Iulia Motoc: Fara sprijinul institutiilor internationale CCR n-ar fi supravietuit. Pentru mine a fost un miracol ca aceasta Curte a supravietuit

Fara Autor | 19.09.2012

Pe aceeași temă

Iulia Motoc, judecator CCR, aminteste, intr-un interviu acordat Revistei 22, presiunile politice si campania de defaimare la adresa membrilor Curtii din aceasta vara si considera ca fara sprijinul extern aceasta institutie, aflata intr-o situatie „foarte fragilizata“, n-ar fi supravietuit asaltului politic.

„Pentru mine a fost un miracol că această Curte a supravieţuit şi, dacă nu ar fi fost sprijinul instituţiilor internaţionale şi a unei părţi din societatea civilă, mă îndoiesc că supravieţuia“, a spus Iulia Motoc.

 

Amenintarea cu moartea asupra Aspaziei Cojocaru – un lucru care nu se intampla in Europa, aproape fara precedent

Dupa parerea Iuliei Motoc, dintre toate presiunile si amenintarile la adresa membrilor CCR, lucrul cel mai grav si fara echivalent in Europa, cu exceptia unui fost judecator spaniol asasinat de organizatia terorista ETA, este amenintarea cu moartea la adresa Aspaziei Cojocaru. De asemenea, un coleg i-a marturisit in ziua primei amanari a unei decizii privind referendumul ca se teme pentru el si familia lui.

 

„Cu siguranţă că cel mai grav lucru care s-a întâmplat a fost ameninţarea cu moartea la adresa doamnei Aspazia Cojocaru. Este ceva care nu se întâmplă în Europa. Este un lucru aproape fără precedent. Citez în permanenţă uciderea de către ETA, după ce îşi terminase mandatul, a unui preşedinte a Curţii Constituţionale spaniole. Acesta este singurul caz european şi este legat de un cu totul alt context politic.

Ca un judecător să fie ameninţat cu moartea şi să ne spună acest lucru înaintea avizului de suspendare, vă daţi seamă ce atmosferă poate să inducă. Şi asupra domnului Zegrean s-au exercitat presiuni, a fost acuzat de primul ministru, încă din luna mai, că este prieten al d-lui Băsescu, a fost acuzat de preşedintele Senatului, chiar acum câteva zile, din nou.

Unul dintre colegi, căruia nu vreau să-i dau numele, atunci a fost prima amânare a deciziei referitoare la valabilitatea referendumului, pe 2 august, ne-a spus în plen că îi este teamă să ia decizia pentru familia dânsului şi pentru dânsul. Aceste presiuni politice, aceste atacuri la adresa individuală a judecătorilor sunt extrem de grave“, a marturisit Motoc.

 

Motoc : S-a ajuns la adevarate procese staliniste. Se vehiculeaza minciuni, defaimari asupra noastra si a familiei

Judecatoarea CCR mai afirma ca membrii Curtii sunt supusi unor procese mediatice de tip stalinist si se intreaba in ce masura  libertatea de expresie nu poate fi limitata, atunci cand este atacata independenta justitiei.

„S-a ajuns la adevărate procese staliniste, în care suntem expuşi în permanenţă şi în care se vehiculează fel şi fel de minciuni, defăimări asupra familiei, asupra a tot ce am făcut în existenţa noastră.

Aceste lucruri, cu siguranţă, te duc la o stare de tensiune. A da „noi dezvăluiri despre judecătorii CCR“ în fiecare zi la televizor, în care eşti ridiculizat cum arăţi, se taie părţi din diferite sentinţe judecătoreşti prezentate ca „documente“, se aduc fel şi fel de oameni care inventează lucruri despre tine.

Mă gândesc în ce măsură libertatea de expresie nu poate fi limitată, atunci când se ajunge la subminarea independenţei justiţiei şi, în ultimă instanţă, a statului de drept“, a spus Iulia Motoc.

Puteti citi interviul integral in Revista 22, AICI.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22