Pe aceeași temă
”PS Corneliu, episcopul Huşilor, şi-a depus cererea de retragere din funcţie, cerere care a fost aprobată de Sfântul Sinod. El se consideră nevinovat, dar pentru tulburarea generată în biserică faţă de credincioşi a ales să facă acest pas”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de PRO TV
Corneliu Bârlădeanu a decis ”să rămână în ascultare deplină faţă de Sfântul Sinod”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.
"Sfântul Sinod a luat act și a aprobat această cerere și a hotărât, în același timp, declararea vacantării scaunului de episcop al Hușilor, urmând ca în următoarele 60 de zile, conform prevederilor statutare, să fie ales un nou episcop al Hușilor. (...) Atribuțiile PS Corneliu vor fi preluate de mitropolitul Moldovei, sau, dacă se va decide în Sinodul Mitropolitan, de un episcop care va fi desemnat acolo", a spus Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal, citat de Agerpres.
El a precizat că fostul episcop nu va mai putea candida pentru vreo funcție și nici nu va putea sluji la altar, rămânând, ca monah, în Biserică.
"Din moment ce Preasfințitul Corneliu a depus cererea să se retragă din funcția de episcop nu va mai intra în Consistoriu, ci pur și simplu încetează din acest moment să fie episcop. (...) El va rămâne membru al Bisericii Ortodoxe, a declarat că rămâne sub ascultarea Sfântului Sinod, nu mai este episcop titular, în nici un caz nu slujește. Statutul este de monah", a adăugat Mavrichi.
El a mai spus că "a fost reînnoită chemarea ca toți slujitorii Bisericii să-și înnoiască viața duhovnicească și să respecte disciplina și morala Bisericii". "Același îndemn este, desigur, valabil, deopotrivă pentru clerici și pentru mireni", a spus consilierul patriarhal.
Mavrichi a menționat că "Sfântul Sinod și-a exprimat mâhnirea pentru campaniile agresive de presă care au vizat slujitori ai Bisericii Ortodoxe cu acuzații făcute absolut nefondate în ceea ce-i privește pe alți membri ai Sinodului".
"Totuși, s-a constat că parcurgerea tuturor etapelor statutare și regulamentare noi privind desfășurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situația de incertitudine din eparhia Hușilor. În acest context, Preasfințitul Părinte Episcop Corneliu, deși se consideră nevinovat, totuși, pentru pacea și binele Bisericii, a hotărât să se retragă din slujirea de Episcop al Hușilor și să ramână în ascultare deplină față de Sfântul Sinod", se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române.
De asemenea, PS Corneliu este exclus din clerul bisericesc.
Background
În urmă cu o zi Bănescu punea în discuție credibilitatea lui Bârlădeanu și argumentele pe care trebuie să le aducă pentru a nu fi caterisit:
”Daca episcopul de Husi nu aduce argumente convingatoare, factuale, care sa demonteze ceea ce intreaga presa si opinie publica a luat la cunostinta, adica inclusiv continutul unui film care il incrimineaza, din pacate, fara drept de apel, in acel moment lucrurile probabil ca vor atinge finalul, in sensul ca se va da o sentinta de excludere a sa din clerul Bisericii Noastre. (...) Cea mai aspra sentinta care se poate da din partea Consistoriului este, intr-adevar, caterisirea, desi termenul acesta este unul foarte restrictiv. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. Da, in fond caterisire", a declarat Vasile Banescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, citat de Agerpres.
El a explicat ca "pentru prima data in Biserica Ortodoxa Romana, un ierarh este judecat de catre Sinod pentru o asemenea abatere de natura morala si disciplinara".
Vasile Banescu a adaugat ca episcopul de Husi ar putea inainta o cerere de retragere din Biserica, 'simplificand foarte mult lucrurile', precizand ca acest lucru nu s-a intamplat: "Nu, nu s-a intamplat lucrul acesta. Am fi aflat cu totii daca era cazul. Are posibilitatea sa o faca in cursul zilei de astazi sau maine pe parcursul derularii sedintelor Sf. Sinod. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru."
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a subliniat insa ca "deja este tardiv": "Spun asta pentru ca, deja, imaginea institutiei noastre a fost afectata, evident, de un asemenea caz. El a fost sfatuit sa se retraga. Personal am transmis lucrul acesta. Nu a facut-o pana acum. Mai are timp s-o faca si astazi sau maine, dar chiar daca ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru ca in filmul respectiv este implicata si o a doua persoana si mai stim ca exista si un caz foarte grav de santaj - inca trei clerici din Episcopia Husilor sunt in acest moment anchetati de DNA. Asadar, ancheta pentru o fapta de imoralitate va continua."
El a adaugat ca "orice ierarh este in mod fundamental monah", Corneliu Barladeanu putand ramane in Biserica: "Orice ierarh este in mod fundamental monah, calugar. Acest statut evident si-l pastreaza pentru ca este si bine sa ramana in Biserica un om care da dovada de dorinta de indreptare. Episcopul de Husi nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri in Biserica. Este un om care a gresit."
Ar fi fost pentru prima oară în istoria recenta a Bisericii Ortodoxe cand un inalt ierarh ar fi fost judecat pentru abateri grave de la morala.
Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost filmat în ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, în prezent preot.