Pe aceeași temă
„Marți am primit oferta de la Traian Băsescu. Am avut la dispoziție o oră ca să mă decid dacă accept oferta pentru locul 1 la Camera Deputaților, pe listele de la Giurgiu (...) Primul proiect la nivel național va viza revigorarea presei și a culturii, în special a vânzărilor de carte. Iar pentru Giurgiu, sunt atât de multe de făcut..”, a declarat Andronic, pentru Evenimentul Zilei, ziarul pe care, oficial, îl deține.
Cu toate acestea, Andronic spune ca nu renunta la profesia care presupune independenta politica, cea de jurnallist:
"Nu am de gând să renunț la pasiunea mea - gazetăria și îmi voi scrie editorialele direct din Parlament. Primul proiect la nivel național va viza revigorarea presei și a culturii, în special a vânzărilor de carte. Iar pentru Giurgiu, sunt atât de multe de făcut", a spus Andronic.
Legaturile vicioase dintre Evenimentul zilei si politica
Numele publicatiei pe care o conduce Dan Andronic a fost implicat intr-un scandal care duce la adevaratul stapan al publicatiei la care acesta este actionar.
Procurorii DNA au acuzat-o pe Elena Udrea ca ar fi primit mita de la un om de afaceri 3.800.000 USD, plus o creanta in valoare de 900.000 de euro detinuta de o firma a acestuia pentru a-i aranja continuarea unui contract la Hidroelectrica.
Initial s-a scris in presa ca ar fi vorba de omul de afaceri Bogdan Buzaianu si ca creanta ar fi un imprumut acordat ziarului Evenimentul Zilei. Astfel, Udrea ar fi ajuns proprietarul ziarului, doar ca ar fi recurs la o mica stratagema pentru a ascunde adevarul.
"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie (n.red.: prin care o obligatie veche este stinsa si inlocuita cu una noua) cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane", se arata in rechizitoriul DNA prin care s-a cerut arestarea Elenei Udrea.
National a scris la vremea respectiva - sub titlul "Elena Udrea l-a pus pe DInu Pescariu sa cumpere Evenimentul zilei pentru ea - ca omul de afaceri era de fapt Dinu Pescariu, care"ar fi achitat cei 900.000 de euro pentru creanta in urmatorul mod: 400.000 de euro cash si 500.000 de euro prin virament bancar!"
Semnele obedientei Evenimentului zilei fata de adevaratul sau patron
Evenimentul Zilei a publicat pe 27 octombrie, 2015, cu o zi inaintea votului din Parlament prin care s-a cerut retinerea si arestarea Elenei Udrea, un interviu de o maxima obedienta al redactorului sef al publicatiei, Simona Ionescu, in care Udrea profera amenintari furibunde, spunand ca o sa spune ea diverse "lucruri" pe marginea dosarelor sale penale, despre oameni din SRI si DNA.
Apoi, despre unul dintre editorialitii Evenimentului zilei, Ion Cristoiu, unul dintre aparatorii de forta ai Elenei Udrea, s-a scris în presa vremii ca o editura din Buzau la care era actionar a primit contracte de la ministerul dezvoltarii in perioada in care Udrea era ministru. Ea a taxat pe pagina proprie de fb dezvaluirile numindu-le "operatiune (...) ce se deruleaza la DNA" pentru compromitarea lui Ion Cristoiu.
Pe 20 octombrie, cand DNA a deschis noul dosar pe numele Elenei Udrea, Dan Andronic a postat pe pagina sa de Facebook urmatoarele: "Evenimentul zilei este implicat in "jefuirea" Hidroelectrica la fel de mult cat este Romania libera implicata in "jefuirea" Astra, Realitatea TV - in "jefuirea" Petrom Service si a bugetului de stat, Hotnews - in "jefuirea" banilor de la SIVECO si Pro TV - in "contractarea" a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Si exemplele pot continua."
Acuzatia DNA despre creanta la o "societate media"
"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie (n.red.: prin care o obligatie veche este stinsa si inlocuita cu una noua) cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane.
Apoi, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii.
Scopul era disimularea provenientei sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunderea faptului ca este "adevaratul proprietar la creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta".
Omul de afaceri Dinu Pescariu a denuntat-o pe Udrea intr-un alt dosar, in care o acuza ca i-ar fi pretins 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie".
"La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu - Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014", notează procurorii în referat
Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont, înscrisuri olografe ridicate la percheziţie în care sunt indicate sume de bani plătite.
In dosarul Microsoft, Udrea este acuzata de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea şi fapte în legătură cu derularea contractului e - România), spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.
Andronic, candidatul PMP la deputatie, trimis in judecata in 2016 de DNA pentru implicare in dosarul retrocedarilor ilegale
În mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prințul Paul și Dan Andronic au fost trimiși în judecată, alături de alte persoane, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul ''Ferma Băneasa''. Andronic, consultant politic și jurnalist, este acuzat de constituire de grup infracțional organizat, în forma aderării, și complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, prin activitatea infracțională desfășurată s-a reușit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum și a fermei regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă și un folos necuvenit pentru prințul Paul, Remus Truică și asociații acestuia în grupul infracțional.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea a 12 inculpați, iar dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov.
Andronic nu e singurul jurnalist care amesteca presa cu relatiile publice in interes personal si cu politica intr-o peltea care le compromite pe toate. E concurat de Robert Turcescu
PMP Constanţa a depus, miercuri, listele pentru alegerile parlamentare, anunta Gandul, lista la Camera Deputaţilor fiind deschisă de Robert Turcescu.
El e urmat de Magda Bistriceanu, bomba sexy a PSD care, suparata ca nu s-a ales cu niciun post de conducere in partid, unde avea doar un rol decorativ, asumat prin castingul la care a fost supusa de Dragnea si nu la vreun examen de competente intelectuale, a ales calea traseismului politic. Mult mai rentabil, cu afaceri sexuale care au facut deliciul presei de scandal. Nu inainte, insa, de a mima cu abilitate sustinerea lui Basescu la referendumul de suspendare a acestuia, ca membra a PSD care era deja cu un picior in afara partidului. Prestatie - pe facebook - care i-a magulit suficent orgoliul lui Basescu cat sa o rasplateasca recent cu un post de purtator de cuvant al PMP.
Robert Turcescu a anunţat şi el pe Facebook că va candida la Constanţa.
Turcescu a fost candidatul PMP la Primăria Capitalei la alegerile locale din 5 iunie. El s-a plasat pe locul patru, după candidaţii PSD, USB şi PNL.
Inainte de a lua in brate cariera politica, Turcescu a fost jurnalist. A iesit din presa in urma unui episod niciodata lamurit in care a recunoscut ca a fost ofiter acoperit al MApN. Desi a apreciat ca o chestiune de onoare sa paraseasca profesia de jurnalist, a revenit in presa cu nesfarsite tribulatii si tentative de a-si reconfigura onoarea pierduta din perioada in care le acorda, ca un necrutator arbitru al adevarului, invitatilor cate o bila: alba sau neagra. Intre timp, s-a eliberat de mustrarile de constiinta osciland intre postura de moderator de televiziune online si cea de om politic invitat sa emita o opinie impartiala de analist. Nu inainte de a pierde cu un scor lamentabil alegerile pentru primaria Capitalei.