Iulia Motoc, despre suspendarea presedintelui Romaniei: CCR nu a constatat niciodata ca acest proces a fost constitutional, ci ca nu mai avea competente

Fara Autor | 19.09.2012

Pe aceeași temă

Iulia Motoc, judecator CCR, declara, intr-un interviu acordat Revistei 22, ca niciodata Curtea Constitutionala nu a constatat, pe fond, ca procesul privind suspendarea si referendumul de demitere a presedintelui Romaniei ar fi fost constitutional, ci doar ca „acest proces nu se putea controla, pentru ca nu mai existau competente“ din partea Curtii.

 

Intrebata fiind daca procesul de suspendare si stabilire a referendumului ar fi fost constitutionale, Iulia Motoc a raspuns:

„Curtea nu s-a putut pronunţat, mă refer acum la opinia majoritară, pentru că i s-au restrâns competenţele. În plus, este absolut anormal pentru o curte constituţională să dea 6 decizii atât de importante într-o singură zi, 9 iulie. O curte constituţională a unui stat european poate le dă maximum într-un an de zile, pentru că sunt decizii la care trebuie să reflectezi foarte profund.

Situaţia a fost foarte complicată pentru Curte şi atunci s-au luat decizii care sunt, din punctul meu de vedere, contradictorii. A fost o aşa mare bulversare în Curte, încât nu s-a mai putut ajunge la o coerenţă în ziua respectivă.

 Pe fond, Curtea nu a constatat niciodată că acest proces a fost unul constituţional, a constatat că acest proces nu se putea controla, pentru că nu mai existau competenţe. Deci una este să judeci pe fond, una e să judeci ca inadmisibilitate. Aceasta este interpretarea corectă a deciziilor Curţii, adoptate cu majoritate de voturi“.

 

Motoc: Termenele date Curtii sunt inadmisibile, dar Curtea era intr-o situatie fragilizata

Judecatoarea CCR a mai afirmat ca termenul de 24 de ore dat Curtii pe 5 iulie pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii suspendarii presedintelui a fost inadmisibil, dar CCR se afla intr-o „situatie foarte fragilizata“ cand l-a acceptat, din cauza presiunii politice si campaniei de presa impotriva judecatorilor, cu care acestia nu erau obisnuiti.

„Mai mulţi dintre judecători nu au vrut să dea acest aviz consultativ, din cauza termenului de 24 de ore, care a fost impus. Puteam foarte bine să spunem că avem nevoie de mult mai mult timp ca să deliberăm. Aceste termene sunt inadmisibile. Şi este o chestie de notorietate internaţională acest lucru.

Pe 27 iunie, după ce am dat 3 decizii care nu au convenit guvernului referitoare la chestiunea reprezentării României la CE, la Legea alegerilor şi la Legea educaţiei, ministrul Justiţiei, d-l Corlăţean, a făcut sesizări la ANI şi la CCR împotriva mea. A apărut o campanie în presă cu care noi nu eram obişnuiţi înainte.

Pe 2 iulie, au fost foarte multe atacuri la adresa judecătorilor, s-a declarat că vom fi revocaţi din funcţie. Deci, evenimentele s-au succedat cu foarte mare viteză. Plus că, pe 6 iulie, înainte să dăm avizul, doamna judecător Aspazia Cojocaru ne-a spus că a fost ameninţată cu moartea în noaptea precedentă“, a spus Iulia Motoc.

 

Puteti citi interviul integral in Revista 22, AICI.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22