Gheorghe Bratianu, a fost arestat la 15 martie 1950 in fata Institutului Francez din Bucuresti. Anchetat la Rahova, a fost condamnat administrativ, a trecut prin Jilava si a facut apoi Canalul la Capu Midia".

 

In anul 1950, Securitatea a arestat la ordinul Anei Pauker peste 300 de studenti si absolventi care frecventasera Biblioteca Franceza, unde gaseau cursurile necesare. O parte au fost eliberati, dar exmatriculati, iar altii (mai ales cei cu "origine nesanatoasa") au fost dusi la Canal.

 

"A fost un distins istoric, un om al cartii si al cetatii, animat de dragostea pentru adevar si de un irepresibil simt al demnitatii. Nu a cedat in anii intunericului, nici dupa aceea. Orice forma de complicitate cu Raul ii repugna. Sa se odihneasca in pace...", a scris politologul Vladimir Tismaneanu, pe contul de Facebook.

 

„A murit Șerban Papacostea, unul dintre marii savanți ai istoriei românilor, unul dintre puținii mari istorici care au studiat istorie universală, fiind foarte respectat în Europa. Academicianul și profesorul Șerban Papacostea a reprezentat, zeci de ani, cea mai veritabilă formă de Românie jignită și desconsiderată, și cu toate acestea nu a pierdut nimic din ținută sau vigoare. Toți cei care l-au citit au găsit un model de discernământ și cunoaștere istorică universală cu nimic diferit de cel al marilor istorici din oricare altă parte de lume. Mai demult (și cel mai recent chiar săptămâna asta) îmi făceam iluzia unui dialog cu dl Șerban Papacostea la Cercul... ” a scris Eugen Ciurtin.


Aici puteți citi ultimul articol pulblicat în Revista 22 - revista în care a scris cel puțin o carte.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22