Pe aceeași temă
Baltag consideră că acceptarea unei presupuse „fișe de parcurs” de către ministrul Justiției în timpul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în SUA „ar putea fi grav”: „Dacă nu e adevărat că acest «to do list» ar exista, să o dovedească”, a declarat Gabriela Baltag într-un interviu pentru revista QMagazine
„Dumneaei (Ana Birchall - n.r.) ne-a lăsat pe toți înțelegem că partenerul nostru transatlantic ar fi spus mai mult decât e adevărat. Dar nu știm asta. Dacă nu e adevărat că acest «to do list» ar exista, să o dovedească. Societatea, alături de magistrați, este interesată să afle dacă agenda sistemului judiciar românesc este făcută de altcineva decât de legiuitorul nostru. Ar putea fi grav. (...) Aș vrea să vă spun că pentru mine ministrul Justiției actual nu mai reprezintă sistemul judiciar. I-am spus, de față cu colegii mei, că nu mai poate să mai reprezinte sistemul judiciar românesc pentru că înalta demnitate de ministru a fost dusă foarte jos prin conduită, prin comportament. În toată cariera mea de judecător nu am întâlnit un astfel de ministru. A avut o atitudine partinică încă de când a pășit prima dată în Consiliul Superior al Magistraturii. Nu a avut alt scop decât acela de a fi alături de procurori.(...) Niciun ministru al Justiției de tristă amintire de care-și mai aduce aminte istoria judiciară nu și-a permis atitudini de genul celor pe care le-a manifestat ministrul Birchall în Consiliu. Atât cât a venit", afirmă Gabriela Baltag, în QMagazine.
Birchall - agent al serviciilor secrete
Judecătoarea Gabriela Baltag mai insinuează în cadrul interviului că ministrul Justiției este doar o marionetă a serviciilor străine, ostile României, care doresc distrugerea sistemului de justiție și încarcerarea oamenilor politici care doresc o adevărată independență a actului de justiție și care luptă pentru drepturile și libertățile românilor:
„Nu știu cine este doamna Birchall, nu știu nici a cui este. Nici dacă își aparține. Repet, nimeni nu a coborât atât de jos funcția de ministru așa cum a făcut doamna Birchall. Știți ce a replicat în momentul în care i-am spus că lucrurile nu pot rămâne așa? Citez: «și ce-o să-mi faceți doamnă? Plângere penală la SIIJ (Secția Specială – n.r.)?”. A fost ironică, desigur.”
Despre Laura Codruța Kovesi, Gârbovan spune că nici nu-i poate pronunța numele, iar alegerea fostei șefe a DNA la conducerea Parchetului European este urmare a faptului că unii „au tras sforile pentru a fi votată doamna în discuție”. Iar respingerea propunerii de ministru a judecătoarei Dana Gârbovan ca ministru al Justiției de către președintele Klaus Iohannis arată că „au căzut toate măștile propagandei privind statul de drept” iar „o parte înfierbântată a sistemului - nu știu de cine înfierbântată – a sărit în sus și a spus că există o atingere politică a magistratului.”
Lui Kovesi, poate i-au dat o lecție
Răspunsurile Gabrielei Baltag referitoare la numirea Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European:
QMagazine: Laura Codruța Kovesi a fost votată de COREPER. Practic are drum lin până la ocuparea efectivă a funcției de procuror șef european. Cum comentați evenimentul?
Gabriela Baltag: „Nu-mi place să vorbesc despre această doamnă. Nici nu-i pronunț numele. Nu-mi place să vorbesc despre ea deloc. Ca un punct de reflecție aș spune că nu e mult timp de când o colegă a mea a fost propusă ministru al Justiției. Atunci, o parte înfierbântată a sistemului – nu știu de cine înfierbântată – a sărit în sus și a spus că există o atingere politică a magistratului. Ceea ce nu era adevărat. S-a explicat și răs-explicat, dar nimeni nu a vrut să accepte. Acum nu am văzut nicio reacție din partea acelei părți a sistemului pentru că votul a fost politic. Unde este balanța aceea? Pentru unii avem o măsură, iar pentru alții, altă măsură. Din câte știu, cei care au dat un vot pentru procurorul șef european sunt politicieni, nu? Unii din partea politică s-au lăudat chiar că au tras sforile pentru a fi votată doamna în discuție. Iar magistrații care au țipat în cazul nominalizării colegei noastre au tăcut mâlc acum. De ce oare?”
QMagazine: Credeți că problemele pe care le are în țară, dosarele aflate în lucru la SIIJ, i-ar putea dăuna grav funcției europene?
Gabriela Baltag: „S-ar putea întâmpla, în măsura în care europenii chiar respectă principiile pe care ni le impun nouă întotdeauna, adică fără persoane care au probleme de natură juridică. Dacă vor fi onești, necazurile pe care le are aici ar putea să o afecteze. Dacă se va folosi dubla măsură… În cazul votului de acum câteva zile, probabil că europenii au dorit să respecte prezumția de nevinovăție, ceea ce dumneaei n-a prea făcut în cariera din țară. Au tratat-o pe ea cum ea n-a tratat pe alții. Poate i-au dat o lecție.”