Judecatoarea Alina Ghica poate fi REVOCATA din CSM. 9 Curti de Apel si-au dat ACORDUL

Fara Autor | 20.01.2013

Pe aceeași temă

Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Constanta a aprobat, sambata, revocarea judecatorului Alina Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii. Pina acum 9 din cele 16 curti de apel care functioneaza in Romania au votat pentru revocare. Decizia finala de revocare aparine insa plenului CSM.

Votul de la Curtea de Apel Constanta a fost urmatorul: 29 de voturi pentru revocare, un vot nul si o abtinere, conform Antena 3.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cererea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

In total, in Romania functioneaza 16 curti de apel. Noua dintre acestea au votat pana acum pentru revocarea Alinei Ghica din CSM.

Intrucat s-a indeplinit numarul minim de noua curti de apel cerut de lege pentru revocare, in termen de 15 zile, plenul CSM va trebui sa ia act de decizia judecatorilor din adunarile generale ale curtilor de apel care au votat-o in 2010 pe Alina Ghica sa-i reprezinte in forul superior al magistraturii. CSM are insa ultimul cuvint in ce priveste revocarea din functie.

Este o premiera ca un membru al CSM sa fie revocat.

Alina Ghica, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in prezent candidat la functia de vicepresedinte al CSM, declara recent pentru ziare.com ca nu s-a invocat niciunul dintre cazurile prevazute de lege pentru revocarea sa din functia de membru al CSM, precizand ca va respecta deciziile luate de adunarile generale ale judecatorilor.

Magistratul a reamintit ca in 2012 a fost pentru prima data cand evolutia CSM a fost evidentiata pozitiv in rapoartele Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Actiunile de revocare

Votul din CSM in urma caruia procurorul Oana Schmidt Haineala a fost aleasa presedinte a starnit nemultumirea judecatorilor, care au cerut initial revocarea deciziei, apoi demisia acesteia. In principal, judecatorii contesta dreptul unui procuror de a fi presedintele CSM, ideea sprijinita si de minsitrul Mona Pivniceru

La initiativa Asociatiei Magistratilor din Romania, condusa din umbra de Viorica Costiniu, prietena cu Mona Pivniceru si al carei sot, Florin Coastiniu a fost condamnat in dosarul de coruptie Catalin Voicu, instantele din tara au inceput procedurile de revocare ale judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, dar si ale lui Horatiu Dumbrava si Alexandru Serban.

Curtea de Apel Bucuresti este ultima care se va pronunta in privinta revocarii lui Dumbrava si Serban.

In cazul judecatoarei Alina Ghica, noua curti de apel au votat pentru revocare, dupa ce procedura a fost initiata de Curtea de Apel Cluj.

Pentru revocarea judecatorului Cristi Danilet, reprezentant al judecatoriilor, au votat 84 de instante de la acest nivel, dupa ce procedura a fost initiata de Judecatoria Ramnicu Valcea. Numarul minim de instante care trebuie sa se pronunte asupra revocarii este 89. In zilele urmatoare au fost insa convocate adunari generale si ale altor instante care nu s-au pronuntat pina acum.

Lovituri sub centura

Judecatorul Adrian Toni Neacsu a declarat intr-o emisiune de televiziune ca o felicita pe colega sa Alina Ghica pentru decizia luata, de a renunta la candidatura pentru vicepresedintia CSM. In replica, Alina Ghica anunta ca nu si-a retras candidatura.

"O felicitam pe doamna Ghica ca a tinut cont de solicitarea sectiei pentru judecatori si o sa-si retraga o candidatura care, in conditiile retragerii masive a sprijinului judecatorilor de la curtile de apel pentru reprezentarea lor prin dumneai, devenise total nelegitima", a declarat Adrian Toni Neacsu, miercuri seara, pentru Digi24.

Si colegul sau Horatius Dumbrava a confirmat retragerea candidaturii Alinei Ghica. Cei doi fac parte din grupul de 7 judecatori membri ai CSM care cer demisia de onoare a presedintelui Oana Haineala si retragerea candidaturilor depuse pentru functia de vicepresedinte de Alina Ghica si Cristi Danilet.

In realitate, magistratul Alina Ghica nu si-a retras candidatura. Contactata de Evenimentul Zilei, aceasta a declarat: "Nu este adevarat, nu am retras candidatura. De altfel doar in cadrul plenului CSM as putea sa o fac si printr-o cerere scrisa. Nu am facut o asemenea cerere, iar decizia imi apartine. Consider declaratia colegului meu o forma de presiune pentru a determina o decizie a mea in sensul dorit".

"Cat priveste legitmitatea candidaturii mele, aceasta se va stabili dupa finalizarea procedurii initiate de Curtea de Apel Cluj", a mai declarat fostul presedinte al CSM.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22